Krisis Dalaman Pimpinan PKR Semakin Parah Diantara Geng Kartel Dan Geng Ponorogo

Semalam, majlis presiden Pakatan Harapan mengadakan mesyuarat dan kemudian mengeluarkan kenyataan bahawa Pakatan tidak akan bekerjasama dengan PAS.

Tetapi Timbalan Pemuda PKR Afif Bahardin telah mengeluarkan kenyataan bahawa bekerjasama dengan PAS adalah keputusan Anwar Ibrahim. Ini disokong oleh Timbalan Presiden PKR Azmin Ali.

Ini bererti bahawa majlis presiden Pakatan Harapan yang diketuai oleh Mahathir kini telah menentang keputusan ketua de facto Anwar sendiri.

*Sementara itu, Rafizi mengakui bahawa dia adalah orang yang disasarkan kepada anggota dewan pimpinan pusat PKR Latheefa Koya di FB dan berkata ia agak jelas.*

Latheefa telah membuat banyak dakwaan yang mendakwa bahawa Rafizi terus membohongi menggunakan angka palsu dan telah mengalihkan derma, memberikan janji palsu dan terlibat dalam politik wang untuk membeli orang.

“Hahaha, ya saya, agak jelas,” katanya, dan mendedahkan bahawa Ponorogo merujuk kepada timbalan perdana menteri Datuk Seri Zahid Hamidi, yang nenek moyangnya datang dari wilayah Jawa di Indonesia.

“Saya tahu ada kempen senyap terhadap saya dalam PKR oleh sekumpulan kecil orang yang menuduh saya telah dibeli oleh Zahid Hamidi untuk menyebabkan kekacauan di PKR, sebagai ganti dengan kebebasan (dan) tidak akan dipenjarakan,” Rafizi, menjelaskan bahawa dia mempunyai banyak lagi kes jenayah terhadapnya. Lihat sini: http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/08/28/latheefa-koya-takes-to-facebook-against-pkr-member/

Rafizi menamakan Azmin, Tian Chua, Shamsul Iskandar Md Akin, Xavier Jeyakumar, Dr Shaharuddin Badaruddin, Zuraida Kamaruddin, R Sivarasa, Saifuddin Abdullah, Kamaruddin Jaafar dan Fahmi Fadzil sebagai antara mereka yang menyokong rundingan dengan PAS.

Sebaliknya, Setiausaha Agung William Leong, Saifuddin Nasution, Nik Nazmi Nik Ahmad, Tan Yew Kew, Syed Ibrahim Syed Noh, Johari Abdul, Sim Tze Tzin dan Fariz Musa menentang idea untuk bekerja dengan PAS.

Timbalan Ketua Pemuda PKR Afif Bahardin juga berkata pemecatan (melalui Whatsapp!) Ketua Pemuda PKR Kelantan Mohd Hafidz Rizal Amran dibuat oleh ketua AMK Kebangsaan Nik Nazmi Nik Ahmad sahaja. Lihat sini: http://www.agendadaily.com/bahasa-malaysia/berita-utama/berita-terkini/27801-saya-dipecat-hanya-melalui-whatsapp-hafidz-rizal.html

“Keputusan (untuk memecat Hafidz) adalah keputusan individu.”

Afif Bahardin, berkata keputusan itu dibuat tanpa perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat di peringkat kebangsaan.

Ini bertentangan dengan pengumuman sebelumnya dimana Nik Nazmi mengatakan bahawa dia melakukannya dengan persetujuan dengan kepimpinan AMK Kebangsaan.

Apabila ditanya untuk menjelaskan keputusannya, Nik Nazmi enggan menyatakan mengapa beliau memutuskan untuk memecat Hafidz dan berkata:

“Sebagai ketua Pemuda kebangsaan, saya mempunyai kuasa untuk menukar ketua-ketua AMK negeri. Ia bukan sesuatu yang perlu kita bawa ke AMK kebangsaan untuk perbincangan. “

Dalam hal ini, mengapa ada keperluan untuk pemilihan parti PKR?

Pakatan sememangnya satu pakatan yang rapuh yang menghabiskan masa mereka secara terbuka berperang satu sama lain untuk kuasa dan bukannya pada perkara yang memberi manfaat kepada negara.

Rujukan:

Latheefa koya Kena Beri Penjelasan Siapa Sebenarnya Yang Beliau Maksudkan
https://pakdin.my/latheefa-koya-kena-beri-penjelasan-siapa-sebenarnya-yang-beliau-maksudkan/

Pemangku Ketua AMK Cabang Pandan Balun Rafizi Ramli, Ahli Parlimen Pandan
https://pakdin.my/pemangku-ketua-amk-cabang-pandan-balun-rafizi-ramli-ahli-parlimen-pandan/

Berkaitan