Thursday, June 24, 2021
POLITIKKrisis MB Selangor: Dakwaan PKR Tidak Benar, Berniat Jahat, Keterlaluan -...

Krisis MB Selangor: Dakwaan PKR Tidak Benar, Berniat Jahat, Keterlaluan – @Khalid_Ibrahim

khalid-tuanku-sultan-selangor

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Isnin menyifatkan dakwaan Parti Keadilan Rakyat terhadap integriti beliau sebagai tidak benar, berniat jahat dan keterlaluan.

“Saya memandang serius tuduhan salah laku ini dan menafikannya kerana tidak benar sama sekali,” katanya menerusi satu kenyataan media pada petang Isnin.

Khalid berkata demikian bagi mengulas kenyataan PKR yang akan mengedarkan nota penjelasan mengandungi masalah integriti beliau kepada pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat sebagai alasan menggantikan kedudukannya dengan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai menteri besar yang baharu.

Penjelasan dipercayai sepanjang lebih 50 muka surat yang ditulis oleh Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail akan diedarkan kepada pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat esok (Selasa).

Antara alasan yang terkandung dalam penjelasan itu membabitkan kes hutang Khalid sebanyak AS$18 juta (RM66.67 juta) dengan Bank Islam Malaysia untuk membeli saham syarikat ketika beliau menerajui Kumpulan Guthrie Berhad.

Selain itu, turut disenaraikan adalah penjualan tanah milik kerajaan negeri Selangor oleh Khalid kepada Eco World dengan harga lebih murah dari nilai pasaran.

Jelas Khalid, sekiranya dakwaan itu benar, Saifuddin dan PKR sepatutnya mengemukakan laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia dan Bank Negara dengan segera.

Malah, Khalid turut meminta Saifuddin untuk mendedahkan semua bukti bagi mengukuhkan segala dakwaan salah laku tersebut.

“Jika mereka gagal berbuat demikian, tindakan itu hanya akan mengundang kontroversi. Malah ia dilihat sebagai bermotifkan politik dan berniat jahat,” katanya.

Pada masa sama, Khalid yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang turut menyatakan kesediaan untuk memberikan kerjasama sekiranya beliau disiasat.

“Saya berjanji akan memberikan segala komitmen untuk bekerjasama dalam apa jua siasatan terhadap saya.

“Saya ingin mengingatkan rakan-rakan supaya berhati-hati dalam membuat tuduhan kerana saya berhak mengambil tindakan undang-undang terhadap kenyataan fitnah yang dilemparkan,” katanya.

Pada masa sama, Khalid berjanji akan memberikan khidmat terbaik kepada rakyat Selangor selain mentadbir negeri itu secara telus dan bertanggungjawab.

Berkaitan:

Terkini

Popular

Video

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here