Thursday, June 24, 2021
POLITIKKrisis MB Selangor: Azmin Ali Layak

Krisis MB Selangor: Azmin Ali Layak

Siapa yang bekuasa di Selangor?
Siapa yang bekuasa di Selangor?

Drama komplot menggulingkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semakin rumit apabila Majlis Pimpinan Negeri (MPN) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor menggesa supaya Pengerusinya, Mohamed Azmin Ali dinamakan sebagai calon Menteri Besar Selangor yang baharu.

Gesaan itu muncul sehari selepas sekumpulan pimpinan pusat, negeri dan cabang PKR Selangor yang diketuai Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin menyatakan sokongan terhadap Presiden parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal jawatan kontroversi itu.

Lebih mengelirukan apabila Zuraida yang sebelum ini diketahui berada dalam ‘kem Azmin’ menafikan sekeras-kerasnya kenyataan bahawa MPN Selangor mahu Timbalan Presiden PKR itu diangkat sebagai calon Menteri Besar.

Bagaimanapun, menerusi kenyataan terbaharu MPN Selangor pada Khamis yang ditandatangani Ketua Penerangan, Shuhaimi Shafiei dan Setiausahanya, Amiruddin Sa’ari dengan jelas menyebut supaya kepimpinan PKR Pusat mempertimbangkan nama Azmin sebagai calon alternatif.

Shuhaimi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Muda ketika dihubungi mengesahkan kesahihan kenyataan MPN Selangor yang diedarkan hari ini yang menyebut “kenyataan media PKR Selangor yang sepatutnya dibacakan semalam semasa sidang akhbar pada 6 Ogos 2014 di Ibu Pejabat Parti.”

“Ramai pimpinan dari selangor berpendirian bahawa pimpinan tertinggi PKR harus memberi ruang untuk membenarkan nama seorang lagi Adun dari Selangor diangkat dan dibentangkan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat sebagai calon kedua Menteri Besar Selangor.

“Mohamed Azmin Ali juga mempunyai kelayakan yang wajar dipertimbangkan. Nama beliau bersama Datuk Seri Dr Wan Azizah layak dibincangkan dalam Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat sebagai persediaan sekiranya berlaku sesuatu di luar jangkaan,” kata MPN Selangor menerusi kenyataan pada Khamis.

Menurut kenyataan itu lagi, sokongan supaya Azmin turut dinamakan sebagai calon Menteri Besar menerima sokongan sebahagian besar pimpinan kanan PKR termasuk lapan Pengerusi MPN iaitu dari Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Terengganu, Kelantan dan Sarawak.

Berkaitan:

Terkini

Popular

Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here