32.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

Lawatan Mahathir ke China menjadi malapetaka diplomatik

Kunjungan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad ke China telah menjadi malapetaka. Rakyat Malaysia kini perlu merasa bimbang.

Tiada tawaran baru atau pelaburan yang diumumkan. Semua penandatanganan pada dasarnya merupakan kesinambungan dari apa yang dimulakan oleh kerajaan Najib – janji untuk membeli lebih banyak minyak sawit, usaha sama yang telah dipersetujui untuk menjual kereta Proton di China serta lanjutan pertukaran ‘currency swap arrangement’ yang sebelum ini telah dipersetujui dan dilaksanakan di masa lalu.

Mahathir kemudian mengadakan sidang akhbar bersama Perdana Menteri Li Keqiang dan pada akhirnya apabila Mahathir berkata negara-negara kaya tidak boleh menjajah orang lain, Li tidak berkata apa-apa dan sesi itu tiba-tiba berakhir dengan dia berjabat tangan dengan Mahathir dengan senyuman terpaksa. Kemudian dia mengerutkan dahinya dan turun dari pentas. Tanpa ucapan terima kasih.

LIHAT Video https://www.youtube.com/watch?v=X5AMk-fAox4


Kemudian pada hari itu, Mahathir juga mengadakan pertemuan dengan Presiden Xi Jinping yang lebih berkuasa. Seperti dijangkakan, tidak ada sidang akhbar – sama ada oleh Mahathir, oleh Xi atau kenyataan bersama oleh kedua-duanya. Malah, tiada kenyataan dari Presiden Xi selepas pertemuan itu.

Walau bagaimanapun, terdapat satu kenyataan bersama yang dikeluarkan kemudian oleh menteri luar kedua-dua negara yang tidak spesifik dan pada dasarnya retorik diplomatik mengenai mengekalkan hubungan, dan sebagainya.

Keesokan harinya, Mahathir mengumumkan pembatalan projek ECRL, sebahagian daripada inisiatif One Belt One Road yang paling berharga bagi China, serta dua projek paip gas.

Ini pastinya satu tamparan besar bagi China dan merupakan bukti paling jelas bahawa semua tidak berjalan dengan baik dalam misi kunjungan Mahathir ke China.


Dua lagi tamparan telah disampaikan apabila Mahathir berkata di Beijing, bahawa syarikat China terpaksa memberi 30 peratus saham kepada BN – yang kemudiannya mengakui dia tidak mempunyai bukti atas dakwaan ini. Beliau juga berkata beliau percaya Jho Low berada di China tetapi sekali lagi, mengatakan dia tidak mempunyai bukti.

Ini seperti memberitahu orang Cina bahawa mereka terlibat dalam rasuah dan mereka bersubahat dengan penjenayah.

Sebenarnya, lawatannya menjadi malapetaka dan rakyat Malaysia perlu berteka teki samada kita perlu bersiap sedia dari serangan balas dendam China.


Berita Berkaitan

Kenyataan media keputusan mesyuarat MKT UMNO

Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada hari ini, 26 Oktober 2020 (Isnin) telah...

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Muhyiddin jumpa presiden parti pro-PN, Zahid tak hadir

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan semua presiden parti yang menyokong Kerajaan Perikatan...

Perubahan Besar Berlaku Esok, Kata Shahidan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Shahidan Kassim membayangkan satu perubahan...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan