Saturday - July 31, 2021 @ 03:42
POLITIKKongres Kebangsaan DAP 2012 - Karpal Ulangi Sokongan Untuk Anwar Jadi PM

Kongres Kebangsaan DAP 2012 – Karpal Ulangi Sokongan Untuk Anwar Jadi PM

dap old and youngPengerusi DAP, Karpal Singh pada Sabtu mengulangi sokongannya kepada ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri jika pembangkang menawan Putrajaya dalam pilihan raya umum ke-13.

“Apabila kami menang dan tawan Putrajaya, kami dalam DAP akan memberi kerjasama untuk tentukan (Datuk Seri) Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri,” katanya pada ucapan perasmian Kongres Kebangsaan DAP kali ke-16, di Penang International Sport Arena (PISA) di sini, Sabtu.

Pendirian beliau itu nyata bertentangan dengan resolusi PAS baru-baru ini yang memilih presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai perdana menteri jika pakatan pembangkang dipilih menjadi kerajaan baru Malaysia.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa PAS akan menjadi sekutu penting dalam pakatan pembangkang, meskipun mereka (PAS) mungkin mempunyai prinsip yang berbeza.

Antara pemimpin pembangkang yang hadir pada perasmian kongres itu ialah Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali dan Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman.

Ahli politik berusia 72 tahun itu turut mengingatkan perwakilan supaya tidakmemandang rendah dan melupai sumbangan golongan veteran terhadap kemajuan parti itu.

“Kita tidak seharusnya lupa bahawa kita mencapai kegemilangan disebabkan pemimpin terdahulu. Jangan lupakan golongan veteran. Jangan pandang rendah kepada kuasa golongan veteran,” katanya.

Berkaitan:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here