30 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

Liwat II: Anwar Bersalah, Penjara Lima Tahun Kekal (video)

anwar-murung-bersalah

Datuk Seri Anwar Ibrahim didapati bersalah meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan dan Mahkamah Persekutuan memutuskan untuk mengekalkan hukuman penjara lima tahun terhadapnya.

Keputusan rayuan Anwar itu diumumkan oleh panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria.

Turut sama bersidang Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Datuk Ramly Ali, yang mendengar rayuan Anwar pada November tahun lepas.

Keputusan itu sekaligus menyebabkan Anwar lucut kelayakkan sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu didakwa meliwat Mohd Saiful, 30, di Unit 11-5-1 di Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

 

 


 

Ketua Hakim Negara : Menerangkan kesaksian Saiful tentang bagaiman @anwaribrahim didakwa bertanya “boleh saya fuck anda hari ini”.

Bercakap tentang bagaimana calitan diambil dari dubur Saiful, puting dan lain-lain dan bagaimana beliau kemudiannya diserahkan item pakaian sebagai bukti kepada polis

Ketua Hakim Negara : maklum dakwa tiada ada bukti penembusan dubur Saiful – tiada parut atau kecederaan. Tetapi pakar berkata tidak membuktikan tiada penembusan. Berus gigi, tuala, botol air yang diambil dari sel @anwaribrahim selepas beliau ditahan semalaman pada 17 Julai, terdapat juga sehelai rambut. DNA tidak diambil dari rambut, tetapi DNA pada tiga perkara lain yang sepadan dengan DNA daripada “Lelaki Y” yang ditemui pada swab dari Saiful.

Ketua Hakim Negara merumuskan kes Mahkamah Tinggi di mana @anwaribrahim membuat kenyataan dari kandang tertuduh mengenai konspirasi politik yang melibatkan DS Najib Razak.

Di dalam perbicaraan Mahkamah Tinggi, anwaribrahim membawa saksi pakar yang berkata tiada bukti penembusan dan kesaksian Saiful adalah samar-samar.

Mahkamah Tinggi membuat kesimpulan peguam bela membangkitkan keraguan munasabah, terutama sampel yang diambil dari Saiful kerana mereka boleh telah terjejas.

Mahkamah Rayuan kemudian sabitkan saksi @anwaribrahim sebagai hanya “armchair experts”.

Mahkamah Rayuan juga mendapati kegagalan Saiful untuk melarikan diri tidak relevan kerana kes bukan tentang kebenaran tetapi penembusan (penetration).

Ketua Hakim Negara : KAMI MENDAPATIPW1 (Saiful) SEBAGAI SAKSI YANG BOLEH DIPERCAYAI (CREDIBLE)…

Akta Keterangan tidak memerlukan bukti kebenaran dalam kesalahan seksual.

Ketua Hakim Negara: Kami mendapati cukup bukti yang nyata untuk menyokong keterangan PW1 iniDalam keadaan ini, satu-satunya kesimpulan yang boleh dibuat adalah tertuduh mengguna barang-barang ini (dari lokap).
Tertuduh telah ditahan dengan sah dalam lokap (sehingga tidak ada tipu muslihat yang terlibat dalam mendapatkan barangan dan DNA)

Bahan bukti yang diperolehi dari lokap tidak menyalahi undang-undang. Walaupun bukti-bukti yang telah diperolehi dari tipu muslihat / cara yang tidak adil, ia masih boleh diterima.

Kami mendapati sampel tidak dikompromi dan hujah tertuduh yang sampel diganggu adalah tidak dapat dipertahankan.

Ketua Hakim Negara : Berdasarkan rumusan di atas kami bersetuju dengan Hakim Mahkamah Rayuan

Ketua Hakim Negara : Tuduhan konspirasi politik kekal sebagai tuduhan tidak berasas

Berita Berkaitan

PKPB ditamatkan kecuali Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh negara ditamatkan kecuali tiga negeri iaitu Selangor,...

Pengguna media sosial diminta lapor akaun palsu

Orang ramai diminta berwaspada dan mengambil tindakan terhadap kewujudan akaun palsu yang berleluasa di...

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...