32.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, November 26, 2020

Malaysia Perlu Desak Vietnam Buka Perairan Untuk Operasi Pencarian #MH370Hilang #PrayForMH370

MV Mega Bakti

Hari ini masuk hari ke-5 MH370 hilang tanpa kesan.  Berbagai teori telah dikemukakan. Habis segenap lautan telah dicari.   Namun, tiada sebarang petunjuk yang mampu memberi harapan kepada kepada keluarga mangsa.

Semua pasukan penyelamat kini sepakat bahawa ia tidak mungkin berada di kawasan perairan Malaysia.  Satu-satunya opsyen yang boleh difikirkan ialah meluaskan pencarian sehingga jauh ke dalam perairan Vietnam.

Malangnya, itulah perkara yang paling sukar buat masa ini kerana Vietnam menghalang operasi pencarian dan menyelamat dari memasuki perairannya.

Apa yang difahamkan, Vietnam tidak mempunyai peralatan yang cukup untuk melakukan operasi ini sendirian sekali gus menjelaskan kenapa pesawat tersebut masih belum ditemui.

Dalam keadaan ini, Malaysia tidak ada cara lain selain mendesak Vietnam agar membuka pintu perairannya bagi pasukan mencari dan menyelamat meluaskan pencarian.

Kalau pun bukan semua aset dibenarkan ke dalam perairan Vietnam, sekurang-kurangnya sebahagian darinya dapat digerakkan ke sana.    Peluang untuk menemui pesawat tersebut tentu lebih tinggi dengan cara ini.

Amatlah menyedihkan sekiranya pertikaian politik antarabangsa menjadi penghalang kepada pencarian MH370.   Para penumpang dan krew bukanlah orang-orang politik, tetapi sekadar manusia biasa yang tidak bersalah, malah mungkin tidak mengambil tahu hal-ehwal politik.

Seharusnya, Vietnam meletakkan  nasib mereka sebagai keutamaan.  Mungkin juga Vietnam boleh memberi syarat agar hanya aset yang tertentu dari negara tertentu sahaja yang dibenarkan meneruskan pencarian di perairan mereka.   Tindakan menutup pintu tanpa syarat amatlah tidak wajar apabila berhadapan dengan soal nyawa manusia.

Justeru, kita mengharapkan agar kerajaan meningkatkan usaha untuk mendesak Vietnam membuka ruang pencarian yang lebih luas di kawasan perairan negara itu.

Malaysia merupakan negara berkecuali dan adalah tidak adil untuk mengheret Malaysia ke dalam apa jua pertikaian antara kuasa besar China dan juga Amerika.   Lebih tidak adil lagi, apabila yang terlibat adalah rakyat biasa dari 14 negara.

Berita Berkaitan

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...