30 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 28, 2020

Lima Didakwa Perdagang Kanak-Kanak Sejak 2009

4名女被告被帶上北海法庭時,皆以雙手及手提袋掩臉,左起為林淑珍、林春蓮、陳丁春及黃亞音。
 

BUTTERWORTH: Empat wanita dan seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan memperdagang kanak-kanak sejak 2009 hingga Januari tahun ini.


D.C Chin, 57, Ooi Ah Imm, 47, Lim Choon Liang, 63, Bahtiar Abas, 51, dan Lim Soo Chin, 52, bagaimanapun mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan masing-masing dibaca di depan Hakim Nabisha Ibrahim.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 14 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran 2007 (Akta 607) dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Chin dan Ooi masing-masing berdepan enam pertuduhan, Choon Liang empat pertuduhan manakala Bahtiar dan Soo Chin masing-masing berdepan satu pertuduhan memperdagang kanak-kanak bagi tujuan eksploitasi di tempat, masa dan tarikh berlainan.


Mengikut pertuduhan, mereka melakukan kesalahan itu di Taiping, Pantai Remis, dan Ipoh di Perak; Juru dan Teluk Kumbar di Pulau Pinang serta Lunas di Kedah antara 28 Dis 2009 hingga 16 Jan lepas.

Mahkamah membenarkan setiap tertuduh diikat jamin sebanyak RM50,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 15 Februari ini untuk sebutan semula kes.


Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Aishah Ramlan, peguam Y.Yogeswaran mewakili Soo Chin dan Choon Liang, J.J Singh mewakili Chin, K.Supramaniam mewakili Ooi manakala Bahtiar tidak diwakili peguam.

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan