26.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 27, 2021

Mangsa 'Push Pocket' Diminta Lapor Polis – KPN

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menasihatkan orang ramai agar tidak terpedaya dengan taktik ‘Push-Pocket’, satu bentuk jenayah peras ugut.

Modus operandi push-pocket ini adalah memasukkan barang tertentu seperti telefon bimbit atau dompet ke dalam poket mangsa tanpa disedarinya di tempat-tempat sesak.

Pemeras ugut ini kemudian bersama seorang ‘saksi’ akan mendekati mangsa dan menuduhnya mencuri barang miliknya sambil membuat kecoh.

Suspek seterusnya menawarkan kepada mangsa untuk menyelesaikan kes itu jika mangsa membayar sejumlah wang, atau kes itu diadukan kepada polis.

Sesetengah mangsa yang ketakutan setuju membuat bayaran.

Kisah mengenai modus operandi ini menjadi viral di laman sosial dan dikatakan warga asing yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur(KLIA) dan mereka yang berada di stesen LRT sering menjadi mangsa.

Di lapangan terbang suspek selalunya meletakkan barang-barang miliknya ke dalam troli bagasi mangsa tanpa disedari mangsa.

Khalid menasihatkan mangsa agar tidak takut malah membiarkan pemeras ugut itu mengadu kepada polis dan ikut sama ke balai polis berdekatan.

“Sekiranya ada yang mendatangi anda dan menuduh anda mencuri barangan milik mereka, jangan takut tetapi bawalah mereka ke balai polis berhampiran.

“Jangan cuba untuk menyelesaikan perkara itu sendiri kerana mereka pasti tidak akan berani untuk ke balai polis,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, SAC Rusdi Mohd Isa berkata, setakat ini pihaknya tidak menerima laporan mengenai kejadian itu.

“Semakan di daerah Dang Wangi dan Brickfields mendapati tiada kes berkenaan dilaporkan kepada polis oleh orang awam,” katanya.

push pocket

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.