26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 26, 2021

#MalaysiaBaharu: Akta Rahsia Rasmi sudah tidak terpakai

Setahu saya, Akta Rahsia Rasmi 1972 (ARR) bertujuan untuk melindungi rahsia kerajaan. Sama ada rahsia kerajaan itu adalah berkaitan dengan salah-laku atau tidak, itu tak penting.

Rahsia tetap rahsia. Sebab itu pada tahun 2002 apabila Ezam mendedahkan skandal rasuah Rafidah Aziz dengan menggunakan dokumen kerajaan, dia dituduh di dalam Mahkamah Sesyen dan selepas didapati bersalah, dihumban masuk ke dalam penjara selama dua tahun (Lihat paparan berita dibawah).

Siapa PM pada masa itu?

P.S. Tetapi di dalam Malaysia Baru ini, memandangkan Nor Salwani Muhammad dianggap sebagai wira negara, maka saya beranggapan bahawa ARR tidak terpakai sekiranya mana-mana rahsia kerajaan dirakam, disimpan atau didedahkan oleh sesiapa dengan kepercayaan peribadi bahawa tujuannya adalah untuk meng-expose-kan salah-laku kerajaan. Am I right, Tun?

Dr Shamsher Singh Thind

……………..
Ezam dipenjara dua tahun kerana miliki dokumen rasmi kerajaan

Ketua Pemuda Parti Keadilan Nasional (Keadilan) Mohd Ezam Mohd Noor hari ini dijatuhi hukuman penjara dua tahun oleh Mahkamah Sesyen Petaling Jaya selepas didapati bersalah memiliki dokumen rahsia rasmi kerajaan dan mengedarkannya kepada media, pada tahun 1999.

Hakim Wan Afrah Wan Ibrahim berkata hukuman yang dijatuhkan ke atas Ezam, 35, adalah berpatutan dan demi kepentingan awam. Beliau memerintahkan hukuman itu bermula hari ini.

Ezam yang kini ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di kem tahanan Kamunting di Perak, kelihatan tenang ketika Wan Afrah menjatuhkan hukuman terhadapnya.

Anggota keluarga dan penyokong beliau turut hadir dan memenuhi bilik mahkamah sejak awal pagi selain berkumpul di perkarangan bangunan mahkamah.

Wan Afrah berkata para peguam Ezam yang terdiri daripada Zainur Zakaria dan Raja Aziz Addruse, telah gagal membuktikan bahawa tertuduh tidak melanggar Akta Rahsia Rasmi (OSA).

“Selepas mendengar keterangan tertuduh dan para saksi, serta hujah kedua-dua belah pihak, mahkamah mendapati tertuduh gagal menimbulkan keraguan yang munasabah di atas tuduhan terhadapnya.
Malaysiakini

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.