25.4 C
Kuala Lumpur
Monday, January 25, 2021

Mahathir Dari Dulu Sentiasa Suka Cuci Tangan

mahathir-bersih-4

Agak mengejutkan bagi setengah orang apabila Tun Mahathir bercerita berkenaan wujud konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri.

Yang mengejutkan adalah Tun Mahathir tahu akan gerakan itu tetapi dalam nada yang sama menafikan beliau dalangnya.

Dengan kenyataan seperti dibawah ini :-

“Zeti Is Upright, So Is Abu Kassim And Also Gani Patail…But They Were Betrayed,” Mahathir Confirms 3 ‘Tan Sris’ Plot

Bermakna Mahathir sangat tahu akan hal ehwal kerja anarki ini. Cuma peliknya beliau sendiri menafikan ada bekerjasama dibelakang mereka mereka ini.

Mungkin ia boleh dianggap sebagai “understatement of the year”.


Tetapi dalam kesemua kenyataan Mahathir berkenaan ini, barisan rangkap ayat yang di laporkan dibawah ini paling “win” sekali –

“Mahathir later denied his involvement with the conspiracy but expresses his desire to join this ‘conspiracy group’.

Sesudah tidak mengaku terbabit, beliau boleh memberitahu bahawa antara ketiga Tan Sri yang terbabit dalam kerja konspirasi mahu tumbangkan Perdana Menteri , salah seorang dari mereka telah mengkhianati sesama mereka, cuma Mahathir terhenti disitu tanpa menjelaskan antara 3 siapakah yang mengkhianati tersebut.

Apa yang menarik dalam isu ini , bukanlah berkenaan siapa khianati siapa atau siapa yang membuka rahsia kerja bawah tanah ini, yang paling menonjol dalam isu ini adalah sikap Mahathir itu sendiri.

Terlalu jelas dan nyata beliau akan lepas tangan apabila isu menjadi “heat up” dan mula “backfire”.

Ini boleh dilihat dari sejarah pentadbiran Mahathir itu sendiri berkenaan tabiat cuci tangan dan melemparkan kesalahan kepada pihak lain.

Dari dulu ketika menjadi Perdana Menteri pun “trend” salahkan pihak lain sudah diamalkan oleh Tun Mahathir.

Ketika kes pembunuhan orang Islam di Memali satu ketika dulu, Tun Mahathir seolah olah mahu menyalahkan Musa Hitam dan tidak secara total mengambil tanggungjawap kepada kejadian itu.

Dari sini sudah pun dapat dilihat walaupun beliau sebagai Perdana Menteri dan kini sebagai mantan suka menyalahkan Datuk Seri Najib bagi apa sahaja masalah atas kapasiti “Perdana Menteri” Najib mesti bertanggung jawap, namun di zaman beliau tidak pula cara sama diamalkan.

Pada kes BMF ketika seorang auditor dibunuh, dan BMF terus lingkup kita dapat lihat permainan “Ping Pong” antara Tun Mahathir dan Tengku Razaleigh Hamzah.

Masing masing seolah olah mahu menyalahkan masing masing, dan prinsip sama ia itu Perdana Menteri mesti ambil tanggungjawab tidak diamalkan oleh Tun Mahathir.

Pada krisis matawang melanda negara dizamannya, ia semua salah “Soros” dan bukan salah diri nya, lalu terselamat lagi Tun Mahathir.

Perlukah kita ungkit kisah kehilangan wang negara dalam perjudian matawang?

Pasti sekali ia bukan salah Mahathir juga tetapi salah pihak lain pada “FOREX loss” itu, tidak kira paper loss atau “real loss” .

Begitu juga kes MAMINCO, entah siapa disalahkannya.

Tentu sekali kegagalan PROTON yang sentasa meminta wang kerajaan sehingga “bailout” RM13 billion dan terbaru RM1.5 billion adalah salah orang lain dan bukan dirinya

Semalam anak Arwah Megat Junid terpaksa menjawab hal konon dikatakan penangkapan ISA bukan salah Tun Mahathir tetapi salah ayah nya Megat Junid. Ia berkenaan penulisan dalam sebuah laman sesawang.


Banyak lagi hal menyalahkan pihak lain dan bukan diri sendiri diamalkan oleh Tun Mahathir.

Dari kisah perpecahan UMNO yang dikatakan salah Tengku Razali Hamzah sehinga lah hal hal ketika Anwar Ibrahim menjadi Timbalannya.

Semua salah orang lain belaka dan bukan salah dirinya.

Kemuncak kepada ini semua adalah berkenaan kisah 3 Tan Sri yang dilaitkan dengan kerja anarki.

Umum tahu kepada siapa mereka bertiga sujud dan akur dan yang sah bukan nya kepada Najib, maka Tun tidak perlu bodohkan diri dan penyokong dengan penafian tidak terbabit.

Akhir sekali dengan “trend” dan tabiat cuci tangan dimiliki Tun Mahathir ,maka Muhyiddin juga harus bersiap siaga, nanti apabila Parti Pribumi gagal dan sujud ke bumi, maka Tun Mahathir sudah siap kan jawapannya, tentu bukan dirinya yang salah tetapi siapa lagi jika bukan Muhyiddin Yassin, bak kata orang putih “old habits die hard”.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.