Mahathir Rembat Harta Petronas Bina KLCC – Konraktor Dari Jepun Dan Korea Yang Kaut Keuntungan #pakdin.my

Membina KLCC menggunakan kontraktor induk Jepun dan Korea yang dibiayai sepenuhnya oleh wang Petronas tidak mendatangkan sebarang pelaburan asing.

Sesiapa pun boleh dengan menyamun RM129b duit Petronas dan minta mereka membayar untuk membina bangunan paling tinggi yang lain.

*******

Pada akhir September 2017, Petronas dilaporkan memiliki wang tunai RM129 bilion.

Kalau kerajaan mahu bina dan miliki bangunan Exchange 106 tentutlah bukan perkara yang sukar. Cuma arahkan sahaja Petronas keluarkan duit – seperti yang berlaku semasa membina KLCC.

Tetapi kalau buat begini, tiada satu sen duit asing yang akan mengalir masuk ke Malaysia. Petronas juga berhak untuk menggunakan wang mereka untuk membangunkan “core business” tanpa diambil dan digunakan untuk tujuan yang tiada kaitan dengan mereka seperti dahulu.

Walaupun bangunan Exchange 106 yang bakal menjadi lebih tinggi dari KLCC dimilik oleh pelabur asing dari Indonesia, projek ini juga banyak menyumbang kepada kegiatan ekonomi dan menwujudkan peluan pekerjaan kepada rakyat Malaysia.

Bangunan PNB 118 yang jauh lebih tinggi dari Exchange 106 dan KLCC juga sedang rancak dibangunkan. Bangunan ini yang akan menjadi bangunan tertinggi di Malaysia dan di ASEAN adalah 100% milik Malaysia melalui PNB.

Kalau hanya setakat mahu bangunan yang tertinggi di Malaysia, tiada beza kalau dibina menggunakan wang asing ataupun wang tempatan.

Bangunan tinggi bukannya senang-senang boleh dipindah dan dihantar ke luar negara pun.

********
“Luahan Seorang Staf Pengurusan PETRONAS” Berbaur Fitnah – Bertaubaat Lah
http://portal.pakdin.my/2017/09/luahan-seorang-staf-pengurusan-petronas.html?m=1

Keuntungan Dan Tunai Petronas Meningkat – Kalau Zaman Mahathir Dah Kena Samun Bagi Kroni Dan Keluarga Sendiri
https://pakdin.my/keuntungan-dan-tunai-petronas-meningkat-kalau-zaman-mahathir-dah-kena-samun-bagi-kroni-dan-keluarga-sendiri/

Eric See-To.

Berkaitan