Mahkamah tolak saman lucut hak RM192 j dari Umno, MCA

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak saman kerajaan untuk melucut hak terhadap RM212.97 juta yang didakwa berkaitan dengan dana 1MDB daripada Umno.

- Advertisement -

Hakim Mohamed Zaini Mazlan menolak saman melucut hak itu ketika permulaan prosiding pagi ini.

Zaini memutuskan baki wang di dalam akaun bank Umno pada Mei 2019 tidak berkaitan dengan sebarang duit yang didakwa didepositkan oleh bekas presidennya Najib Razak.

“Tidak ada baki wang yang dimasukkan oleh DSNR (Najib Razak) dalam akaun (Umno),” katanya, sambil menambah bahawa RM192 juta itu telah lama dibelanjakan.

Umno dalam serahan kepada mahkamah menegaskan bahawa 192 juta sudah dibelanjakan semasa pilihan raya umum lalu, antaranya untuk aktiviti politik lain.

Umno adalah antara 41 entiti dan individu yang dikenakan saman pelucuthakkan dari SPRM untuk mendapatkan sejumlah RM270 juta wang yang didakwa berkaitan dengan 1MDB.

Dalam prosiding yang sama, Zaini juga menolak saman kerajaan untuk melucutkan dana didakwa berkaitan 1MDB daripada Wanita MCA, Perano Sdn Bhd dan Binsabi Sdn Bhd.

Jumlah yang dinyatakan dalam saman perlucutanhak itu berjumlah RM300,000, RM337,634.78, dan RM777,250 masing-masing dari Wanita MCA, Perano dam Binsabi.

Perano adalah anak syarikat firma tekstil Jakel Trading, manakala Binsabi merupakan syarikat pengurusan acara.

Ketika membaca penghakiman lisan secara ringkas hari ini, Zaini berkata peguam Umno berjaya menunjukkan tidak ada RM192 juta yang didakwa disimpan dalam akaun bank CIMB milik parti politik itu.

Hakim itu merujuk kepada pertikaian saman melucut hak itu bahawa RM192 juta hasil daripada kegiatan haram telah masuk ke akaun Umno daripada akaun Najib melalui cek antara April dan Ogos 2013. Akaun Umno kemudian dibekukan pada tahun 2018 sebagai sebahagian daripada siasatan oleh SPRM.

“Saya melihat baki akaun responden (Umno) tidak boleh dikatakan sebahagian wang daripada DSNR.

“Pengeluaran daripada akaun bank responden (sebelum akaun dibekukan pada 2018) memberi justifikasi kepada responden bahawa wang itu telah lama dibelanjakan.

“Tidak ada wang DSNR di dalam akaun (Umno) yang ditinggalkan. Sekalipun kita menganggap wang itu datang dari sumber tidak sah, namun perintah melucut hak hanya boleh dibuat terhadap (jumlah RM192 juta),” kata Zaini.

Pada mulanya, hakim mengarahkan untuk semua akaun bank yang terjejas supaya dibatalkan perintah pembekuan dengan serta-merta.

Walau bagaimanapun, Timbalan Pendakwara SPRM, Mahadi Abdul Jumaat membuat permohonan secara lisan untuk menangguhkan sementara perintah itu tanpa menunggu pendengaran permohonan rasmi pihak DPP untuk menangguhkan semua keputusan mahkamah hari ini, sementara menunggu rayuan pendakwaan ke Mahkamah Rayuan.

Mahadi berkata pendakwaan akan memfailkan Notis Rayuan secepat mungkin menjelang minggu depan.

“Kami (pendakwaan) percaya terdapat isu-isu undang-undang yang perlu diselesaikan kerana ia melibatkan duluan (precedent) yang sangat penting yang akan ditentukan oleh Mahkamah Rayuan.

“Isunya di sini adalah isu (permohonan di Mahkamah Rayuan) akan menjadi tidak berguna.

“Kami bimbang jika akaun (Umno, Wanita MCA, Perano dan Binsabi) dibebaskan (ditarik perintah pembekuan) kepada responden (hari ini) dan jika keputusan rayuan (di Mahkamah Rayuan) memihak kepada perayu (pendakwaan), maka kami akan menghadapi masalah dalam usaha untuk mendapatkan kembali jumlah yang dikeluarkan kepada responden, maka rayuan itu sia-sia,” kata Mahadi.

Walau bagaimanapun, permohonan untuk menangguhkan sementara perintah menarik balik pembekuan akaun mendapat bantahan daripada empat peguam responden.

Zaini kemudian membenarkan permohonan pendakwaan untuk menangguhkan sementara waktu perintah menarik balik pembekuan akaun-akaun bank berkenaan sementara menunggu rayuan ke Mahkamah Rayuan.

“Perintah pembekuan (akaun) kekal sehingga pelupusan permohonan penangguhan (oleh pihak pendakwaan),” kata Zaini sambil menambah bahawa pihak pendakwaan perlu memfailkan permohonan penangguhan rasmi secepat mungkin supaya tarikh pendengaran bagi permohonan tersebut boleh ditetapkan tidak lama lagi.

Apabila ditemui selepas prosiding, Hariharan menjelaskan bahawa saman pelucuthakan kerajaan terhadap Umno pada mulanya bernilai RM212.97 juta, tetapi jumlah tersebut telah diturunkan kepada RM192 juta.

Mahadi juga mengesahkan kepada media bahawa saman fitnah terhadap Umno telah diturunkan dari RM212.97 juta kepada RM192 juta.

Ketika ditemui selepas prosiding, peguam utama Umno, Hariharan Tara Singh menjelaskan saman pelucuthakan kerajaan terhadap Umno pada mulanya untuk dana RM212.97 juta, tetapi jumlah tersebut telah diturunkan kepada RM192 juta.

Mahadi juga mengesahkan perkara sama kepada media.

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Tiga lelaki dipenjara seumur hidup kerana menculik

Tiga lelaki hari ini dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini setelah didapati bersalah menculik seorang wanita bagi mendapatkan wang tebusan...

Tiga lelaki dipenjara seumur hidup kerana menculik

Tiga lelaki hari ini dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini setelah didapati bersalah menculik seorang wanita bagi mendapatkan wang tebusan...

Hidap demam viral, Kit Siang dimasukkan ke hospital

Ahli Parlimen Iskandar Puteri Lim Kit Siang dimasukkan ke hospital kerana mengalami demam viral. Perkara itu disahkan anaknya yang juga Ahli Parlimen Bagan Lim Guan...

Hina Jata Negara: Jangan jadi Si Tanggang

Ramai yang masih tak faham bahawa parti politik dan kerajaan adalah dua entiti berlainan. Nak benci parti politik? Be my guest! Tapi jangan hina kerajaan. Jangan cemarkan...

[Video] Dr Mahathir sokong cadangan Shafie Apdal calon PM

Mahathir sedang cuba menagih simpati dan mendapatkan sokongan dari Sabah dan Sarawak untuk meneruskan agenda yang belum selesai untuk keluarga dan kroni.Seleps ini mungkun...

PKR Jelebu hampir lumpuh… 40 ahli keluar parti, sokong kepimpinan PM

SERAMAI 40 ahli PKR Cabang Jelebu termasuk jawatankuasanya mengisytiharkan keluar parti serta-merta pada Sabtu, sekaligus menyebabkan cabang berkenaan hampir lumpuh. Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK)...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?