Krisis MB Selangor: Selangor Hilang Daripada Cengkaman Pakatan Rakyat #IniKhalidLah

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

khalid-pecat-exco

Perkembangan berlaku dengan pantas dan tegang dalam krisis Menteri Besar Selangor apabila Pakatan Rakyat nampaknya hilang cengkaman ke atas negeri paling kaya di Malaysia.

Hari yang berlalu menyaksikan perang mulut dan ‘serangan balas’ daripada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan pengkritik daripada bekas sekutunya, PKR dan DAP.

Enam anggota Exco daripada kedua-dua parti yang enggan meninggalkan pentadbirannya walaupun menyokong pemecatan beliau sebagai menteri besar menyatakan mereka tidak akan berjumpa dengan Abdul Khalid kecuali pada mesyuarat mingguan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Tetapi Abdul Khalid membuat kejutan sejurus sebelum pukul 7 malam dengan menyatakan beliau mendapat perkenan Sultan Selangor untuk memecat enam anggota Exco kerajaan negeri yang tidak menyokong pentadbirannya.

Berikutan perkembangan ini, penganalisis politik percaya bahawa Pakatan Rakyat, sebagai gabungan tiga parti yang rapuh, telah kehilangan kuasa untuk mentadbir Selangor oleh kerana Exco DAP dan PKR kemungkinan dipecat daripada pentadbiran Abdul Khalid.

Ketiadaan Exco PKR dan DAP bermakna bahawa hanya empat anggota Exco daripada PAS berada dalam pentadbiran kerajaan negeri – jumlah minimum anggota Exco yang diperlukan untuk mentadbir kerajaan negeri mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri.

Drama politik yang terungkai di Selangor ini belum pernah berlaku dalam sejarah negara dalam konteks wakil bebas dan tanpa parti menjadi ketua eksekutif negeri.

Keadaan nampaknya seperti biasa apabila Abdul Khalid tiba untuk bertugas di Bangunan Sekretariat Selangor pukul 9.30 pagi tetapi perkembangan tegang semalam yang menyaksikan Abdul Khalid mendapat perkenan Sultan Selangor untuk terus memegang jawatan menteri besar selepas dipecat daripada parti, berulang hari ini.

Beliau sepatutnya mengisi waktu dengan menemui kesemua 10 anggota Exco untuk mengetahui sama ada mereka akan terus kekal dalam pentadbiran beliau atau sebaliknya.

Abdul Khalid tidak menghadapi masalah dengan keempat-empat Exco daripada PAS yang menyatakan mereka akan mematuhi arahan parti untuk kekal dalam pentadbiran negeri.

Menteri Besar boleh menarik nafas lega apabila Barisan Nasional, yang mempunyai 12 wakil rakyat dalam Dewan Undangan Negeri, menyuarakan sokongan tanpa syarat kepada Abdul Khalid yang juga anggota dewan undangan negeri Pelabuhan Klang dan Anggota Parlimen Bandar Tun Razak.

Setakat pukul 9 malam, drama berterusan di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya apabila pemimpin DAP dan PKR berkumpul untuk menentukan tindakan selanjutnya susulan tindakan Abdul Khalid yang mungkin dapat menyekat kedua-dua parti dalam perebutan kuasa di Selangor.

Sementara itu, Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor Datuk Mohamad Munir Bani, berkata dalam satu kenyataan bahawa Sultan Selangor berpendapat pemecatan Abdul Khalid daripada parti merupakan isu dalaman parti dan tidak menjejaskan kedudukan beliau sebagai Anggota Dewan Negeri Selangor dan Menteri Besar Selangor.

Beliau juga berkata baginda tidak berkenan menerima menghadap Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail atas alasan Abdul Khalid telahpun menghadap baginda untuk menjelaskan tentang kedudukan beliau sebagai menteri besar Selangor.

BACA juga:

Leave a Reply