Mana Anwar bila daging khinzir dilontar dalam masjid?

Daging Babi Di Perkerangan Masjid 1

Sejauh mana Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengotakan setiap janji yang ditaburkan kepada rakyat, terutama bagi yang mengundi beliau untuk menjadi wakil rakyat mereka?

Melihat situasi di Kajang, Anwar akan bertanding sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di situ selepas penyandangnya, Lee Chin Cheh dari PKR mengosongkan kerusi itu bagi memberi laluan kepada ‘bos’nya.

Seperti biasa, ada sahaja janji-janji yang ditaburkan Ketua Umum PKR itu untuk memenangi hati pengundi di Kajang.

Dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) yang akan berlangsung 23 Mac ini, Anwar dilihat cuba meraih sokongan pengundi Kristian di Selangor.

Kesungguhannya terserlah sehingga hadir berceramah di sebuah gereja di Kajang pagi Ahad lalu, dan ia juga dibuktikan melalui kenyataan yang beliau yang dipetik dalam artikel di sebuah blog pertubuhan Kristian baru-baru ini.

Pada sebelah petang hari yang sama, Anwar menyatakan pula beliau mahu mengimarahkan masjid-masjid di DUN Kajang jika menang pada PRK kawasan itu kelak.

Anwar-pagi-gereja-petang-masjid-1024x380

Namun semua orang tahu ketika Anwar berceramah dalam slot khutbah pagi Ahad pada Majlis Ramah Mesra Bersama Masyarakat Kristian di gereja Holy Family di Kajang itu, kira jam 5.30 pagi hari yang sama ada pihak melemparkan daging khinzir ke dalam perkarangan sebuah masjid di Permatang Pauh.

Insiden berlaku di Masjid Cherok Tok Kun yang bukan sahaja berada dalam kawasan Parlimen Permatang Pauh yang diwakilinya, malah terletak hanya beberapa meter dari rumah Anwar.

Namun, mungkin bimbang kehilangan undi, Anwar memilih untuk bersama penganut agama Kristian bagi meraih sokongan berbanding pulang menjenguk masjid berhampiran rumahnya yang maruahnya dicemari daging khinzir.

Sebaliknya yang meninjau daging khinzir di Masjid  Cherok Tok Kun hanya Ketua Menteri, Lim Guan Eng, yang juga Setiausaha Agung DAP.

Kejadian itu boleh dijadikan kayu ukur sejauh mana Anwar akan mengotakan janjinya kepada penduduk Kajang serta rakyat Selangor.

Jika di Permatang Pauh yang  bukan sekadar kawasan Parlimen yang diwakilinya, malah tempat kelahiran beliaupun Anwar sanggup abaikan dahulu demi mengejar matlamat politik terbaharunya di Kajang, bukankah jelas sikapnya seolah ‘menanam tebu dibibir’ dan ‘habis manis sepah dibuang’?

“Saya akan buat yang terbaik untuk mengetengahkan persefahaman.

“Kita mesti ada keberanian untuk memberitahu mesej yang jelas bahawa negara ini adalah negara Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan dan tiada siapa boleh cabar,” kata Anwar dalam majlis di gereja Ahad lalu.

Percayakah masyarakat Kajang Anwar akan mengotakan ucapannya?

Adakah rakyat Selangor di Kajang sudah bersedia menerima Anwar Ibrahim seadanya?

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini