27.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Majlis Peringati Mangsa Kebakaran Pondok Pak Ya: Penganjur Kecewa Mat Sabu Tidak Datang

YAN 26 Sept. – Penganjur Majlis Memperingati 27 Pelajar Mangsa Kebakaran Pondok Pak Ya di Sekolah Agama Taufikiah Khairiah Al-Halimiah dekat sini, kecewa dengan tindakan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang gagal hadir pada majlis itu Khamis lepas.

Pengarah projek majlis berkenaan Zainon Ismail mendakwa pihaknya rugi kira-kira RM30,00 kerana kos persiapan majlis dan aktivitinya serta harga mencetak buku lebih 1,000 naskah, “Kisah Sedih 27 Puteri Rentung Dalam Tragedi Kebakaran 22 September” yang dijadual dijual kepada hadirin pada perasmian majlis itu.

Beliau juga amat merasa malu dengan tohmahan yang dilemparkan oleh hadirin kerana dimaklumkan Mat Sabu tidak dapat hadir pada majlis itu, katanya kepada Bernama.

Majlis berkenaan julung kali diadakan oleh Alumni Pondok Pak Ya bagi memperingati 27 mangsa yang terkorban dalam satu tragedi kebakaran di Pondok Pak Ya yang kini ditukar menjadi Sekolah Agama Taufikiah Khairiah Al-Halimiah pada 22 September 1989, di samping mengeratkan hubungan antara alumni dengan pelajar baru.

Dalam kejadian 2.30 pagi pada 22 September 1989 itu, lapan blok asrama perempuan di sekolah yang lebih dikenali Pondok Pak Ya di Padang Lumat rentung dan mengorbankan 27 pelajar manakala enam orang dapat menyelamatkan diri dalam keadaan melecur teruk dan cedera lain termasuk pinggang patah.

Katanya, beliau difahamkan Mat Sabu tidak dibenarkan hadir ke majlis itu tanpa alasan kukuh oleh Perhubungan Pas negeri dan kawasan. Perhubungan Pas negeri memberikan syarat bahawa pemimpin pusat parti itu perlu mendapatkan persetujuan daripada kepimpinan Pas kawasan terlebih dahulu sebelum hadir pada sesuatu majlis.

Bagaimanapun Mat Sabu tidak dapat dihubungi untuk mengulas perkara ini.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

Wan Fahysal jangan angkuh, jangan melampau – Asyraf Wajidi

Waktu nak selamatkan Kerajaan Persekutuan, demi rakyat, UMNO-BN dengan kerusi terbesar 43 Ahli Parlimen, berjiwa besar mengalah kepada PPBM yang hanya ada 6 +...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan