25.8 C
Kuala Lumpur
Friday, November 27, 2020

Langat 2: Kali ini Khalid mainkan Anwar?

mou-air-selangor-2014

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau dan partinya tidak tahu menahu berhubung Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimaterai antara kerajaan negeri Selangor dengan Kerajaan Persekutuan pada Rabu.

Anwar, penasihat ekonomi Selangor juga berkata, beliau dimaklumkan dari masa ke semasa mengenai Projek Langat 2 tetapi tidak mengetahui perkembangan terkini berhubung perkara itu termasuk majlis menandatangani MoU itu.

Itu antara alasan beliau yang keberatan untuk mengulas isu berkenaan ketika diminta berbuat demikian selepas sesi minum petang di Kajang semalam.

Kata Anwar yang tidak menolak kemungkinan mengambil-alih jawatan menteri besar dari Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, secara prinsipnya beliau bersetuju dengan rundingan itu.

Namun beliau masih mengkaji maklumat yang diperolehnya daripada kerajaan negeri dan tidak dapat mengulas lanjut buat masa ini.

Selangor dan Kerajaan Persekutuan pada Rabu mencapai persetujuan yang menyaksikan pentadbiran Abdul Khalid mengeluarkan arahan pembangunan bagi memberi ‘lampu hijau’ untuk Putrajaya meneruskan Projek Loji Air Langat 2 termasuk sistem agihannya yang tertangguh sejak 2010.

Kerajaan pusat pula membenaarkan kerajaan negeri itu mengambil alih konsesi syarikat-syarikat bekalan air dengan bayaran pampasan RM9.65 bilion.

Malah Kerajaan Persekutuan juga akan menyuntik dana berjumlah RM2 bilion bagi membantu Selangor menguruskan syarikat-syarikat berkenaan.

MoU ditandatangani Khalid bagi pihak kerajaan negeri Selangor dan Menteri Tenaga, Teknnologi Hijau dan Air bagi pihak Kerajaan Pusat manakala Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri serta timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin bertindak sebagai saksi.

Berita Berkaitan

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...
00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...