31.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

Mahathir bercakap mengenai kebebasan akhbar.. Nak termuntah dengar.

Mahathir tersenarai dalam senarai Reporters Without Borders sebagai salah seorang drpd 39 “Predators of the Press” pada tahun 2001.

Antara media arus perdana yang pernah di ‘ban’ oleh Mahathir – The Star, Sin Chew and Watan.

Majalah yang ditutup Detik dan Wasilah juga tabloid mingguan Eksklusif dan sumbat editor ke penjara dibawah ISA dan Sedition Act.

Winner: World’s Top Ten Enemies of the Press 2001
Ayatollah Ali Khamenei Iran
Jiang Zemin of China
Charles Taylor of Liberia
Robert Mugabe of Zimbabwe,
Vladimir Putin of Russia,
Colombian paramilitary leader Carlos Castaño.
Ukrainian president Leonid Kuchma
President Fidel Castro of Cuba
President Zine Al-Abdine Ben Ali of Tunisia
Mahathir Mohamad (listed for three years straight).

Winner: World’s Top Ten Enemies of the Press 2000
Sierra Leone’s Foday Sankoh,
Iran’s Ayatollah Ali Khamenei
Yugoslavia’s Slobodan Milosevic
Kazakhstan president Nursultan Nazarbayev
Angolan president José Eduardo dos Santos
Alberto K. Fujimori of Peru,
Mahathir Mohamad of Malaysia, (2nd year running)
President Zine al-Abdine Ben Ali of Tunisia
President Jiang Zemin of China
President Fidel Castro of Cuba

Winner: World’s Top Ten Enemies of the Press 1999
President Slobodan Milosevic of Yugoslavia,
President Jiang Zemin of China,
President Fidel Castro of Cuba.
President Alberto K. Fujimori of Peru,
President Laurent-Désiré Kabila of Congo,
President Leonid Kuchma of Ukraine.
Prime Minister Meles Zenawi, Ethiopia
Prime Minister Mahathir Mohamad, Malaysia
President Hosni Mubarak, Egypt
President Leonid Kuchma, Ukraine

—-
https://cpj.org/reports/2001/05/enemies-01.php
https://cpj.org/reports/2000/05/enemies-00.php
https://cpj.org/enemies/enemies_99.html

Berita Berkaitan

Peja tumbang kerana beberapa perkara tidak disenangi UMNO – Najib Razak

Penunggang Agama (PAS) dan Penunggang Bangsa (PPBM) mula membuat propaganda UMNO mengkhinati bangsa kerana...

Peja ucap terima kasih dan “I Miss You Guys” khusus kepada rakan dalam kerajaan PH

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu menyampaikan penghargaan khusus kepada Pakatan Harapan (PH) selepas...

MB Perak tumbang, kalah usul undi percaya

Usul undi percaya terhadap Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu yang diadakan di Dewan...

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Komen

  1. Kah..kah.kah… Dey madey… Hangpa memang mudah lupa… Sib baik la zaman hang dulu pesbuk takda lagi.. Kalau tak… Dah banyak mangkuk ayun macai2 DAPIGS dalam ruangan komen ni yg kene ISA..

  2. kalau zaman mahatdir ada media sosial lg teruk dia kena..pembanggunan yg dia buat pun rakyat nampak selepas dia bersara,sbb rakyat rasa pak lah n najib xbuat apa²..masa dia buat ‘pembanggunan’ yg rakyat banggakan skrg nie mcm plus,klcc,litar sepang,rakyat n pembangkang duk kutuk² ckp pembaziran.

  3. korang jgn terikut admin ni….dia dh masuk salah channel…dulu anti. dap…skrng ni dh lain…so memang tugas dia untuk provok…sbb asyuuuuuuk…

  4. Nak tlg DSN senang jer….bawa semua kes yg melibatkan beliau ke mahkamah….bior semua kes tersebut dibicara seadil-adilnya…bior mahkamah yg mgistiharkan beliau bersih ataupun bersalah….bior rakyat jelata tahu cerita sebenarnya……jgn sangkut kat peguam negara jer

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...