25 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Madu Centauri: Madu paling mahal dan disukai di dunia, dicari oleh doktor, Keluarga DiRaja dan selebriti

Sekali imbas, Madu Centauri sama seperti madu lebah lain yang pernah kita lihat.

Namun, mungkin tidak ramai yang mengetahui madu yang dihasilkan di Turki madu paling mahal di dunia.

Guinness World Records melaporkan Selasa lalu madu itu memecah rekod madu paling mahal di dunia berharga 10,000 Pound Sterling (kira-kira RM57,000) untuk sekilogram.

Ia diambil dari gua yang terletak pada ketinggian 2,500 meter dari paras laut berhampiran Lautan Hitam, Turki, jauh dari penempatan penduduk dan koloni lebah lain. Ia mempunyai tekstur lebih hitam dengan rasa pahit.

Madu Centauri juga mempunyai khasiat yang tinggi seperti magnesium, potasium, fenol, flavonoid, dan antioksidan.

Kandungan itu terhasil daripada tanaman herba di sekeliling gua yang menjadi makanan lebah di situ.

Penghasilan madu berkenaan juga mengikut kaedah khusus untuk menjaga lebah bagi memastikan kualiti terbaik dan ia sangat berbeza dengan kaedah konvensional.

Ia menjadikan madu itu lebih sukar dihasilkan terutamanya lebah berkenaan berada di altitud tinggi.

Berbanding madu lain yang biasanya dituai dua hingga tiga kali setahun, ia hanya dituai sekali saja bagi mendapatkan madu yang cukup serta menjaga lebah.

Sampel madu itu juga dihantar ke Institut Makanan Turki untuk pengesahan nilai serta kualiti campuran.

Manfaat kesihatan…

Ini adalah antara temubual bersama pengusaha Madu Centauri, Ahmet Eren Cakir berasal dari Turki.

Berjanji untuk menyediakan madu yang disertakan dengan beberapa manfaat kesihatan yang besar, kami bercakap dengan Ahmet, yang membincangkan kaitan dengan kanser, sifat anti-penuaan dan penyakit lain. Dia berkata: “Oleh kerana Centauri Honey mempunyai kadar fenol, kadar flavonoid, antioksidan yang tinggi, yang melawan penyakit dan sejak saya menggunakan ramuan endemik khas, Centauri Honey mempunyai kesan yang luar biasa pada kesihatan umum dan penuaan serta sifat pencegahan.

“Saya tidak boleh mengatakan bahawa ia adalah penawar untuk barah, tetapi ia dapat menguatkan sistem imun anda, terutama jika menghadapi kemoterapi dan radioterapi. Saya mempunyai pelanggan dari seluruh dunia yang menelefon saya untuk mengucapkan terima kasih setelah mendapat manfaat kesihatan yang positif dengan ada diantaranya menggunakan madu saya untuk menghilangkan kedutan dan garis halus mereka dan membuat ulangan pesanan secara terus. ”

Setelah ditempah, semua pelanggan harus sabar menunggu panggilan sehingga selesai penuaian dan ujian makmal, dan mereka boleh mengambil pesanan minimum 1kg yang telah dibuat. Centauri Honey Classic boleh dibeli dengan harga € 3,500 (RM20,000) untuk sekilogram, Centauri Cave (diekstrak dari gua yang dalam) berharga € 10,000 (RM57,000) sekilogram dan Centauri Proxima Custom Made Honey (untuk satu pelanggan bertuah setahun) boleh dibeli dengan harga € 25,000 (RM142,000) untuk 2 kilogram, yang menawarkan bekalan untuk tempoh empat tahun.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.