26.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 27, 2020

Mahkamah AS luluskan usul DoJ batal tindakan melucuthak pemilikan Jho Low ke atas Equanimity

Mahkamah Amerika Syarikat (AS) telah meluluskan usul Jabatan Kehakiman AS (DoJ) untuk membatalkan tindakan pelucuthakan terhadap kapal persiaran mewah Equanimity.

Menurut peguam kepada ahli perniagaan,  Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low, DoJ dengan persetujuan daripada pemilik kapal mewah berkenaan Equanimity (Cayman) Ltd. telah bersetuju untuk membatalkan tindakan tersebut.

“Walaupun ia bukan hasil yang sempurna tetapi ianya adalah sesuatu yang munasabah dan difahami tambahan pula di dalam situasi di mana kerajaan pimpinan Tun Dr. Mahathir Mohamad telah merampas kapal persiaran tersebut secara haram daripada Indonesia dan secara tidak langsung melanggar undang-undang Indonesia dan tidak mematuhi arahan Mahkamah AS yang mengeluarkan arahan supaya semua pihak mematuhi hak masing-masing mengikut undang-undang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut ahli perniagaan itu lagi, tindakan kerajaan Malaysia merampas kapal persiaran tersebut daripada Indonesia dan membiarkannya berlabuh di Perlabuhan Klang telah menyebabkan Equanimity terdedah kepada akses media dan orang awam sekaligus menjejaskan nilai pasarannya.

Tambah Jho Low, kerajaan Malaysia gagal untuk menjual kapal tersebut pada harga pasaran yang adil semasa proses bidaan.

“Low mendapati hasil daripada tindakan DoJ untuk membatalkan pelucuthakan terhadap kapal persiaran Equanimity dengan keizinan Equanimity (Cayman) Ltd., Mahkamah AS telah gagal menemui sebarang dapatan negatif atau pelanggaran undang-undang seperti yang didakwa.

“Ini bermakna tiada pengesahan terhadap sebarang salah laku dan ia konsisten dengan kenyataan Low selama ini yang mengaku beliau tidak bersalah,” katanya.

Kapal Equanimity telah dirampas di Bali oleh kerajaan Indonesia pada Februari tahun lepas atas arahan pihak berkuasa AS sebagai salah satu siasatan terhadap skandal 1Malaysia Develompent Bhd. (1MDB).

Kerajaan Indonesia kemudiannya menyerahkan kapal mewah tersebut kepada Malaysia Ogos lalu.

Jhow Low mendakwa kapal persiaran mewah itu telah dirampas secara salah daripada Indonesia kerana kerajaan Malaysia katanya telah mengingkari keputusan mahkamah negara itu.

Beliau seterusnya membawa perkara tersebut ke Mahkamah AS

Rujukan:
https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/01/01/jho-low-us-court-granted-doj-motion-to-dismiss-forfeiture-of-equanimity/

https://pakdin.my/tag/equanimity

Berita Berkaitan

Kenyataan media keputusan mesyuarat MKT UMNO

Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada hari ini, 26 Oktober 2020 (Isnin) telah...

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Muhyiddin jumpa presiden parti pro-PN, Zahid tak hadir

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan semua presiden parti yang menyokong Kerajaan Perikatan...

Perubahan Besar Berlaku Esok, Kata Shahidan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Shahidan Kassim membayangkan satu perubahan...

Komen

..

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat saya, apapun akhir katanya, ingatlah kepada satu sahaja. UMNO dan BN...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan