26.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 20, 2020

MAHATHIR MENYERANG RINGGIT UNTUK MENGGULINGKAN NAJIB

Mahathir dan anak pengikutnya campur tangan dalam serangan ke atas Ringgit pada tahun 1997 dan, sekali lagi, dia menyerang Ringgit dalam usahanya untuk menggulingkan Najib. Mereka mahu Ringgit jatuh kepada lima ringgit kepada satu dolar, dengan harapan bahawa ini akan menyebabkan penyingkiran Najib. Oleh kerana mereka tidak boleh menggulingkan Najib menggunakan isu 1MDB, mereka kini menggunakan strategi yang sama mereka digunakan untuk menggulingkan Anwar: menyerang Ringgit.

2. Dalam tempoh 1990-1996, nilai eksport Malaysia telah berkembang sebanyak 18% setiap tahun. Di antara Jun 1997 dan Januari 1998, krisis kewangan yang melanda seperti ‘brush fire’ melintasi “tiger economies” Asia Tenggara. Apabila ringgit turun berbanding dolar Amerika, Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohammed, memberi ucapan yang menegaskan bahawa pembiaya antarabangsa, George Soros, adalah penyangak dalam konspirasi untuk memiskinkan negara-negara Asia Tenggara dengan menyerang mata wang mereka.

The Asian Financial Crisis, by Charles W.L.Hill, University of Washington (BACA DI SINI).

3. Soros, yang telah membiayai kumpulan pro-demokrasi di seluruh Eropah Timur sejak sebelum berakhir era komunisme suku abad yang lalu, yang kerap menjadi sasaran kerajaan Hungary, yang juga telah menuduh beliau membantu menyemarakkan gelombang bersejarah pelarian yang telah membanjiri Eropah sejak tahun lepas. “Hungary dan Poland sepatutnya menuntut lebih dihormati,” kata Orban dalam temu bual dengan radio Kossuth yang dikendalikan kerajaan pada hari Jumaat. “Di belakang pemimpin-pemimpin Parti Demokratik kita mesti nampak George Soros. Mulut adalah Clinton tetapi suara adalah daripada George Soros. “– Bloomberg (BACA DI SINI).

20161124-soros-mahathir

4. Peranan George Soros dalam menggugat kestabilan kerajaan di Eropah, Asia dan Timur Tengah tidak memerlukan perbincangan lanjut. Fakta itu adalah seperti yang ditubuhkan sebagai fakta bahawa Adolf Hitler adalah anti-Yahudi dan telah direkayasa ‘Penyelesaian Terakhir’, pelan tindakan untuk penghapusan semua orang Yahudi. Dan hakikat bahawa Soros di belakang Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997 juga satu fakta yang tidak boleh dipertikaikan. Tetapi ada satu fakta yang jarang disebut. Fakta mengenai peranan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam serangan ke atas Ringgit.

5. Keruntuhan ekonomi pada tahun 1985 telah dipanggil kemelesetan. Kejatuhan pasaran saham pada 19 Oktober 1987 telah dipanggil ‘Black Monday’. Tetapi kejatuhan Ringgit pada tahun 1997 telah dipanggil krisis kewangan. Dan sebab 1997 adalah krisis kewangan dan tidak kemelesetan adalah kerana asas-asas ekonomi masih sangat kuat tetapi kejatuhan Ringgit adalah serangan dan bukan kerana kelemahan dalam ekonomi negara.

6. Walaupun Mahathir meletakkan kesalahan keruntuhan 1997 di bahu Soros, apa yang tidak pernah disebut dan tidak diketahui ramai (selain daripada orang-orang di sekeliling) adalah bahawa Soros tidak bekerja bersendirian. Mahathir dan anak buahnya bekerjasama dengan Soros.

7. Seperti yang kita telah dibincangkan banyak kali, Mahathir mempunyai kira-kira RM100 bilion diletakkan di bawah pemegang amanah, proksi, penama dan kroni manakala Tun Daim Zainuddin mempunyai RM60 bilion di bawah pemegang amanah, proksi, penama dan kroni dari kalangan kumpulan beliau sendiri. Tidak syak lagi sejak itu Daim sudah cukup bijak untuk mengambil balik RM60 bilion yang kini telah diletakkan di luar negara dalam banak bank-bank di Eropah Timur, Afrika dan Amerika Latin – sementara Mahathir tidak cukup bijak untuk berbuat demikian (dan kini tersangkut).

Lawan Islamophobia antara matlamat Soros peruntuk RM54 bilion8. Apa yang sedang berbisik kembali pada tahun 1997 di koridor kuasa dalam lingkaran kewangan dan perbankan adalah bahawa hartawan tertentu dikenali sebagai orang Mahathir sedang memanipulasi pasaran mata wang. Sekitar tahun 1995, apabila saya membuat keputusan untuk menjadi seorang penulis sepenuh masa, saya menjual banyak perniagaan atau saham dalam syarikat-syarikat saya dan ditutup mana yang tidak berdaya maju. Saya terpaksa menanggung ‘haircut’ yang serius tetapi masih mampu untuk menyelamatkan sedikit wang, walaupun tidak dalam berjuta-juta.

9. Saya kemudian diletakkan wang itu di Singapura dan melabur dalam sekumpulan mata wang. Penasihat kewangan saya dari salah sebuah bank-bank utama di Singapura berkata beliau akan memantau pasaran dan akan menasihati bila untuk ‘bail out’ jika perlu untuk ‘bail out’. Pada tahun 1997, saya menerima panggilan daripada dia dan dia memberitahu untuk ‘bail out’. Kita lakukan seperti yang dinasihatkan dan memindahkan wang kepada unit amanah. Tidak syak lagi bahawa ini merupakan pelaburan jangka panjang tetapi sekurang-kurangnya bahawa ‘nest egg’ membolehkan kami untuk membeli rumah di sini di UK apabila kami mengambil keputusan untuk datang ke sini 12 tahun lalu pada tahun 2009.

10. Bagaimanapun, persoalannya adalah, pada tahun 1997 kami telah dinasihatkan untuk menyelamatkan dan menjual pelbagai wang. Dan sebab kami telah dinasihatkan untuk menyelamatkan bukan kerana Soros tetapi kerana ‘orang’ Mahathir telah ‘melakukan sesuatu’. Saya fikir mereka menggunakan ungkapan ‘jualan singkat untuk menjatuhkan Ringgit’. Dan bank-bank Singapura tahu mengenainya. Salah seorang ‘orang’ Daim, seorang Datuk berbangsa Cina, kemudian mengesahkan perkara ini apabila kami membincangkan perkara itu pada tahun 2010.

11. Sudah tentu, apabila Ringgit jatuh semua orang-orang yang melakukan jualan singkat akan membuat keuntungan besar. Dan Menteri Kewangan ketika itu, Anwar Ibrahim, akan dipersalahkan untuk itu. Dan apabila Anwar membuat perjanjian dengan IMF untuk membantu menyelamatkan Malaysia, Mahathir menuduh Anwar sebagai agen asing dan bekerjasama dengan kuasa asing untuk menjajah Malaysia, bukan ketenteraan tetapi dari segi ekonomi.

20161110-anwar-camdesus12. Mahathir kemudian memberitahu Majlis Tertinggi Umno bahawa Anwar melakukan perbuatan khianat tetapi satu-satunya perkara yang mereka boleh gunakan untuk menyingkirkan beliau adalah tuduhan liwat. Jadi, jenayah Anwar adalah pengkhianatan tetapi alasan itu untuk menggulingkan beliau akan liwat. Itu adalah kebiasaan Mahathir dan dia melakukan ini sekali lagi dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak – alasan yang diberikan 1MDB tetapi sebab sebenar adalah Najib enggan membantu Mukhriz memenangi pemilihan parti.

13. Ini telah menjadi modus operandi atau SOP Mahathir sekian lama. Dia boleh berada di belakang sesuatu dan membuat orang nombor dua beliau nampak bersalah. Musa Hitam menulis bahawa dia telah dipersalahkan kerana Memali dan terpaksa membawa stigma tragedi selama 30 tahun apabila ia sebenarnya perancangan Mahathir. Begitu juga dengan kerugian forex RM30 bilion pada tahun 1992 – Jaafar Hussein telah dihukum untuk itu walaupun sebenarnya ‘operasi’ Mahathir, sama seperti dia bermain pasaran timah dan rugi. Kemudian krisis kewangan Asia 1997.

14. Orang Mahathir membuat timbunan wang apabila matawang Ringgit menjunam. Dan bank-bank tahu terlebih dahulu apa yang akan melanda, yang mengapa saya juga dapat menyelamatkan dan mengalihkan dana saya untuk unit amanah. Dan Anwar dipaksa keluar dari pejabat kerana ‘pengkhianatan’, walaupun mereka digunakan pertuduhan liwat dan bukan pengkhianatan terhadap Anwar.

15. Sebenarnya, dakwaan bahawa Anwar telah bekerjasama dengan Soros untuk menyerang Ringgit adalah karut. Anwar mempunyai hubungan dengan IMF, Bank Dunia dan ‘power-brokers’ Amerika Syarikat yang bukan rakan Soros. Soros hanya mempunyai seorang rakan; wang. Jadi wang Mahathir (dan orang yang menjadi pemegang amanah dan proksi beliau, termasuk Daim dan geng) menjadi kawan-kawan dengan Soros.

16. Hari ini, Mahathir sekali lagi bekerjasama dengan Soros untuk menyerang Ringgit. Mahathir telah cuba selama dua tahun sejak Disember 2014 untuk menggulingkan Najib menggunakan isu 1MDB. Tetapi itu tidak berfungsi. Jadi sekarang Mahathir telah mengubah strategi. Beliau menyerang Ringgit dan berharap bahawa ini akhirnya akan menyebabkan penyingkiran Najib. Malah, ramai yang telah menyalahkan Najib kerana penurunan dalam Ringgit. Jadi untuk tahap tertentu ia berjaya. Mereka bercakap tentang Ringgit yang akhirnya jatuh kepada RM5 kepada 1USD dan apabila ianya berlaku Najib perlu mengemas pejabat dan keluar.

17. Ada yang mengatakan bahawa Mahathir adalah seorang ahli politik cemerlang Machiavelli. Tidak cukup benar. Machiavelli mesti beralih di dalam kuburnya dan jika dia masih ada hari ini beliau akan mengutuk Mahathir dan tidak menganggap beliau sebagai salah seorang pelajarnya. Machiavelli sebenarnya tidak mempunyai prinsip-prinsip tertentu dan dia tidak akan melakukan sesuatu dengan cara yang Mahathir lakukan.

18. Sebagai contoh, Machiavelli tidak akan menyerang ekonomi sendiri kerana dengan berbuat demikian anda menyakiti ramai dari orang kita sendiri. Machiavelli sebenarnya agak nasionalis dan menggunakan rang kita sendiri sebagai ‘collateral damage’ adalah pengkianat kepada segala pengkhianatan. Mahathir, bagaimanapun, tidak mempunyai masalah remeh-temeh walau Rome terbakar selagi beliau dapat menghilangkan musuh-musuhnya.

20161124-mahathir-pakatan-119. Machiavelli adalah seorang putera jadi dia mempunyai maruah dan sifat-sifat yang mulia. Sebanyak mungkin seseorang mahu menang, ia tidak perlu mengorbankan maruah. Mahathir, bagaimanapun, bukan bangsawan seperti Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak Hussein, Tun Hussein Onn, dan lain-lain, tidak mempunyai keraguan untuk menjilat kembali ludah sendiri, seperti apa yang dia lakukan sekarang.

20. Sudah tentu, Pakatuns – seperti orang DAP, PKR dan PAN – melihat tidak ada masalah dengan apa yang Mahathir lakukan. Malah orang-orang Pribumi OK saja dengan ini. Tetapi kebanyakan orang tidak dilahir mulia untuk menjilat kembali ludah seseorang adalah boleh diterima selagi mendapatkan kuasa politik.Pakatuns adalah seperti pelacur yang membuka kangkang mereka untuk keuntungan kewangan.

21. Satu lagi sifat Machiavelli adalah pemimpin perlu disayangi, dihormati dan ditakuti. Mahathir tidak mengambil berat tentang semua itu. Selagi kita takut akan dia sudah yang cukup baik. Dia tidak memerlukan kasih sayang dan rasa hormat kita. Najib, di sisi lain, adalah lebih prihatin tentang kasih sayang dan hormat rakyat dan itulah sebabnya dia sangat berhati-hati tentang bagaimana beliau berhadapan dengan lawan-Nya. Mahathir tidak peduli dua jeritan apa yang anda fikirkan tentang dia dan dia sendiri berkata demikian.

20161124-mahathir-muhyiddin-lim-kit-siang

22. Seperti Musa Hitam berkata, Mahathir sebenarnya adalah orang yang sangat sombong dan mementingkan diri yang tidak menerima kritikan dengan baik kerana dia menganggap dirinya lebih tinggi daripada orang lain dan orang Melayu adalah sebenarnya satu bangsa yang sangat bodoh. Dan itulah sebabnya dia tidak mempunyai keraguan untuk mengurangkan dirinya kepada politik pariah, seperti apa yang telah berlaku. Mahathir tahu bahawa Pakatan Harapan tidak mempunyai masalah bekerja dengan paria kerana kebanyakan pemimpin Pakatan sendiri adalah paria. Dan sebab ini lah mengapa Pakatan boleh menerima Mahathir sebagai pemimpin mereka.

23. Hanya pembangkang yang sangat terdesak akan menerima orang seperti Mahathir sebagai pemimpin mereka. Apabila anda pergi ke katil dengan kala jengking yang akan menyengat anda banyak kali sebelum ia mendedahkan keadaan terdesak anda. Pakatan mengikis bahagian bawah tong dan mereka akan membayar harga yang tinggi kerana penyatuan mereka dengan Mahathir. Pilihan raya umum akan datang akan membuktikan kesilapan besar bahawa Pakatan Harapan meletakkan cita-cita di atas prinsip.

Artikel asal Raja Petra Kamaruddin

 

Berita Berkaitan

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...
00:02:21

[Video] RPK Dakwa Mahathir Bakal Hilang RM100 Billion Jika Mukhriz Tidak Jadi PM

Ketika Mahathir dan kuncunya menaburkan dedak untuk mengutuk 1MDB bagi dimamah oleh penyokong dan kepada rakyat, ramai tidak tahu kisah sebenar Mahathir mahu menumbangkan...

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

(menara.my) – Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian....

6 Ahli parlimen PAN akan umum keluar parti sertai PPBM?

Seramai enam orang ahli parlimen Parti Amanah Negara (PAN) dijangka akan menyertai menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam masa terdekat. Menurut sumber mereka memilih...

[Video] PPBM setuju sertai Muafakat Nasional

Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin mengumumkan parti pimpinannya bersetuju menyertai Muafakat Nasional (MN), kerjasama antara Umno dan PAS. Beliau dalam satu rakaman video berkata, ia adalah...

Ekonomi negara jatuh berbanding kebanyakan negara dunia kerana salah urus

Bila bon Kerajaan Malaysia tidak lagi berada dalam indeks global, pelabur asing yang melabur dalam bon kerajaan terpaksa menjual dan membawa keluar duit mereka untuk melabur di dalam bon negara lain yang berada dalam indeks tersebut.

Lim Kang Hoo dari The Loaf ke Bandar Malaysia

Namun begitu sebuah syarikat bernama Ekovest Berhad melalui sebuah syarikat subsidiari mereka Duke Dining Sdn Bhd telah membeli keseluruhan saham The Loaf dan merancang untuk menghidupkan semula rangkaian bistro tersebut bermula tahun ini.

Mahathir dimalukan netizen di Facebook Perdana Menteri Pakistan

Kemeriahan sambutan luar biasa ke atas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad sempena lawatan negara ke Pakistan itu sedikit mendatangkan kecacatan apabila ruangan komen facebook Imran Khan dihujani dengan ribuan komen daripada rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan pimpinan Dr Mahathir sejak kembali menawan Putrajaya.

Komen

..

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan telus sekali gus menuntut jawapan mengenai cara bagaimana kontrak projek...

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...

#PRNSabah: ‘Hukum kami jika mungkir janji’

Pentadbiran negeri di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dibarisi Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) sedia dihukum rakyat...

Najib cemuh Warisan isu janji manifesto

Bekas perdana menteri Najib Razak mencemuh Warisan selepas Presiden Shafie Apdal mempertikaikan dapatkah atau bolehkah manifesto Gabungan Rakyat Sabah dilaksanakan dan dicapai. Najib berkata manifesto...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...