26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, December 4, 2020

KRISIS AIR BUKTI PEMBANGKANG GAGAL TADBIR SELANGOR

krisis air selangor

Catuan air di kawasan-kawasan yang padat penduduk di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah mencetuskan kemarahan rakyat terhadap kerajaan negeri pimpinan PKR, Pas dan Dap.

Ini kerana jika menteri besar Khalid Ibrahim mengambil sikjap bekerjasama dengan kerajaan pusat berhubung isu projek air Langat 2, warga Selangor dan Kuala Lumpur tidak perlu menghadapi keadaan getir kehidupan tanpa bekalan air bersih.

Oleh kerana kerajaan negeri PKR-Pas-Dap ingin bermain politik dan memperjudikan kebajikan rakyat, berjuta rakyat kini terpaksa menerina hakikat keadaan cuaca panas kering menyebabkan program catuan perlu dilaksanakan.

Jika sejak 2010 kerajaan negeri Selangor bersetuju dengan perlaksanaan projek Langat 2 yang bertujuan untuk menambahbaik sistem penyimpanan, pembersihan pembekalan air bersih di Lembah Kelang, keadaan yang dihadapi sekarang sama sekali tidak akan wujud.

Namun hakikatnya Khalid bersama barisan exconya memilih jalan konfrontasi dengan kerajaan pusat untuk menunjukkan kuasa mereka maka berlakulah krisis air yang sepatutnya boleh dielakkan.


Kerajaan pusat sudahpun memulakan projek pembekalan dari dari Pahang ke Selangor sejak beberapa tahun yang lalu.

Bagaimana apabila fasa projek telah sampai ke sempadan Selangor, kerajaan negeri mula main politik sempit mereka dengan memberi pelbagai helah untuk melambatkan projek tersebut.

Mereka malah menentang projek Langat 2 dengan menggenakan syarat isu pengambilan aset air di negeri itu perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Khalid dan penasihat ekonominya, Anwar Ibrahim cuba menunjuk pandai kononnya strategi ini akan memberi tekanan kepada kerajaan pusat untuk tunduk kepada kemahuan mereka.

Namun mereka gagal memahami bahawa tindakan mereka tersebut adalah satu pengkhianatan kepada rakyat Selangor yang mengundi mereka bagi penggal kedua pada pilihan raya umum tahun lalu.

Pakatan pembangkang memperjudikan nasib rakyat dan juga ekonomi negeri serta negara kerana hendak menunjukkan mereka berkuasa dan boleh buat apa yang mereka suka.

Krisis air yang terpaksa ditanggung oleh jutaan rakyat yang dijadikan bahan politik pembangkang kini memakan diri mereka sendiri.

Krisis ini merupakan tamparan paling hebat kepada keupayaan PKR, Pas dan Dap mentadbir negeri yang termaju dan terkaya di Malaysia.


Apa yang telah dilakukan oleh Khalid adalah satu bentuk sabotaj ekonomi dan pengkhianatan kepada rakyat yang tidak boleh dimaafkan.

Negeri Selangor boleh menjadi miskin sekiranya ia terus ditadbir oleh sebuah kerajaan negeri yang tidak bertanggungjawab.

Malah ekonomi negara boleh terjejas teruk kerana Selangor penyumbang terbesar kepada KDNK negara.

Jika krisis air berterusan dan kerajaan negeri Selangor tidak mampu mengatasinya untuk jangka masa panjang, kemungkinan besar para pelabur asing tidak akan berminat untuk meletakkan pelaburan di negeri itu.

Segala perancangan dan pembangunan yang telah berjaya dilakukan di bawah pentadbiran Barisan Nasional selama 50 tahun di negeri itu akan hilang begitu sahaja.

Impak krisis air ini adalah amat besar bukan sahaja kepada kehidupan rakyat tetapi juga kepada perancangan ekonomi negara samada dalam jangka pendek mahupun panjang.

Dengan pergelutan kuasa antara kem Khalid dan Azmin Ali, tidak mungkin kerajaan negeri akan mampu untuk mengendalikan isu krisis air dengan berkesan.


Kem Azmin sudah tentunya akan menggunakan isu ini untuk membuktikan betapa perlunya Khalid diturunkan daripada jawatan menteri besar.

Khalid pula akan bertindak untuk mempertahankan kedudukan dan kepentingannya dengan membuat keputusan yang akan menyelamatkan dirinya.

Kini apabila krisis air sudah tercetus barulah Khalid bersetuju menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) dengan kerajaan pusat dengan disaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari rabu lalu.

Mungkin ini akan menyemarakkan lagi kemarahan Azmin yang melihat Khalid sudah berbaik dengan kerajaan pusat.

Apapun perkembangan isu krisis air pada minggu-minggu mendatang akan memperlihatkan samada Khalid akan tersingkir daripada kedudukan kuasanya atau Anwar ang berputih mata.

Berita Berkaitan

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Anwar janji lepas jawatan jika gagal tumbangkan PN, kata Pemuda PAN Bukit Bintang

Ketua Pemuda PAN Bukit Bintang, Sheikh Khuzaifah Bawazeer mendakwa Anwar Ibrahim berjanji akan melepaskan...

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...