Home / :: BLOG :: / Mahathir Rembat Harta Petronas Bina KLCC – Konraktor Dari Jepun Dan Korea Yang Kaut Keuntungan

Mahathir Rembat Harta Petronas Bina KLCC – Konraktor Dari Jepun Dan Korea Yang Kaut Keuntungan

Membina KLCC menggunakan kontraktor induk Jepun dan Korea yang dibiayai sepenuhnya oleh wang Petronas tidak mendatangkan sebarang pelaburan asing.

Sesiapa pun boleh dengan menyamun RM129b duit Petronas dan minta mereka membayar untuk membina bangunan paling tinggi yang lain.

*******

Pada akhir September 2017, Petronas dilaporkan memiliki wang tunai RM129 bilion.

Kalau kerajaan mahu bina dan miliki bangunan Exchange 106 tentutlah bukan perkara yang sukar. Cuma arahkan sahaja Petronas keluarkan duit – seperti yang berlaku semasa membina KLCC.

Tetapi kalau buat begini, tiada satu sen duit asing yang akan mengalir masuk ke Malaysia. Petronas juga berhak untuk menggunakan wang mereka untuk membangunkan “core business” tanpa diambil dan digunakan untuk tujuan yang tiada kaitan dengan mereka seperti dahulu.

Walaupun bangunan Exchange 106 yang bakal menjadi lebih tinggi dari KLCC dimilik oleh pelabur asing dari Indonesia, projek ini juga banyak menyumbang kepada kegiatan ekonomi dan menwujudkan peluan pekerjaan kepada rakyat Malaysia.

Bangunan PNB 118 yang jauh lebih tinggi dari Exchange 106 dan KLCC juga sedang rancak dibangunkan. Bangunan ini yang akan menjadi bangunan tertinggi di Malaysia dan di ASEAN adalah 100% milik Malaysia melalui PNB.

Kalau hanya setakat mahu bangunan yang tertinggi di Malaysia, tiada beza kalau dibina menggunakan wang asing ataupun wang tempatan.

Bangunan tinggi bukannya senang-senang boleh dipindah dan dihantar ke luar negara pun.

********
“Luahan Seorang Staf Pengurusan PETRONAS” Berbaur Fitnah – Bertaubaat Lah
http://portal.pakdin.my/2017/09/luahan-seorang-staf-pengurusan-petronas.html?m=1

Keuntungan Dan Tunai Petronas Meningkat – Kalau Zaman Mahathir Dah Kena Samun Bagi Kroni Dan Keluarga Sendiri
http://pakdin.my/keuntungan-dan-tunai-petronas-meningkat-kalau-zaman-mahathir-dah-kena-samun-bagi-kroni-dan-keluarga-sendiri/

Eric See-To.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

74 comments

  1. Aidit Mokhtar

    Hahaha..dah xde isu ker admin???
    Sial lah admin makan gaji buta…

  2. Mahamud Ismail

    Haha ya ka min bqu tau..nasib baik habaq

  3. Achmad Achmad

    Bapaklu punya kepala pakai kepala apa..ISLAM ke mcm ni..

  4. Putra Samaniyah

    Dari umno dia datang, ke bersatu dia pi…madey ttp penyamun hehehe

  5. Ahmad Ibrahim

    Itu semua, macai tak nampak, puji melambung sangat……

  6. Ahmad Ibrahim

    Salah individu, bukan umno, ni kan strategi opposition, tak namoak ke?

  7. Din Ariffin

    Org skg sibuk pasai felda hilang tanah admin pi korek isu lapuk yg tak sepatutnya jadi isu.

  8. Khairujannah Mohd Azizi

    tunggu je pru 14 tgk sapa menang dah.. bila la nk pru 14 ni

  9. Rand Man Strong

    Kesian kau min lari tajuk isu yg tgh hot..

  10. Fariros Kazim

    Azhar patut ulas isu ni..dia dah jadi pencacai tegar mahakutty

  11. Hazriq Hamzah

    Laaa.. .Najib dia tak marah pulak..xtanya plak islam ke dak..encik nie melayu ke cina..ada ” lu ” ..

  12. Ariffin Dom

    Buat laporan polis dan saman barulah bukan fitnah. Tuduh je watpe.

  13. Gen Ronostiko

    Ko mmg penyamun….x layak nk bercakap hal ni….

  14. Mohd Fauzi

    Zaman mahathir ia menjadi keuntungan peribadi. Sebab tu keluarganya kayaraya. ?

  15. Achmad Achmad

    #Hazriq Hamzah lu islam ke kapir..wa cina masuk islam pun wa tahu sbg muslim jaga slg hormat menghormati..lu punya bapak sama mak tarak ajar ka cara cara islam..atau lu sudah buang itu islam mahu jadi liberalisme sama pluralisme..golongan pluralisme dan liberalisme ni suka mempertikaikan islam fitnah adu domba dan memperkudakan..ini hari budak budak melayu ramai ma itu macam..lu pikirla lu mahu jadi apa..

  16. Suhaimi Dahman

    Kesian admin dah dibayar gaji kena jalankan tugas

  17. Mohd Noor Hairudin Hashim

    Tun tu dulu dr parti mana? Parti pemerintah yg ada sekarang ni kan? Jd kenapa pemimpin yg ada sekarang ni tak pernah nak tegur? Takut hilang jawatan ke? ??

  18. Yusman Man

    Dh nama pemimpin melayu mmg x da maruah dn prinsip dlm hidup …menyokong tokoh yg masih berkuasa demi pertahankn jwtan dn kemudahan lambakan dedak wlaupn tokoh yg di sokong terpalit dgn plbagai skandal rasuah dn moral ….! Sokongan dn taat setia akn trhapus setelah tokoh yg d sokong bersara atau d pecat dri jwtn tertinggi…dn mula beralih sokongan kpd tokoh yg ambil alih kuasa …bkn kerana tokoh baru seorg yg lebih bersih , amanah dn berintergriti tp faktor utama adalah d sebabkn prlu jelaskan sokongan dn wala yg padu semata utk menyakinkn tokoh baru yg berkuasa mereka adalah penyokong kuat dn akn berjuang utk pertahankn tokoh baru tersbt dlm apa juga keadaan…bkn kerana tokoh tsbt tp demi slmtkn kelangsungan kedudukkan dlm parti , kabinet dn limpahan kemewahan yg di nikmati dri hilang jika menentang dn menyanggah polisi dn kehendak tokoh baru trsbt….! Kesimpulannya ini lah nilai sebenar kepimpinan UMNO era ini yg berjuang 95% demi kelangsungan hidup mewah sebaliknya hanya 5% utk rakyat..Jd x da pa yg blih dhrpkan kpd pemimpin2 UMNO skrg utk membela nasib bangsa , rakyat Msia , agama dn negara kecuali mereka bertuhankan harta kemewahan , kuasa dgn memperkudakn bangsa dn rakyat demi pertahankn kuasa dn kedudukan mereka trus terslmt sehingga hari kiamat….x kira lh dgn cara apa sekali pn samada menjual negara , menipu bangsa atau menyamun hak rakyat dn negara….

  19. Azhar Ibrahim

    Buang masa korek isu ni kalau nak Ada RCI baru syok kupas. Ini semua bukan apa nak alih pandangan agar isu felda diketepikan. Pandai pandai .

  20. ZaidZain Al-barr

    Bongkar lgi boh.. apa yg kamu bongkarkn pd hari telh pun dibongkar 2 dekad yg lalu yg mna pd masa itu kamulh yg menafiknnya. kamulh yg mnyatakn itu smuanya fitnah pembangkang semata2 sebagaimana pd hari ini kamu menafikn apa yg kami bongkarkn pd hri ini..

  21. Zollfikree Zollay

    Kena fikir keadaan sekarang ni…BUKAN nak bercerita kisah lama …

  22. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Teruknye umno dri dulu smpai skrang kan… 1 1 Allah buka aib umno bn ni supaya kita smua nmpak… thanks admin page for this info

  23. Iqbal Zharif

    Ohhh yg lain zuhud la, seringgit pon x ambil? ?

  24. Putra Samaniyah

    Pakatan Haram Pan hahaha…. golongan bodo…lawan umno tapi serang islam… munafik jilake

  25. Iqbal Zharif

    Kesian kau min xde modal nak sembang. Ok la guna duit Petronas, dari berhutang? ?

  26. Mohd Noor Hairudin Hashim

    ??? Zahid Hamidi pernah kena ISA pun masih boleh jadi TPM lagi..

  27. Putra Samaniyah

    Byk ahli pakatan haram pan kena tipu dgn najib dan zahid

  28. Is AuraKedah

    Admin sampah Dan ambil info dari blog sampah… Patutla PEMINPIN BN skrg sampah yg suka fitnah dan tidak mengamalkan amal makruf nahi mungkar… Tiada integriti dan akn rosakkan masyarakat..

    Bangunan Petronas tetap milik Petronas bkn Indonesia ??..
    Semua penyewa shop store dlm tu Bayar kpd syarikat milik Petronas.. Bkn kpd TUN M @ syarikat Indonesia ??..

    Cuba admin sampah kaji dulu dan pilih sumber sahih @ sumber yg diiktiraf… Baru nmpk bijak wlupun admin nie bodoh.. Sampah UMNO sampai bila2 pun tetap sampah..

  29. Putra Samaniyah

    Aku tak percaya politik semua penipu…hizbut tahrir juga bagus

  30. Mimi Rusmiyati

    Suria KLCC sewa mahal giler.. Last aku kerja situ, 1 lot 2nd floor RM36ribu sebulan beb!.. Ada bape kerat Melayu mampu? Skrg, bape yg tinggal? Bape sewa skrg? ???

  31. Roslan Jaafar

    Menara Razak exchange sdang naik lebih tinggi xkan KLCC nk dcabut nyeruntuhagak2 la…

  32. Roslan Jaafar

    Ahaa pandai ko bro betul ckp bro mesti bayar pd petronas bkn mahathir tu very good.????

  33. Baharudin Kader Gani

    admin bangkai….jilat kuat bodoh tu simpan untuk anak cucu ang sama

  34. Mona Ma

    Come on..kalau ambik contractor kat Msia masa tu..you think diorang tak sub kat foreigners? ? We are talking about experience and expertise hokayyy. .On top of that..pelik gak kan bila kata tak de income..woiii dia buat tu untuk increase lagi tempat income generated lah hoii..Lu belajar mana. .pakai sedap tepek je..

  35. Johary Jaapar

    puiii, padahal admin ni pun slalu melepak klcc

  36. Ya Stan Mat Yunus

    Yang kita pertikai tanah jual kepada ananda dan beli balik dengan harga sepuloh kali ganda .

  37. Kompaz Masa

    kesian ko min… kesian betul… mmg betul2 kesian.. aku tgk pon kesian….eee kesian sunggguh jijik

  38. Khairul Izlan

    Admin ni xblh pakai,dedak bnyk smpai bebal.

  39. Mohd Fadhil

    Tp syg nye tgi2 milik indon.kahjahkahkahkah bangang

  40. Saparani Bahari

    Ada juga klcc yg dibina. Najib tibai berbilion2 bina apa? Hnya utk perut dia, bini dia dan kroni dia. Itu pun tak reti ke? Bodoh bodoh.

  41. Syukri Syukri

    Ikut dia la nak wat gapo pun,dh puak demo juga pilih dia

  42. Kenment Chong

    Masa tu Malaysia mana ada teknologi canggih macam jepun atau Korea? Sekarang sewa klcc da brp , blm kira pelabur asing lagi beb

  43. نصرالدين احمد

    Ini cam statement terdesak nak raih undi namanya… Byk ker UMngok bagi dedak?.. Kut betul bagai dikata kenapa tak buat RCI utk perkara ini sekian lama?.. Basi lah wei…

  44. Azzl Jijoi Manjoi

    Lepas admin update status teros off data, sebab lpas tu msti tak tahan kena maki

  45. Arzeeo Lee

    yela2 kita pecaya madey tu teruk.. tp kita pun pecaya najib lg terok.. bhahahahaha

  46. Aziah Azie

    Madey kalau buat projet apa pun anak2 dan kroni yg di utamakan dulu.

  47. Lockman Haris

    Apa boleh buat.. Admin ni memang bujang lapok msk angin keluar asap…

  48. Har Muhd

    Admin..mana ada org sokong BN lagi skrg ni…

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.