26.7 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

Mahathir Berkomplot Dengan Jenayah 'Insider Trading' Memanipulasi Bursa Saham

MEMERANJATKAN!

“SAYA Tidak Tahu tentang Kesalahan MEMBELI Saham Sendiri ..” Lawak bodoh!

Jika surat ini adalah benar, ini bermakna bahawa Mahathir boleh melakukan berkomplot untuk memanipulasi pasaran saham – yang akhirnya menyebabkan ramai pelabur runcit tinggal seluar dalam dan muflis.

Low Thiam Hock yang terkenal denan panggilan Repco Low, boleh dikatakan sebagai ‘share operator’ terbesar pada ketika itu, yang memanipulasi harga saham Repco Holdings.


Kemuncak yang melibatkan Repco Holdings Malaysia, tidak boleh disangkal telah berlaku insiden terbesar memanipulasi pasaran – sekurang-kurangnya, ia adalah tindak balas spekulasi yang dahsyat dan tidak diduga di pertengahan 90-an ketika pasaran saham negara cergas ketika itu.

Cuba fikirkan – saham Repco diniagakan sekitar RM5.00 pada tahun 1996, telah dimanipulasi sehingga setinggi RM140.00 setahun kemudian dan pada tahun 1998 menjunam kepada RM2.98. Kaunter itu telah digantung pada tahun 2000 dan dinyahsenaraikan tiga tahun kemudian (bermakna menurun kepada KOSONG @ ZERO @ YILEK!) – menyebabkan ribuan pelabur kehilangan semua wang mereka.

Masalahnya ialah bahawa daam pada permainan Repco, di satu pihak mereka bermain di pasaran saham secara total dan di pihak lain pula mereka mengedar borang-borang merah jambu.

Ia adalah seperti satu pesta di mana semua orang membuat keuntungan secara melampau!

Akhirnya kita tahu bahawa ia adalah berdasarkan kepada manipulasi secara rasmi dan dipersetujui di peringkat tertinggi.


Dan apabila pesta itu berakhir, rakyat biasa dibiarkan mengendong kantung kosong dan mengalami kerugian mengejutkan.

Low Thiam Hock, yang lebih dikenali sebagai “Repco Low” di kalangan pasaran saham, pada 11 Jan 2016 baru ini didapati bersalah kerana memanipulasi saham Repco Holdings Bhd. Beliau kini menanti hukuman dijatuhkan.

Pendakwaan meminta Low dihukum antara lima hingga lapan tahun penjara dan juga menuntut kos pendakwaan RM3.02 juta.

Jika surat ini adalah benar, Tun Mahathir mesti bertanggungjawab untuk membantu dalam memanipulasi pasaran saham negara kita dan bertanggungjawab untuk kerugian pelabur runcit yang tidak terkira banyaknya.

Dimaklumkan bahawa surat yang pertama kali “didedahkan” oleh RPK hari ini datang daripada kes mahkamah Repco Low yang baru sahaja selesai beberapa minggu lepas. Ini bermakna surat ini telah menjadi maklumat umum


Selepas kejatuhan saham Repco dan kejatuhan Bursa Malaysia pada tahun 1998, penyertaan pelabur runcit dalam pasaran saham kita tidak seperti dulu lagi.

Mahathir tidak perlu sebut kaunter yang patut dibeli kerana Repco Low memiliki Repco dan sudah tentu beliau akan berusaha untuk melonjakkan kaunter sendiri … mengong!

Bagaimana pelabur asing akan mempunyai keyakinan dalam pasaran saham kita jika mengetahui bahawa bekas Perdana Menteri kita sendiri sebenarnya terlibat secara aktif dalam memanipulasi pasaran perkadaran mengejutkan itu bersama “share operator” diantara yang paling terkenal?

Maklumat lanjut:
http://www.malaysia-today.net/mahathirs-last-desperate-attempt-to-save-his-son/
http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/02/15/court-adjourns-sentencing-for-repco-lau-to-feb-29/
 
 

Berita Berkaitan

Kenyataan media keputusan mesyuarat MKT UMNO

Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada hari ini, 26 Oktober 2020 (Isnin) telah...

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Muhyiddin jumpa presiden parti pro-PN, Zahid tak hadir

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan semua presiden parti yang menyokong Kerajaan Perikatan...

Perubahan Besar Berlaku Esok, Kata Shahidan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Shahidan Kassim membayangkan satu perubahan...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan