31.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 20, 2021

Komplikasi kaki akibat diabetes semakin serius di Malaysia

Kira-kira 5.6 juta daripada 28 juta penduduk Malaysia menghidap penyakit diabetes manakala 1.4 juta daripada jumlah (5.6 juta) mengalami komplikasi kaki yang serius, kata Koordinator Jawatankuasa Penjagaan Luka Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. Harikrishna K.R. Nair.

Beliau berkata, sekiranya Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai penghidap diabetes tertinggi, komplikasi kaki akibat diabetes juga sedang menuju pada tahap yang serius ketika ini dan ia perlu dibendung dari sekarang.

“Malaysia mempunyai ramai pesakit diabetes dan implikasi penyakit itu mengundang kepada penambahan komplikasi kaki yang turut dipengaruhi oleh faktor pengambilan makanan seperti nasi dan gula yang tidak terkawal.

“Ini terbukti apabila stok gula mengalami kekurangan apabila tiba musim perayaan,” katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran ”Woundcheck Protease Status” di HKL di sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Pengarah (Perubatan 1) HKL Dr. Mohammad Abdul Majid.

Dr. Harikrishna berkata komplikasi kaki merupakan luka pada kaki yang dialami pesakit diabetes yang biasanya agak sukar untuk pulih sehingga adakalanya gagal untuk disembuhkan.”

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.