KRISIS AIR SELANGOR: LAPORAN POLIS PENCEMARAN SUNGAI BUAH TIDAK MENYEBUT PERBUATAN SABOTAJ

Mentaliti PakaTun. Mula-mula menyalahkan, dengan membuat pelbagai dakwaan sabotaj. Kemudian buat laporan polis tetapi tidak menyebut mengenai ‘sabotaj’ dalam laporan tersebut dan menyerahkan kepada pihak polis untuk membuat siasatan dari semua sudut”

- Advertisement -

Azmin Ali buat lawak. Semua orang nak disalahkan atas kesalahan sendiri.

sungai-buah-2


GAGAL URUS AIR, JANGAN ‘KAMBING HITAM’ PIHAK LAIN

SHAH ALAM – Kerajaan negeri diingatkan supaya tidak menjadikan mana-mana jabatan atau agensi sebagai ‘kambing hitam’ di atas kelemahan pentadbirannya.

Adun Permatang, Datuk Sulaiman Abd Razak berkata, kerajaan negeri dikatakan turut mengamalkan ‘denial syndrome’ dalam pentadbiran berikutan sering menuding jari kepada pihak lain dalam menangani isu air di Selangor khususnya.

“Semua pengurusan melibatkan air terletak di bawah pengurusan kerajaan negeri Lembaga Urus Air Selangor (Luas), kuasa sungai, syarikat untuk loji-loji rawatan air dan Puncak Niaga semuanya di bawah kerajaan negeri.

“Siapa lagi mereka nak salahkan? Dulu sewaktu Syabas belum diambil alih, mereka tuduh Syabas dan sekarang ni Jabatan Alam Sekitar dan polis. Sepatutnya mereka salahkan diri sendiri,” katanya.

Katanya, tuduhan sabotaj adalah sangat berat dan cara untuk menyembunyikan kelemahan.

“Saya tak kata tuduhan tu dibuat kepada Umno-BN. Tapi kalau kepada individu pun, ia satu tuduhan yang sangat berat dan mesti disertakan dengan bukti kuat.

“Ia tindakan yang tak lebih kepada nak menutup kelemahan kerajaan negeri mengenai kelemahaan pengurusan air negeri Selangor,” katanya.

Sulaiman turut mempertikaikan kegagalan kerajaan negeri menyelesaikan isu air sedangkan peruntukan bagi tujuan tersebut telah dibuat.

“Berapa bilion dah dibelanjakan tapi masalah air di Selangor masih belum dapat diselesaikan. Masalah sekarang bukan saja air terawat, malah air sungai pun jadi masalah.

“Barulah Menteri Besar sedar nak bagi peruntukan untuk indahkan sungai. Kalau dulu tak ada bajet pun sebab sungai kita di tahap tiga dan empat serta perlukan kos tinggi untuk proses,” katanya.

“Namun kerajaan negeri tidak pula menyalahkan Air Selangor. Sebaliknya mereka menyalahkan agensi Kerajaan Pusat pula seperti JAS (Jabatan Alam Sekitar) kononnya tidak tahu jalankan tugas,” katanya kepada pemberita di Lobi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di sini hari ini.

Tambah Sulaiman, selain JAS, pihak polis juga yang turut dipersalahkan kononnya lambat menyiasat kes pencemaran sungai baru-baru ini yang didakwa ada unsur-unsur sabotaj.

Sulaiman berkata demikian sebagai reaksi terhadap ucapan perbahasan Bajet Selangor 2017 Ng Suee Lim (DAP-Sekinchan) yang sebelum itu membangkitkan tuduhan sabotaj di sebalik insiden pencemaran sungai yang menyebabkan penutupan Loji Rawatan Air Sungai Semenyih baru-baru ini.

Beliau sebelum itu meminta penjelasan daripada Adun Sekinchan, Ng Suee Lim ketika sesi membahaskan Belanjawan, Sidang Dewan Negeri Selangor mengenai dakwaan sabotaj dan turut mempertikaikan sama ada saluran aduan dibuat kepada media atau polis.


TIADA UNSUR PENCEMARAN DI HULU SUNGAI BUAH (BERNAMA 26/10/2016)

SEREMBAN – Hasil laporan teknikal di Hulu Sungai Buah di negeri ini menunjukkan tiada unsur pencemaran berlaku yang dikatakan sebagai punca pencemaran air sungai sehingga menyebabkan Loji Rawatan Air Sungai Semenyih ditutup.

Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, laporan teknikal tersebut merupakan hasil operasi bersepadu yang disertai oleh Jabatan Alam Sekitar, Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Perhutanan, Badan Kawal Selia Air Negeri dan Majlis Perbandaran Nilai.

“Laporan teknikal menunjukkan tidak terdapatnya unsur pencemaran daripada kawasan-kawasan yang terlibat, cuma kita jumpa ada lokasi kemalangan lori tangki terbalik dan ia mungkin menyebabkan punca pencemaran.

“Pasal bau itu, kita pun pernah ada isu itu kerana bila paras air sungai turun banyak, tahap kandungan ammonia bertambah,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Mohamad turut menolak kemungkinan ada unsur sabotaj dari negeri ini yang menyebabkan pemcemaran sungai berlaku.

“Ia terbukti daripada laporan semua jabatan teknikal, tidak ada pencemaran, termasuk unsur sabotaj,” katanya.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali sebelum ini mendakwa punca pencemaran air sungai sehingga menyebabkan LRA Sungai Semenyih ditutup bukan dari Selangor sebaliknya di Hulu Sungai Buah yang berada di negeri ini.

Pencemaran sungai itu juga didakwa mengalir ke Sungai Semenyih sehingga menyebabkan Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Semenyih di Selangor terpaksa ditutup dan penduduk di negeri itu menerima gangguan bekalan air.

Mohamed Azmin turut mendakwa pencemaran bau di Sungai Semenyih itu adalah perbuatan sabotaj pihak tertentu dan mengaitkannya dengan pilihan raya akan datang.

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

反贪会查槟海隧舞弊案 下周找曹观友彭文宝问话

反贪会就槟城海底隧道涉嫌舞弊案件的调查,下周二(7日),槟州首长曹观友将接受反贪会的问话,而槟州行政议员彭文宝则在7月6日(周一)接受问话。

反贪会查槟海隧舞弊案 下周找曹观友彭文宝问话

反贪会就槟城海底隧道涉嫌舞弊案件的调查,下周二(7日),槟州首长曹观友将接受反贪会的问话,而槟州行政议员彭文宝则在7月6日(周一)接受问话。

Jualan kereta Proton melonjak pada Jun 2020

Proton Holdings Bhd mendapat manfaat susulan peningkatan jualan kereta sewaktu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada Jun apabila kereta jenama nasional itu diunjur...

Bersatu, PAS tidak akan bertanding dalam PRN Sarawak – Dr James Masing

Seorang pemimpin Sarawak berkata Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan PAS tidak akan bertanding di Sarawak dalam Pilihan Raya Negeri ke-12 (PRN12) akan datang...

Tok Mat tak setuju PN guna lambang baru pada PRU15

Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan (Tok Mat) tidak bersetuju Perikatan Nasional (PN) bertanding sebagai gabungan tunggal yang menggunakan lambang baru pada pilihan raya umum...

Tiga lelaki dipenjara seumur hidup kerana menculik

Tiga lelaki hari ini dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini setelah didapati bersalah menculik seorang wanita bagi mendapatkan wang tebusan...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?