25.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

Manipulasi Harga: Dahlah Tak Undi, Nak Sabotaj Kerajaan Pulak Lagi

beli-barangan-melayu-1

KENAIKAN harga beberapa barangan bukan keperluan akhir-akhir ini, jelasnya disebabkan oleh sikap pemborong, pembekal dan peniaga Cina yang berkomplot dengan pakatan pembangkang untuk membangkitkan kemarahan rakyat terhadap kerajaan.

Hakikatnya, awal tahun baru dulu, tidak ada apa cukai yang naik, caj elektrik yang dinaikkan pun baru bermula, tak nampak kesan lagi, tapi banyak barang bukan keperluan sudah dinaikkan secara berleluasa, nampak sangat ada konspirasi.

Lebih teruk keadaannya berlaku di Selangor, bila kerajaan negeri tersebut dalam masa yang sama turut menaikan pelbagai caj dan cukai sehingga memaksa kebanyakkan peniaga di negeri tersebut terpaksa menaikkan harga masing-masing untuk kekal bertahan.

Walaupun tidak diwar-warkan, tapi penulis melihat kerajaan pun sedar dengan perkara ini, melihat kepada keputusan menurunkan harga barangan di Kedai Rakyat 1Malaysia sebanyak 30% dan penurunan harga 22 jenis barang makanan di pasar-pasar tani sehingga 6%.

Kenapa KR1M dan Pasar Tani?  Sebab majoriti besar pembekal di kedua-dua tempat ini ialah pembekal Melayu atau agensi kerajaan seperti FAMA dan sebagainya.

Tinjauan penulis sendiri di kedai-kedai runcit sekitar kediaman penulis mendapati, ada perbezaaan yang sangat ketara antara harga barang makanan antara kedai runcit cina dengan kedai runcit Melayu/Mamak/India.

Ikan kembung sebagai contoh, perbezaannya mencecah antara RM 4.00 hingga RM 6.00 sekilo!!

Jadi kalau masih ada yang tidak nampak lagi, penolakan besar-besaran kaum cina ke atas BN dalam PRU13 yang lepas, bukan setakat bermotifkan perkauman dan sentimen keagamaan sahaja, malah sudah masuk ke tahap nak mensabotaj kerajaan dengan menaikkan harga barang bukan keperluan ke tahap tak masuk akal, sehingga rakyat marah.

Kalau itu bukan sabotaj, penulis tak tahu nak kata apa.

Sampailah masanya kerajaan bertindak tegas.  Kalau belum ada undang-undang untuk mengawal aktiviti manipulasi harga barang bukan keperluan ini, adakan undang-undang tersebut supaya pelakunya boleh dikenakan tindakan.

Perkara ini penting, apatah lagi penemuan awal oleh seorang dua Menteri yang telah muka turun padang memantau harga barang mendapati, sememangnya berlaku aktiviti manipulasi harga oleh pembekal dan pemborong yang dikuasai kaum cina.

Malah, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna (KPDNKK) juga telah mengambil tindakan undang-undang ke atas beberapa syarikat pemborong atas sebab yang sama – manipulasi harga.

Untuk semua ini kita ucap tahniah kepada kerajaan.  Bagaimanapun, tindakan ini perlu diperhebat dan diperluaskan lagi ke seluruh negara, termasuk di Sabah dimana kegiatan manipulasi harga ini begitu meruncing sekali.

Kaum itu nampaknya sekarang cuba nak rampas kuasa politik di negara ini, baiklah, kita rampas kuasa ekonomi pulak.  Puak-puak ini silap, dia terlupa yang kita masih lagi kerajaan.

Ini bukan soal perkauman, tapi kenyataan.  Dah kalau memang cina terlibat, kita katalah cina, perkauman apa pulak?

Berita Berkaitan

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300 bermula tahun...

Kakitangan awam dapat RM600, pesara RM300

Demi menghargai jasa dan bakti anggota perkhidmatan awam, kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan RM600...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...