26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, January 18, 2021

Mahathir Rembat Harta Petronas Bina KLCC – Konraktor Dari Jepun Dan Korea Yang Kaut Keuntungan

Membina KLCC menggunakan kontraktor induk Jepun dan Korea yang dibiayai sepenuhnya oleh wang Petronas tidak mendatangkan sebarang pelaburan asing.

Sesiapa pun boleh dengan menyamun RM129b duit Petronas dan minta mereka membayar untuk membina bangunan paling tinggi yang lain.

*******

Pada akhir September 2017, Petronas dilaporkan memiliki wang tunai RM129 bilion.

Kalau kerajaan mahu bina dan miliki bangunan Exchange 106 tentutlah bukan perkara yang sukar. Cuma arahkan sahaja Petronas keluarkan duit – seperti yang berlaku semasa membina KLCC.

Tetapi kalau buat begini, tiada satu sen duit asing yang akan mengalir masuk ke Malaysia. Petronas juga berhak untuk menggunakan wang mereka untuk membangunkan “core business” tanpa diambil dan digunakan untuk tujuan yang tiada kaitan dengan mereka seperti dahulu.

Walaupun bangunan Exchange 106 yang bakal menjadi lebih tinggi dari KLCC dimilik oleh pelabur asing dari Indonesia, projek ini juga banyak menyumbang kepada kegiatan ekonomi dan menwujudkan peluan pekerjaan kepada rakyat Malaysia.

Bangunan PNB 118 yang jauh lebih tinggi dari Exchange 106 dan KLCC juga sedang rancak dibangunkan. Bangunan ini yang akan menjadi bangunan tertinggi di Malaysia dan di ASEAN adalah 100% milik Malaysia melalui PNB.

Kalau hanya setakat mahu bangunan yang tertinggi di Malaysia, tiada beza kalau dibina menggunakan wang asing ataupun wang tempatan.

Bangunan tinggi bukannya senang-senang boleh dipindah dan dihantar ke luar negara pun.

********
“Luahan Seorang Staf Pengurusan PETRONAS” Berbaur Fitnah – Bertaubaat Lah
http://portal.pakdin.my/2017/09/luahan-seorang-staf-pengurusan-petronas.html?m=1

Keuntungan Dan Tunai Petronas Meningkat – Kalau Zaman Mahathir Dah Kena Samun Bagi Kroni Dan Keluarga Sendiri
https://pakdin.my/keuntungan-dan-tunai-petronas-meningkat-kalau-zaman-mahathir-dah-kena-samun-bagi-kroni-dan-keluarga-sendiri/

Eric See-To.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Dh nama pemimpin melayu mmg x da maruah dn prinsip dlm hidup …menyokong tokoh yg masih berkuasa demi pertahankn jwtan dn kemudahan lambakan dedak wlaupn tokoh yg di sokong terpalit dgn plbagai skandal rasuah dn moral ….! Sokongan dn taat setia akn trhapus setelah tokoh yg d sokong bersara atau d pecat dri jwtn tertinggi…dn mula beralih sokongan kpd tokoh yg ambil alih kuasa …bkn kerana tokoh baru seorg yg lebih bersih , amanah dn berintergriti tp faktor utama adalah d sebabkn prlu jelaskan sokongan dn wala yg padu semata utk menyakinkn tokoh baru yg berkuasa mereka adalah penyokong kuat dn akn berjuang utk pertahankn tokoh baru tersbt dlm apa juga keadaan…bkn kerana tokoh tsbt tp demi slmtkn kelangsungan kedudukkan dlm parti , kabinet dn limpahan kemewahan yg di nikmati dri hilang jika menentang dn menyanggah polisi dn kehendak tokoh baru trsbt….! Kesimpulannya ini lah nilai sebenar kepimpinan UMNO era ini yg berjuang 95% demi kelangsungan hidup mewah sebaliknya hanya 5% utk rakyat..Jd x da pa yg blih dhrpkan kpd pemimpin2 UMNO skrg utk membela nasib bangsa , rakyat Msia , agama dn negara kecuali mereka bertuhankan harta kemewahan , kuasa dgn memperkudakn bangsa dn rakyat demi pertahankn kuasa dn kedudukan mereka trus terslmt sehingga hari kiamat….x kira lh dgn cara apa sekali pn samada menjual negara , menipu bangsa atau menyamun hak rakyat dn negara….

  2. Bongkar lgi boh.. apa yg kamu bongkarkn pd hari telh pun dibongkar 2 dekad yg lalu yg mna pd masa itu kamulh yg menafiknnya. kamulh yg mnyatakn itu smuanya fitnah pembangkang semata2 sebagaimana pd hari ini kamu menafikn apa yg kami bongkarkn pd hri ini..

  3. Admin sampah Dan ambil info dari blog sampah… Patutla PEMINPIN BN skrg sampah yg suka fitnah dan tidak mengamalkan amal makruf nahi mungkar… Tiada integriti dan akn rosakkan masyarakat..
    Bangunan Petronas tetap milik Petronas bkn Indonesia ??..
    Semua penyewa shop store dlm tu Bayar kpd syarikat milik Petronas.. Bkn kpd TUN M @ syarikat Indonesia ??..
    Cuba admin sampah kaji dulu dan pilih sumber sahih @ sumber yg diiktiraf… Baru nmpk bijak wlupun admin nie bodoh.. Sampah UMNO sampai bila2 pun tetap sampah..

  4. Come on..kalau ambik contractor kat Msia masa tu..you think diorang tak sub kat foreigners? ? We are talking about experience and expertise hokayyy. .On top of that..pelik gak kan bila kata tak de income..woiii dia buat tu untuk increase lagi tempat income generated lah hoii..Lu belajar mana. .pakai sedap tepek je..

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.