Home / :: BLOG :: / Mahkamah: Lebih 3,000 pendeposit Tabung Haji hilang kelayakan haji akibat artikel Rafizi

Mahkamah: Lebih 3,000 pendeposit Tabung Haji hilang kelayakan haji akibat artikel Rafizi

Seramai 3,105 pendeposit Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) hilang kelayakan menunaikan haji, termasuk kehilangan tahun giliran untuk menunaikan haji, berikutan artikel tohmahan terhadap perbadanan itu oleh Ahli Parlimen Pandan Mohd Rafizi Ramli 2 tahun lepas, Mahkamah Majistret diberitahu hari ini.

Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Tabung Haji Datuk Rozaida Omar berkata ia berikutan pendeposit menutup akaun selepas hilang keyakinan terhadap Tabung Haji ekoran artikel tohmahan terhadap perbadanan itu yang disiarkan dalam akaun Facebook milik Mohd Rafizi pada 9 Februari 2016.

“Pada tempoh Januari dan Februari tahun 2016, seramai 3,954 pendeposit menutup akaun dan daripada jumlah tersebut seramai 3,105 pendeposit hilang kelayakan menunaikan haji.

“Mereka perlu mendaftar semula sekiranya mereka ingin menunaikan haji dan perlu menunggu tempoh yang lebih lama,” katanya ketika pemeriksaan utama Timbalan Pendakwa Raya Mohd Abazafree Mohd Abas pada perbicaraan kes Rafizi yang didakwa menyiarkan artikel mengandungi tohmahan terhadap Tabung Haji.

Rozaida yang merupakan saksi pendakwaan ke-3 berkata sebelum ini terdapat pengeluaran wang atau penutupan akaun namun alasan yang diberi adalah lebih bersifat peribadi seperti kematian pendeposit, pembelian rumah dan pelaburan persendirian di institusi kewangan lain.

Bagaimanapun katanya, bagi tempoh yang dikaji, alasan pendeposit adalah kerana mereka tidak yakin dan hilang kepercayaan kepada Tabung Haji dan ingin melabur di tempat yang lebih selamat, yang secara tidak langsung menunjukkan artikel tersebut menjejaskan reputasi dan integriti pengurusan Tabung Haji.

Beliau berkata, berdasarkan aktiviti pengeluaran harian yang direkodkan Tabung Haji pada 10 Februari 2016, sehari selepas artikel itu disiarkan, terdapat peningkatan pengeluaran sebanyak RM41 juta, diikuti RM49.8 juta pada 11 Februari dan RM27.9 juta pada 12 Februari, berbanding hanya RM8 juta pada 9 Februari.

Terdahulu Rozaida menjelaskan bonus yang dibayar Tabung Haji kepada pendepositnya yang melebihi keuntungan dijana pada tahun 2012 dan 2014 bukan bermotifkan pilihan raya.

Beliau berkata pernyataan yang dikeluarkan itu adalah tidak benar kerana Tabung Haji merupakan satu institusi kewangan yang ditubuhkan secara berkanun dan mempunyai urus tadbir yang mampan.

“Sebarang kecenderungan yang menyatakan Tabung Haji boleh digunakan sebagai bahan politik menjejaskan reputasi pengurusan Tabung Haji itu sendiri.

“Pengurusan Tabung Haji terdiri daripada pegawai-pegawai yang bertauliah, profesional dan berintegriti, yang telah diberikan amanah untuk menguruskan dana bakal jemaah haji,” katanya.

Selain itu Rozaida menjelaskan bahawa hibah yang diberikan Tabung Haji kepada pendeposit pada awal tahun 2015 juga tidak mempunyai kaitan dengan krisis 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan ia dibuat berdasarkan peruntukan akta.

Rafizi mengaku tidak bersalah menyiarkan artikel bertajuk “Analisa Kewangan Tabung Haji 2009-2015” dalam akaun Facebook Rafizi Ramli bertarikh 9 Feb 2016, yang mengandungi tohmahan terhadap Lembaga Tabung Haji yang boleh merosakkan nama baik perbadanan itu.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Tingkat 18, Bangunan Tabung Haji, 201, Jalan Tun Razak pada 9 pagi, 18 Februari 2016 mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 2 tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan di hadapan Majistret Umzarul An-Nur Umar bersambung 4 April.

https://portalpakdin.files.wordpress.com/2016/11/20161102-rafizi-tabung-haji.jpg


http://pakdin.my/tag/tabung-haji/

(Visited 6 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Harga Gula Dunia Merudum, rejim PH Senyap-Senyap Tax rakyat

Siapa yang untung? Kerajaan kenakan cukai kepada rakyat dalam senyap? Saudagar gula? …………. Harga gula …

11 comments

 1. Hamzah Ghauth

  Sape nk jwb ni,akibat fitnah laaa,mungkin ada yg tak sempat …..

 2. Bai Sakry

  Rafizi BAPAK segala FITNAH

 3. Sheikh Ahmad

  niat mnyimpan utk haji inshaallah akn dpt pegi haji. jgn percya dgn bisikan syaitan. wang pndeposit d lindungi PIDM.

 4. Yahal Baba

  Berapa besar doa nya memfitnah,…
  Kesan pd org lain..

 5. Aini Karim

  Jgn cbok dgn hal ehwal org islam.. Jg agama ko sudah

 6. Hui Par Ong

  Who wil dare to tell the truths … one lady was blown apart … one fell from macc hq … one macc offr was found inside a cemented oil drum … all horrible deaths … R I P … maybe Jho Low will be joining u all soon … amen … ???

 7. Anakpetani Patriotik

  Serangan membabi buta…tak fikir kesan kepada umat islam…lebih dari israel…patut report polis sprm dulu…sebelum keluarkan kenyataan…

 8. Shahril Naim

  Dia gurau dpt untung yg ikut cakap dia cara kerbau pendek dpt habuk je..mereka jenis menang ats dasar fitnah

 9. Abdul Karim Mat Yusup

  Sumbat je lapizi tu ke dlm kerana memfitnah

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: