25 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Macai PN sedang bergembira pengumuman syok sendiri pelaburan asing dari UAE?

Ramai dari PN teruja dengan berita mengenai kumpulan Bin Zayed dari Dubai yang mendakwa mereka akan membawa masuk pelaburan RM100 bilion ke Malaysia melalui kumpulan Widad dan akan membangunkan projek harta tanah bernilai RM40 bilion di Langkawi.

Namun, kami sangat skeptikal dan curiga dengan berita ini kerana kami tahu bahawa mereka mempunyai sejarah membuat banyak ‘khabar gembira’ tetapi gagal ketika diperlukan – iaitu ketika tiba masanya untuk “TUNJUKKAN SAYA WANG ITU” (“Show me the money“).

(Ramai juga yang ragu-ragu setelah menteri PH satu ketika dahulu, Khalid Samad dengan bangganya mendakwa bahawa seorang pelabur Qater akan melabur sebanyak RM1.6 trilion di Malaysia – tetapi pada akhirnya, tidak ada sesen pun yang dilaburkan)

Tiga kali kumpulan Bin Zayed menimbulkan ‘khabar gembira’ di UK kerana cuba membeli kelab bola sepak Liverpool, Newcastle United dan Derby Country.

Dan tiga kali mereka GAGAL kerana mereka tidak dapat menunjukkan wang kepada penjual setiap kali penjual meminta Bin Zayed menunjukkan bukti bahawa mereka mempunyai wang untuk tujuan pembelian tersebut.

Dalam kes Liverpool, Bin Zayed bahkan tidak dapat membuktikan bahawa mereka mampu membayar deposit £ 25 juta untuk tawaran mereka yang buat bernilai £ 2 bilion.

Kumpulan Bin Zayed juga bukan keluarga pemerintah (Diraja) UAE seperti yang didakwa oleh media kerajaan PN tetapi sangat jauh – seperti yang dijelaskan oleh pemilik Newcastle United ketika dia berusaha menjual pasukan bola sepaknya:

“Walaupun tidak ada catatan rasmi yang didedahkan kepada umum mengenai fakta bahawa Saqr mempunyai seorang putera bernama Zayed, bagi yang mengetahui bagaimana susur galur keturunan di sana, ini hanya gelaran. Inilah bagaimana kita dapat mencari siapa Khaled bin Zayed, dan dari mana dia berasal dari keturunan besar keluarga kerajaan Abu Dhabi.

“Merujuk kepada Sheikh Mansour, yang merupakan putera Zayed bin Sultan, dan oleh itu cucu Sultan bin Zayed (saudara Saqr bin Zayed), ini meletakkan Khaled dan Mansour Boleh lah disahkan ada hubungan sebagai sepupu generasi ke-2, datuk kepada bapa mereka adalah bersaudara.

BACA SINI:
https://www.themag.co.uk/2019/05/bin-zayed-group-have-potential-to-be-the-best-thing-to-ever-happen-to-newcastle-united-takeover/

Sebenarnya telah dilaporkan 4 bulan yang lalu bahawa kumpulan Bin Zayed masih belum menyelesaikan tuntutan pembayaran selama bertahun-tahun.

“Pembeli berpotensi Newcastle United, Kumpulan Bin Zayed, mencatat pembayaran yang perlu dilunaskan sebanyak £ 500,000 semasa percubaan yang gagal untuk pengambilalihan mereka pada tahun 2019 – menurut tuntutan bayaran terkini. Sheikh Khaled Bin Zayed Al Nehayan, yang kini berusaha menyelesaikan pembelian Derby County, masih belum menyelesaikan pembayaran yang perlu mereka bayar dalam kisah yang panjang bagi pengambilalihan di St James’ Park.”

BACA SINI:
https://www.chroniclelive.co.uk/sport/football/football-news/new-details-bin-zayed-groups-19460973

Selain daripada 3 percubaan berprofil tinggi yang gagal untuk membeli kelab bola sepak, ada sedikit berita mengenai apa yang sebenarnya dilakukan oleh kumpulan Bin Zayed atau berapa nilai kewangan kumpulan mereka.

Berikut adalah laman web rasmi Bin Zayed untuk anda tentukan sendiri jika ini adalah laman web yang menggambarkan sebuah syarikat bernilai berbilion dolar:

BACA SINI:
http://binzayed.com/news.htm

Dan bagaimana dengan Kumpulan Widad?

Mereka adalah syarikat pembinaan tempatan yang tersenarai di Bursa Malaysia. Walau bagaimanapun, kewangan mereka tidak begitu kukuh.

Aset bersih sesaham mereka adalah 7 sen dengan jumlah ekuiti adalah RM180 juta dan memperoleh keuntungan hanya RM4 juta tahun lalu dan RM12 juta tahun sebelumnya.


BACA SINI:
https://www.bursamalaysia.com/market_information/announcements/company_announcement/announcement_details?ann_id=3143919

Oleh itu, ada sebab untuk rakyat Malaysia merasa ragu dan curiga apabila Bin Zayed mengatakan mereka akan membawa masuk RM100 bilion dan akan membina projek dengan nilai pembangunan kasar (GDV) bernilai RM40 bilion di Langkawi.

Ini hanyalah pengumuman syiok sendiri dari PN (seperti 3 tawaran Bin Zayed gagal tetapi dengan tawaran berprofil tinggi di UK) sehinggalah syarikat asing itu dapat MENUNJUKKAN KEPADA RAKYAT MALAYSIA WANG MEREKA.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.