31 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 25, 2020

Malaysia tidak benar provokasi agama – Kebebasan ada had, tindakan diambil ke atas pencetus konflik – @NajibRazak

charlie-hebdo

Malaysia tidak akan membenarkan provokasi agama atau sebarang perbuatan mengancam atau menghina mana-mana agama dilakukan walaupun atas nama kebebasan bersuara, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri menegaskan bahawa kebebasan ada hadnya.

Beliau berkata, pihak berkuasa akan terus mengambil tindakan ke atas mereka yang cuba melakukan apa juga tindakan yang boleh menimbulkan konflik keagamaan.

“Hormat-menghormati antara satu sama lain merupakan prinsip asas yang perlu kita amalkan bagi menjamin keharmonian negara yang berterusan,” katanya dalam mesej yang disiarkan radio tempatan hari ini.

Najib seterusnya berkata Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya serangan pengganas di beberapa lokasi di dunia seperti di Paris dan Sydney baru-baru ini.
Advertisement

“Dalam konteks Charlie Hebdo, kita sama sekali menegah serangan ke atas mereka, namun pada masa sama tidak bermakna kita menerima kegiatan provokasi mereka ke atas agama lain,” kata Najib.

Beliau merujuk kepada kejadian Rabu minggu lepas yang menyaksikan serangan ke atas pejabat majalah satira Perancis itu di Paris, yang menyebabkan 12 orang terbunuh.

Majalah itu antara lain pernah menyiarkan kartun bersifat provokatif dan dilihat menghina Nabi Muhammad SAW, perbuatan yang mendapat kecaman umat Islam.

Najib dalam pada itu berkata, bagi mempertahankan negara daripada ancaman pengganas seperti ISIS atau dikenali juga sebagai kumpulan militan Negara Islam (IS), pihak berkuasa sudah memulakan operasi mengesan dan menahan mereka yang terlibat dengan kumpulan seperti itu.

Beliau menarik perhatian bahawa Kertas Putih bagi menangani ancaman IS dibentangkan di Parlimen pada November tahun lepas dan rang undang-undang antikeganasana baharu akan dibentangkan pada Mac.

Berita Berkaitan

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...