Home / :: BLOG :: / Kos LRT3 adalah RM9 billion sahaja, Lim Guan Eng memperbodohkan rakyat

Kos LRT3 adalah RM9 billion sahaja, Lim Guan Eng memperbodohkan rakyat

#KERAjaanTomato #MacaiPHUneducated #FaktaBukanAuta #MahathirBapakKroniNegara

Pada 2017, kos pembinaan LRT3 yang diumumkan oleh DS Najib Razak adalah bernilai RM9 Billion. Najib juga mengatakan projek LRT3 ini mesti siap pada tahun 2020.

LRT3 adalah jajaran dari Bandar Utama sehingga Klang yang panjangnya 37 kilometer.

KOS LRT3 BERUBAH DI ERA PH

Semalam, Lim Guan Eng mengumumkan dalam kenyataan Kementerian Kewangan bahawa jumlah kos LRT3 yang dibuat oleh BN adalah RM30 billion.

Guan Eng juga berkata beliau dapat mengurangkan kos pembinaan LRT3 kepada RM16 billion dengan mengurangkan jumlah tren, mengurangkan koc gerabak kepada 3 koc sahaja, membatal terowong laluan LRT bawah tanah dan membatalkan pembinaan 5 stesen. Guan Eng juga berkata projek LRT3 di bawah Kerajaan Pakatan Harapan akan lebih menjimatkan kos kerana pembinaannya dilanjutkan sehingga siap pada tahun 2024.

Pengumuman Lim Guan Eng ini menimbulkan rasa pelik, lucu dan menimbulkan syak wasangka di kalangan rakyat dan natizen di media sosial kerana kos LRT3 yang diumumkan Guan Eng adalah lebih tinggi dari yang diumumkan Najib Razak.

Seorang pengguna LRT dihubungi dan dia juga amat hairan dengan pengumuman yang dibuat Lim Guan Eng.

“Najib Razak bina LRT3 “full spec” (RM9 billion),
Lim Guan Eng bina LRT3 “low spec” (RM16 billion), dah tentu RM16 billion yang “low spec” lebih murah..” sindirnya sambil ketawa.

Janganlah perbodohkan rakyat Guan Eng

Kos LRT3 adalah RM9 billion sahaja, Lim Guan Eng memperbodohkan rakyat

https://paultan.org/2017/10/11/lrt3-alignment-from-bandar-utama-to-klang-shown/

(Visited 19 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

29 comments

  1. Amir Yusoh

    Ada menteri buka mulut saja menipu. Dia ingat rakyat tidak tahu. Rakyat tahulah kerana sekarang ada sosial media.

  2. Goh Anthony

    Why they are so TOMATO.
    NOW THEY SAYS 9
    WHILE 31 THEY KEPT QUIET.

  3. Mohd Dani

    Apek penyamun nnti kautim dgn atuk bapak penyamun..1 utk kau..2 utk aku..2 utk kau..3 utk aku..lingkup msia..

  4. Joe Harry

    PAndai btl dorang mark up harga, kannn…??
    Sblm ni.ecrl dari 51 billion jd 110 billion bagai…
    Skrg lrt pulak….
    Jng pulak “lebihan” yg dorang sembang tu, dorang kongsi ramai2…!
    Anggaran 70 ribu juta tu weiii…

    Lps ni kita tengok apa nasib HSR..

  5. Puteri Desa

    Puak puak die mesti percaya bulat bulat.

  6. Mohd Shafa Azam

    Ada aku baca page mane tah…siap cai2 backup LGE..mintak link dari mane page tu dapat info kos asal 9 billion…

    Dorang ingat page tu main petik je kot angka tu…nak backup pun agak2 le…main taram je…

  7. Nizam Bin Tahir Cheetat

    Jgn lge kau kalah nnti ..n bangsa cina kat Malaysia nnti terhina n menyesal

  8. Naz Ahmad

    Kesian bodo..tu najib umunkan… prasarana kira 31billion..total kos..

  9. Harimau Berantai Saleh

    Min biasalah dia nikan kelulusan UEC tu yg buat kira2 jadi macam tu…
    ????????

  10. Wak Nazri

    Skrg semua rakyat m’sia dibodoh kan oleh kerajaan baru yg diterajui daPig pakar2 ekonomi dunia memerhatikan kita sebagai negara yg kebelakang

  11. Isa Putik

    Sembang mau kencang bro,,,,4b cai2 dlm PH,abih cerita???

  12. Umi Esyah

    Kurang barang kurang la harganya, dan juga kurang isinya,mcm kita beli barang basah@kering,,ikan kembung sekilo katakan 15rm,, kita beli setengah kilo 7.50,,sekali lagi ,beli pula setengah kilo,7.50 jadi sama lah juga 15rm sekilo ,, jadi mana ada kurangnya harga!!!@@lain lah kita beli seekor seekor mahal juga harganya

  13. Padusi Andi

    Cina apek ni bukan pandai pun…pandai nye songklap duit..puihhh..

  14. Gu Na

    Menteri ph jangan bodohkan rakyat Malaysia

  15. Zaifuzzaman Zzr

    Org PH je yg percaya cakap LGE nii…sebab LGE tau melayu PH bodoh..terima bulat2 aDAP

  16. Muhammad Azmil

    Dh smpi mase DSN menghentam lge.. sbb mengelirukan fakta..

  17. Kublai Khan

    Hari ni saja dah 3 menteri aku jumpa memberitahu 1 + 1 = 6 . ??

  18. Hadisud Abdul Hadi

    Ph bangkai dah kuat kencing rakyat puuiii

  19. Ahmad Sukaimi

    Elakan makan ikan Kembung + Tomato = KeTom,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.