Tuesday, June 22, 2021
EDITORIAL Konflik Palestin-Israel: “penyelesaian dua negara” bukan solusi terbaik?

Konflik Palestin-Israel: “penyelesaian dua negara” bukan solusi terbaik?

Oleh Abdul Rahim Hilmi Zakariya

Penyelesaian Dua Negara yang disokong Tan Sri Muhyiddin semalam maknanya Israel dan Palestin akan wujud sebagai negara berdaulat. Dan akan diiktiraf seluruh dunia. Tetapi kalau ada hendak mengatakan kaedah ini disokong penduduk Palestin atau satu-satunya cara terbaik adalah tidak tepat. 

Rakyat Palestin majoritinya tidak setujupun kaedah sebegitu. Yang sokong sebenarnya adalah Yasser Arafat dan sekutunya sahaja.

Ketika itu Arafat sangat terdesak dengan populariti Jihad Islam Palestin (JIP) dan Hamas. Rakyat Palestin sedang melihat Fatah (parti Arafat) lemah dan tiada hasil yang memberangsangkan setelah berpuluh tahun berjuang. 

Maka dibuat Perjanjian Oslo 1993. Kebetulan Israel ketika itu dipimpin oleh Yitzhak Rabin yang lebih sederhana. Perjanjian inilah yang memberi persetujuan agar diwujudkan dua negara merdeka – Israel dan Palestin.

Sebagai permulaan, Gaza dan Tebing Barat diserahkan kepada PLO dengan Arafat menjadi pemimpin kerajaan Palestin yang sah. Tapi 61 peratus Tebing Barat terutama di lembah Sungai Jordan akan ditadbir sepenuhnya oleh Israel dahulu (kononnya secara sementara). 

Bagi Arafat, walaupun perjanjian itu berat sebelah tetapi lebih baik Palestin ada kerajaan daripada tidak dapat apa.

Senang cakap (mengenai) kuasalah. Hendak terus berkuasa dan nampak relevan maka terpaksa tandatangan perjanjian yang tidak munasabah.

Sama seperti Trump iktiraf Baitul Maqdis sebagai ibu kota Israel pada 2017. Itu sebab hendak mengejar mid-term election di negaranya. Atau Netanyahu bom Gaza hari ini. Itu sebab hendak tunjuk dia sahaja yang boleh jaga keselamatan Israel bila majoriti rakyatnya menolak parti Likud dalam pilihan raya.

Perangai orang politik ini lebih kurang sahaja.

Dalam perjanjian Oslo itu juga, kedudukan Baitul Maqdis Timur (yang mengandungi Al Aqsa) pula akan dirunding kemudian. Kawasan ini asalnya Jordan yang pegang sebelum Israel tawan dalam Perang 6 Hari pada tahun 1967.

Keputusan inilah yang menyebabkan Yitzhak Rabin dibunuh oleh pelampau Zionis kerana dianggap menggadaikan Baitul Maqdis kepada pihak Palestin.

Bermula tahun 2000-an, pengaruh parti Buruh jatuh dan akhirnya Likud (Netanyahu) pula naik. Maka digerakkan penempatan haram Yahudi di Lembah Sungai Jordan tadi. Lembah ni sebenarnya penting bagi Israel sebab merupakan sumber utama air mereka. Tidak logikpun mereka mahu serah kepada Palestin.

Sebab itu kajian Washington Institute pada tahun lepas mendapati bahawa majoriti rakyat Palestin menolak Penyelesaian Dua Negara;

i. 66 peratus rakyat Tebing Barat dan 56 peratus rakyat Gaza mahukan semua tanah Palestin asal dimiliki mereka semula

ii. Hanya 14 peratus rakyat Tebing Barat dan 31 peratus rakyat Gaza mahukan Penyelesaian Dua Negara. 

iii. 9 peratus rakyat Tebing Barat dan 5 peratus rakyat Gaza mahu bergabung dengan negara jiran (Mesir / Jordan). 

iv. 11 peratus rakyat Tebing Barat dan 9 peratus rakyat Gaza mahukan kewujudan negara bersama dengan Yahudi di mana setiap rakyat memiliki hak yang sama rata. Inilah yang dipanggil sebagai “One State Solution”.

One State Solution inipun Israel tidak mahu. Sebabnya Israel ini mengamalkan sistem Proportional Representation (PR). Dalam sistem ini, pengundi akan undi parti dan bukan calon. Selepas habis mengundi, kerusi di Knesset (Parlimen) akan dibahagikan mengikut peratusan undi yang parti itu dapat.

Contohnya ada 112 kerusi Parlimen di Israel dan parti X dapat 35 peratus undi popular. Maka parti X akan dapat 35% x 112 = 39 kerusi Parlimen.

Israel tidak setuju kerana populasi mereka hari ini adalah 8.8 juta orang. 75 peratus sahaja Yahudi dan selebihnya Arab (majoriti Islam). Palestin pula ada 5.5 juta rakyat yang hampir kesemuanya Arab Muslim.

Sekiranya dua entiti ini digabungkan menjadi satu negara, maka peratusan Yahudi hanya akan menjadi 46 peratus. Tidak pasal-pasal Arab Muslim akan jadi Perdana Menteri negara baharu.

Itu tidak ambil kira lagi fakta bahawa rakyat Palestin ini mempunyai fertility rate 3.7 – kadar kesuburan paling tinggi dalam dunia.

Jadi sebenarnya tidak ada penyelesaian damaipun yang Israel mahukan. Walaupun apa yang TSMY sebut itu sebenarnya adalah sesuai atas kapasiti beliau sebagai ketua kerajaan (sebab two state solution ini kerajaan Palestin sendiri yang tandatangan), tetapi dalam keadaan keganasan hari ini kenyataan itu bukanlah sesuatu yang dialu-alukan.

Satu-satunya penyelesaian yang patut disebut adalah penyatuan negara Islam. Contohnya gabungan aid mission negara-negara Islam ke Gaza. Atau gabungan tentera pengaman ke kawasan konflik bagi melindungi orang awam. Atau gabungan negara Islam buat sekatan ekonomi / minyak kepada negara sekutu Israel.

Itu yang umat Islam mahu dengar.

Contoh masa Perang Yom Kippur 1973 yang memaksa Israel menyerlahkan kembali Semenanjung Sinai kepada Mesir. Ketika tu Arab Saudi sendiri (walaupun tidak terlibat perang) melaksanakan embargo minyak sehingga Amerika Syarikat terpaksa desak Israel terima perjanjian damai yang menguntungkan negara Arab.

Buat perutusan khas, kadang-kadang kena ada common sense juga. Kalau keluar TV buat kenyataan menyakitkan hati, baik duduk diam-diam sahaja makan kuih raya. 

Berkaitan:

Kisah anti-vaksin, isu Perdana Menteri baru dan harapan kepada YDP Agong

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula diperkatakan apabila pemimpin kerajaan mahu mengambil tindakan ke atas golongan anti vaksin. Sebenarnya golongan anti...

Penjelasan Najib mengenai ke mana perginya wang RM4 bilion KWAP

Berikut merupakan penjelasan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengenai dana RM4 bilion KWAP yang kerap dijadikan sebagai modal politik oleh...

Mungkin Malaysia boleh belajar cara tangani dan hadapi COVID-19 daripada Uganda?

Satu pengalaman menarik pesakit Covid-19 di Uganda juga warga negara Malaysia dan dikongsikan di laman Facebook beliau di pautan; https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2894020407520724&id=100007383784757 Melalui pengalaman dan pemerhatian beliau di...

KEGAGALAN PN: SIAPA YANG PERLU BERTANGGUNGJAWAB?

Rumah siap, pahat berbunyi.Nampaknya pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai pakej tambahan Program Strategik Memperkasa Rakyat, mencetuskan isu. Rata-rata golongan M40 kecewa...

Rencana: Tetapkan harga asas untuk kekalkan industri kurier tempatan

Perkhidmatan kurier menjadi penghubung penting bagi rakyat Malaysia terutamanya ketika berdepan pelbagai pelaksanaan kawalan pergerakan yang dikuatkuasakan sejak tercetusnya pandemik COVID-19 pada Mac 2020. Ketika...

Terkini

Polrestro Jaksel selidiki penembakan misterius dekat Kompleks Polri

Untuk korban jiwa maupun material tidak ada Jakarta (ANTARA) - Petugas Polres Metro Jakarta Selatan menyelidiki kasus penembakan misterius yang terjadi di dekat kompleks Pati...

Polisi tutup Kelab “Fable” lantaran hendak buka pada tengah malam

Jakarta (ANTARA) - Petugas Direktorat Reserse Narkoba Polda Metro Jaya menegur dan menutup Kelab "Fable" yang berlokasi di kawasan SCBD, Jakarta Selatan, lantaran bersiap...

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun depan berikutan penyusutan kos pengeluaran arang batu dan dan gas...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7 peratus dari segi jumlah berbanding bulan yang sama tahun lalu,...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here