Krisis MB Selangor: PAS Pelawa Abdul Khalid Keahlian Parti

khalid-dipelawa-jadi-ahli-pas

PAS sedia menerima Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai ahli parti itu, kata Pemangku Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Ahmad Yakob.

Menteri Besar Kelantan itu memberitahu, pintu keahlian PAS sentiasa terbuka untuk Abdul khalid yang telah dipecat daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada Sabtu kerana masalah disiplin.

“Terpulanglah kepada beliau jika ingin menyertai PAS selepas ini kerana telah dipecat PKR.

“Tetapi, kita perlu menunggu pertemuan beliau dengan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan melihat nasihat yang akan diberikan untuk tindakan selanjutnya,” katanya kepada pemberita di sini pada Ahad.

Abdul Khalid pada Sabtu telah dipecat keahlian oleh Jawatankuasa Disiplin PKR selepas enggan memberi laluan kepada Datin Sri Dr Wan Azizah Ismail untuk dilantik sebagai menteri besar yang baharu.

Tindakan Abdul Khalid mempertahankan kedudukannya bagaimanapun turut mendapat sokongan dan restu pimpinan tertinggi PAS yang merupakan anggota Pakatan Rakyat.

Ahmad memberitahu, PAS selain itu turut bersedia berjuang bersendirian sekiranya parti itu memilih untuk keluar daripada Pakatan Rakyat.

“Kami mempunyai sejarah sendiri walaupun berbeza pendapat dengan Barisan Nasional (BN) dan Semangat 46. Saya bersetuju dengan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa PAS mampu berjuang bersendirian sekiranya keluar daripada Pakatan Rakyat,” jelasnya.

Ahmad bagaimanapun yakin bahawa PAS tidak akan keluar daripada Pakatan Rakyat dengan menyifatkan krisis yang berlaku merupaka ujian disebalik hubungan dalam pakatan tersebut.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here