Laporan BNM: PH menang, Rakyat senang? Kepala abah kau

Bank Negara Malaysia (BNM) dah keluarkan Q3 punya report. Jom kita tengok sikit fact pasal ekonomi Malaysia dibawah kerajaan baru ni.

Employment Growth or Peluang Pekerjaan.

Kita boleh perhatikan di chart dibawah , peluang pekerjaan dibawah kerajaan PH ni berkembang perlahan. Peak masa 3Q 2018 lepas tu terus menurun.

Wage Annual Changes or peningkatan gaji

Sama juga . Dalam aliran menurun. Maknanya peningkatan gaji meningkat dengan lebih kecil.

FDI atau pelaburan asing.

Q1 – RM21billion ( sebab jual aset )
Q2 – RM4.4billion ( takde jual aset )
Q3 – RM2.9billion ( takde jual aset )

Maknanya PH ni memang tak pandai tarik pelabur asing . Kalau tak jual aset memang jahanam FDI.

PH menang , Rakyat senang ? Kepala abah kau lah . Kau lah yang mengundi PH haritu.

Nota kaki:

Kalau rasa boleh tahan loya, download laporan ekonomi di laman web BNM