27.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 17, 2021

Komen Johari Ghani kepada Kadir Jasin

20160914-johari-kadir-ekonomi-malaysia-jpg

Balasan yang cukup padat dan berisi dari Menteri Kewangan II bagi menjawab usaha yang berniat jahat dari puak menentang kerajaan.

Perlu diingat bahawa puak sana tidak mungkin cakap baik tentang negara dan ekonomi kita kerana tidak menguntungkan mereka dan sentiasa berusaha untuk sabotaj negara. Malaysia dikorban demi agenda masing2.

Komen Johari Ghani kepada Kadir Jasin.

1. Saya mengucapkan terima kasih kepada Datuk Kadir Jasin, seorang Tokoh Wartawan Negara yang telah mendidikasikan ruang kolum mingguan beliau dalam akhbar Sinar Harian untuk mengingatkan saya agar terus telus dan berterus terang terutamanya mengenai hal hal ekonomi negara sekarang ini. Saya menerima kritikan Datuk Kadir itu dengan hati yang terbuka.

Saya tahu beliau adalah seorang wartawan terkenal yang mempunyai semangat nasionalisme yg tinggi. Saya juga sentiasa mengikuti tulisan beliau sewaktu beliau menjadi group editor di NST.

2. Saya difahamkam komen beliau ini bermula apabila beliau membaca fakta – fakta ekonomi yang saya nyatakan mengenai kedudukan kewangan negara setakat 31 July 2016 yang telah menjadi viral dilaman media sosial.

2. Saya difahamkam komen beliau ini bermula apabila beliau membaca fakta – fakta ekonomi yang saya nyatakan mengenai kedudukan kewangan negara setakat 31 July 2016 yang telah menjadi viral dilaman media sosial. Fakta fakta yg diviral itu menyentuh mengenai perkara yg melibatkan:
i) Risab Bank Negara Malaysia,
ii) Pertumbuhan Ekonomi Negara semasa,
iii) kedudukan hutang Negara,
iv) Penarafan ekonomi Negara (Ratings),
v) Kedudukan Pasaran Modal negara, dan
vi) Diversifikasi ekonomi negara.


3.Saya ingin memaklumkan kepada beliau bahawa jawapan saya yang diviralkan tersebut di atas sebenarnya adalah merupakan petikan dari jawapan saya kepada seorang kenalan saya dan juga pelabur dari negara jiran Singapura yang telah menghantar kepada saya artikel melalui whatsapp mengenai keadaan ekonomi Malaysia yang beliau terima yang menyatakan ekonomi negara Malaysia akan muflis dalam jangka masa 6 bulan, nilai ringgit kita akan jatuh ketahap RM5 berbanding satu dollar Amerika, rizab bank negara tidak sampai Rm100 billion, kedudukan ekonomi negara mengalami pertumbuhan yang negatif, hutang negara yang tinggi mendadak, sistem perbankan yang sangat rapuh dan ekonomi negara yang hanya bergantung pada hasil minyak dan dengan kejatuhan harga minyak negara akan muflis. Pendek kata negara malaysia sedang berada diambang kebankrapan.

4.Sebagai seorang Ahli Parlimen dan Menteri yang sangat junior di dalam kabinet kerajaan (kurang dari 65 hari), saya amat terpanggil untuk menjawab kemusykilan dan meredakan kebimbangan pelabur Singapura tersebut.

Sekiranya saya tidak menjawab, maka pelabur dari Singapura itu nanti akan berfikir bahawa artikel yang memburukan malaysia yang di”share”kan oleh beliau kepada saya itu kesemua faktanya adalah benar. Kemungkinan pelabur tersebut akan hilang keyakinan, negara akan terlepas peluang pelaburan asing dan peluang pekerjaan untuk rakyat tempatan dari pelaburan tersebut juga akan tergugat.

5. Jawapan saya kepada pelabur Singapura tersebut (yang telah menjadi viral dan seterusnya dipetik oleh Bernama) sememangnya sengaja saya buat perbandingan dengan negara Singapura kerana untuk memudahklan pemahaman beliau sebagai rakyat Singapura.

6. Kesemua fakta yang saya tulis itu adalah fakta yang diterbitkan oleh lapuran rasmi ekonomi negara dan juga Bank Negara Malaysia. Fakta-fakta ini juga yang digunapakai oleh pelabur-pelabur luar negara serta agensi penarafan antarabangsa. Inilah juga fakta-fakta yang diguna pakai oleh masyarakat dunia untuk menilai pencapaian pertumbuhan ekonomi negara Malaysia.

Jadi adakah salah saya mengguna fakta-fakta ini untuk menjawap persoalan pelabur tersebut? Terus terang bagaimanana lagi yang perlu saya jawab kepada pelabur tersebut?

7. Kadir juga menyatakan bahawa kenyataan saya bahawa pertumbuhan ekonomi Malaysia sebanyak 4.1% bagi separuh tahun pertama 2016 adalah antara yang terbaik di Asean adalah – “tidak tepat dan boleh dipertikaikan”.

Untuk pengetahuan beliau perbandingan yang saya buat diantara Malaysia dengan Singapura dan tidak dengan Filipina, Vietnam atau Indonesia seperti yg disarankan beliau adalah kerana KDNK per kapita negara kita adalah jauh lebih tinggi tinggi berbanding dengan KDNK ketiga-tiga negara tersebut.

Malaysia mempunyai KDNK sebanyak US$9,700 per kapita berbanding dengan jumlah KDNK Filipina sebanyak US$2,900 per kapita, Indonesia pula mempunyai KDNK US$3,300 per kapita dan Vietnam pula mempunyai KDNK US$2,100 per kapita.

Sebab itu saya tidak mahu membandingkan negara kita dengan ketiga tiga negara tersebut. Ianya juga bersesuaian dgn hujah Datuk Kadir bahawa – “lagi maju sesebuah ekonomi, lagi sukar menjana kadar pertumbuhan yang tinggi” – maka dalam konteks ini tidak salah kalau saya menggunakan Singapura sebagai perbandingan.

8. Untuk rujukan Kadir, pada tahun 1998 KDNK negara kita hanya berada pada tahap RM288 billion. Pada 2008 ianya telah meningkat kepada Rm924 billion dan pada 2015 KDNK kita telah meningkat kepada RM1.15 trillion.

Ini menunjukkan bahawa perancangan ketumbuhan ekonomi negara ini selari dengan hasrat yang diimpikan oleh kepimpinan kita terdahulu untuk menjadikan negara malaysia sebuah negara maju menjelang 2020.

9. Saya juga ingin berkongsi mengenai beberapa fakta krisis ekonomi yang berlaku sejak 20 tahun yg lalu. Pada 1998 sewaktu berlaku Asian Financial Crisis , KDNK kita telah menguncup sebanyak negative 7%, manakala pada tahun 2008 sewaktu Global Financial Crisis KDNK kita telah menguncup sebanyak negative 1.5%.

Pada 2015/2016 walaupun kita berdepan dengan krisis kejatuhan harga komoditi minyak yang begitu mendadak dan menyebabkan kerajaan kehilangan lebih dari RM30 billion pendapatan tetapi negara masih merekodkan pertumbuhan ekonomi yang positive iaitu 6% – 2014, 5% – 2015 dan 4.1% – 2016 (6 bulan).

10. Kadir juga berkata bahawa negara maju memang lebih banyak hutang sebab pemberi pinjaman – “percaya kepada mereka dan mereka mampu bayar balik”.

Ini juga suatu kenyataan tidak tepat kerana ada juga negara maju yang kadar keberhutangannya tinggi yang akhirnya tidak dapat mengekalkan pembiayaan hutang negara mereka dan penyebabkan perkembangan negara mereka terbantut dan menjadi negatif.

Sebagai contoh, negara-negera Eropah seperti Italy, Spain, Portugal dan Ireland merupakan negara maju yang mempunyai penarafan ekonomi yang tinggi (kategori A ke atas) tetapi mengalami pertumbuhan ekonomi yang terbantut sejak 2009 disebabkan kadar keberhutangan yang tinggi (90 hingga 130 peratus daripada KDNK).


Permasalahan ini juga antara sebab mengapa negara-negara tersebut tidak benar-benar pulih daripada European Debt Crisis sejak 2009.

Maka itulah sebabnya Malaysia sentiasa mengambil langkah untuk cuba mengekalkan kadar hutang negara pada kadar tidak lebih 55% kerana kita tidak mahu berada dalam keadaan tidak boleh membayar hutang.

Dengan komitmen kerajaan membina pasarana pengangkutan awam yang efisin untuk generasi akan datang seperti LRT, MRT, Keretapi Laju KL – Singapura dan East Coast Rail Link sudah tentu bebanan hutang ini akan lebih kritikal untuk di uruskan dengan lebih berhati hati.

11. Sememangnya saya amat komited untuk berkhidmat kepada Negara dan Kerajaan Barisan Nasional. Saya rasa tidak salah kalau kita cuba perbetulkan kesilapan yang ada, pemberbaiki perkara yang boleh diperbaiki dan mengambil pengajaran terhadap sesuatu kegagalan.

Ibu saya sentiasa berpesan kepada saya jika marah bagaimanapun kita kepada seseorang itu jangan lah sampai ketahap yg digambarkan oleh peribahasa melayu “marahkan nyamuk kelambu dibakar” dan janganlah kita bertelagah sesama kita sehingga “yang menang menjadi arang dan yang kalah menjadi abu”.

Johari Abdul Ghani
Ahli Parlimen Titiwangsa.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.