25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 1, 2020

Mana SUHAKAM..????? #Justice4Adib

Tuntutan hak asasi manusia buat penjawat awam

……

Susulan kematian seorang anggota bomba membabitkan rusuhan Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan menyarankan agar diadakan tuntutan hak asasi kemanusiaan bagi penjawat awam yang bertugas.

Musa berkata, tuntutan berkenaan adalah bagi individu yang bertugas sebagai penyelamat serta menjaga keamanan dan keselamatan awam di negara ini.

“Tuntut hak asasi kemanusiaan bagi penjawat awam yang bertugas sebagai penyelamat, menjaga keamanan dan keselamatan awam,” katanya dalam perkongsian di laman mikro Twitternya, hari ini.

Dalam ciapan berasingan, Musa berkata, di Malaysia, bila penjawat awam seperti polis, tentera dan bomba terbunuh akibat dari tindakan ganas penjenayah, ungkapan yang sering disebutkan adalah “itu biasa kerana tugas mereka”.

“Jika penjenayah pula yang terbunuh cepat (pula) menuding jari penguat kuasa menggunakan kekerasan dan minta keadilan,” tulisnya dengan tanda pagar #Justice4Adib.

Seorang anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim meninggal dunia jam 9.41 malam tadi selepas 20 hari bertarung nyawa, dipercayai parah akibat dipukul sekumpulan perusuh di hadapan Kuil Sri Maha Mariamman 27 November lalu.

#SUHAKAM
#MALAYSIANBARCOUNCIL
#TONYTHOMAS
#PEGUAMNEGARA

Berita Berkaitan

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Gila rebut jawatan, populariti Bersatu, UMNO semakin merudum

Populariti Bersatu dan UMNO dilihat semakin merudum kerana di dakwa terlalu sibuk mengejar jawatan...

Komen

..