28.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

Kren tumbang di Masjidilharam: Abdul Muluk Ditemui Selamat

kren-runtuh-mekah-Abdul Muluk Ishak

Seorang jemaah haji Malaysia, Abdul Muluk Ishak, 71, yang sebelum ini dilaporkan hilang dalam kejadian runtuhan kren di Masjidil Haram, Makkah pada Jumaat lalu, ditemui selamat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, Abdul Muluk yang berasal dari Pantai Remis ditemui selamat selepas dilaporkan tersasar ke hotel jemaah Thailand pada Jumaat lalu.


“Abdul Muluk merupakan seorang yang mudah lupa. Pada hari kejadian Jumaat, beliau tersasar ke hotel jemaah Thailand dan pihak muassasah Thailand telah menghantar beliau baharu sahaja ini ke Andalusia (pejabat agensi pengurusan haji tempatan) dan beliau dijemput ke ibu pejabat Tabung Haji (di Makkah) untuk pengesahan.

“Saya sahkan Abdul Muluk Ishak yang termasuk dalam senarai lapan (jemaah Malaysia yang hilang) telahpun dijumpai,” katanya pada sidang media di Kompleks Tabung Haji di Kelana Jaya pada lewat malam Ahad.


Abdul Muluk merupakan antara lapan jemaah haji Malaysia yang sebelum ini dilaporkan hilang susulan insiden kren tumbang itu.

Setakat ini, seramai empat jemaah haji Malaysia disahkan terkorban.


Empat jenazah yang dikenal pasti ialah Rusiah Suar, 56, dari Sungai, Perak, Siti Nurolshlizan Zolkifli, 37 (Tanah Merah, Kelantan); Rohana Ismail, 54, (Kuala Krai, Kelantan) dan Munah Jusoh, 73, (Cherang Ruku, Kelantan).

Sehingga kini tiga lagi jemaah haji yang masih hilang ialah Abdul Habib Lahman, 68, dari Sik, Kedah; Shahidan Saad, 52, (Kodiang, Kedah) dan Zainun Taha, 69, (Ampang, Selangor).

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan