Mansuh Akta AntiBerita Tidak Benar berita gembira bagi pengguna media sosial

Rang undang-undang (RUU) untuk memansuhkan Akta AntiBerita Tidak Benar yang sudah lama ditangguhkan diluluskan Dewan Rakyat buat kali kedua pada 9 Okt, 2019.

Ini merupakan inisiatif baru oleh kerajaan untuk memansuhkan Akta Anti-berita Tidak Benar 2018 (Akta 803) yang telah pun dibentangkan di Parlimen sebelum ini.

Langkah yang diambil untuk menghapuskan akta ini kembali ke Parlimen setelah tempoh penyejukan satu tahun di bawah Artikel 68 Perlembagaan Persekutuan berakhir.

RUU ini tidak mendapat restu Dewan Negara sebelum ini dan ditolak. Namun, Dewan Negara hanya boleh menyekat sesuatu RUU yang diluluskan oleh Parlimen hanya sekali sahaja.

Pemansuhan akta ini adalah berita gembira bagi sesetengah pengguna media sosial.

Malaysia adalah antara negara pertama di dunia yang memperkenalkan undang-undang berita palsu. Tetapi undang-undang yang diluluskan oleh kerajaan terdahulu dicemuh oleh pengkritik, terutama mereka yang mahu mempertahankan hak bersuara dan hak asasi rakyat dalam demokrasi.

Akta yang digubal sebelum ini dikatakan direka bentuk untuk tujuan politik, menyekat perbezaan pendapat dan lebih bertujuan untuk menindas pengkritik kerajaan.

Kumpulan hak asasi manusia mengecam akta sebelum ini sebagai menindas dan menuduh kerajaan menggunakannya untuk menutup tuduhan rasuah dan salah urus pentadbiran.

Jelas ramai juga yang diambil tindakan di bawah akta ini sebelum PRU Ke14 kerana menegur kerajaan dalam kes-kes salah urus 1MDB dan SRC, misalnya.

Dianggap akta yang digubal itu lebih bermotif politik.

RUU sekarang ini yang dibawa semula untuk diluluskan Dewan Rakyat mempunyai hasrat untuk menghapuskan akta yang diperkenalkan di bawah kerajaan sebelum ini.

Tujuan untuk menghapuskan akta ini ada rasionalnya kerana sudah pun ada peruntukan undang-undang yang mencukupi bagi mengatasi gejala kepalsuan berita menerusi media atas talian, bukan atas talian dan ucapan umum.

RUU kini bertujuan untuk mengadakan peruntukan bagi pemansuhan Akta 803 disebabkan oleh perubahan dalam dasar kerajaan bahawa berita palsu boleh ditangani di bawah undang-undang yang sedia ada seperti Kanun Keseksaan, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Di bawah undang-undang yang sedia ada mereka yang didapati bersalah masih boleh dihukum. Peruntukan ini cukup untuk memerangi penyebaran berita palsu dan yang sensitif dalam masyarakat.

Oleh itu, dianggap Akta 803 tidak lagi relevan.

Selama lebih setahun setengah kerajaan baru mengambil alih sudah pun ramai yang diambil tindakan di bawah undang-undang yang sedia ada ke atas kesalahan yang mereka lakukan.

Jadi dianggap tidak perlu lagi kerajaan wujudkan undang-undang khas bagi mengatasi masalah berita palsu dan sensitif.

Namun masih terdapat banyak berita palsu yang beredar melalui media sosial yang boleh mengancam keselamatan negara.

Kerajaan mempunyai anggapan bahawa dalam meminda undang-undang berita palsu yang diperkenalkan pentadbiran sebelum ini tidak akan menggugat keselamatan negara.

Pindaan ini pada tanggapan mereka, tidak akan menjejaskan hasrat kerajaan untuk memerangi gejala kepalsuan yang boleh menjejaskan keharmonian rakyat di negara ini.

Undang-undang antiberita palsu yang digubal sebelum ini dikatakan semacam penjenamaan “penapisan kerajaan” dalam bentuk yang lebih menarik, yang direka untuk mengelirukan orang ramai untuk membolehkan kerajaan dan pegawai menutup kritikan yang tidak mereka sukai.

Justeru undang-undang semacam ini dianggap orang ramai sudah pun jauh menyimpang daripada amalan demokrasi.

Kepada pengkritik, hasrat kerajaan untuk memansuhkan undang-undang antiberita palsu kini adalah berita gembira. Kerajaan juga mendapat sokongan jitu daripada badan hak asasi dunia.

Menegur atau membuka salah laku kerajaan kepada umum bukan suatu kesalahan dalam demokrasi, tetapi haruslah kritikan dan teguran ini berlandaskan kebenaran, bukan direka cipta atau dengan sengaja dipalsukan untuk kepentingan politik.

Ramai yang membantah sebelum ini kerana tidak mahu akta ini disalah gunakan untuk tujuan politik dan memberi kekebalan kepada kerajaan.

Namun diharap kerajaan tidak terlalu leka untuk bertindak terhadap penyebar berita palsu yang berleluasa sekarang dalam media sosial dengan undang-undang yang sedia ada. Jika ini tidak dikawal ia boleh memudaratkan negara.

Penyebaran berita dalam talian dan bukan talian harus dipantau kandungannya supaya tidak wujud unsur palsu dan sensitif yang boleh mencetus huru-hara dalam masyarakat berbilang agama dan kaum.

Apa-apa yang termaktub dalam perlembagaan negara harus dihormati pengguna media.

Walau apa pun, kerajaan perlu mengetatkan lagi mekanisme untuk memerangi penyebaran berita palsu yang melibatkan individu dan penipuan dalam media. Ini tidak boleh diabaikan.

Kerajaan harus mempunyai kuasa untuk memerangi rangkaian sosial, enjin carian dan perkhidmatan “agregat” berita untuk membuat pembetulan atau mengeluarkan kandungan yang dianggap sensitif dan palsu.

Kerajaan juga harus memerintahkan pembekal perkhidmatan internet atau perantara untuk menyekat akses ke laman web yang sensitif dan boleh menyinggung perasaan rakyat.

Kerajaan juga hendaklah sentiasa bekerjasama dengan pembekal perkhidmatan seperti Google, Yahoo, Facebook dan Twitter untuk memastikan dilakukan pembetulan yang dituntut selaras dengan undang-undang sedia ada.

Undang-undang tetap diperlukan untuk melindungi keselamatan awam, hubungan Malaysia dengan negara asing serta mencegah pengaruh luar terhadap politik negara.

Oleh: Moaz Nair

Berita berkaitan

Status anak punca Rihana, sultan Kelantan bercerai, kata peguam

Koh Tien Hua berkata tiada bukti kukuh menunjukkan baginda bapa biologi kepada anak yang lahir pada Mei lalu sebelum mereka bercerai

Jadual Perjalanan Dan Tambang KTM Komuter Sektor Utara – Padang Rengas – Bukit Mertajam – Padang Besar

KTMB Perkenal Laluan Padang Rengas – Bukit Mertajam PADANG RENGAS – Perkhidmatan komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hari ini memperkenalkan laluan baharu antara stesen...

PNB enggan ulas pelantikan cucu saudara Mahathir sebagai Pengerusi

Kalau Tun Dr Mahathir Mohamad cakap tidak tahu bermakna adalah sesuatu yang berkait dengan beliau dalam pelantikan ini. 😂😂😂😂

Tiga biji durian RM1,000, KPDNHEP kompaun peniaga

“Susulan aduan yang kami terima mengatakan kedai berkenaan menjual tiga biji buah durian jenis Duri Hitam, Ochee dan D200 pada harga hampir RM1,000

Remaja lembam dipaksa pijak Quran, keluarga mohon maaf

“Pemikiran dia lurus bendul. Macam budak-budak. Dia main dengan budak-budak, dia jarang bercampur dengan budak-budak besar [rakan sebaya],” kata bapa remaja itu.

Bertudung pakai seluar pendek

Foto yang didakwa dirakam di hentian bas Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dekat sini dan lebih 10,000 kali lebih menjadi perdebatan warga maya sama ada positif atau negatif.

Peguam sahkan Sultan Kelantan bercerai talak tiga

“Dimaklumkan baginda bercerai talak tiga dengan Rihana pada 22 Jun 2019 menurut undang-udang Syariah.

Logo Tahun Melawat Malaysia ciplak?

Logo TMM pula dipercayai di ciplak atau mungkin tak dibayar royalti kepada pemilik hak IPTA asal 'Shutterstock'

Siapa bawa jet kerajaan ke Jepun sehingga YDPA terpaksa naik kapal terbang angkut?

Siapa yang guna jet kerajaan ke Jepun dan mungkin tidak balik lagi ke Malaysia sehinggakan SPB YDP Agong dan Raja Permaisuri Agong terpaksa menaiki kapalterbang angkut?

FTSE Russell bakal keluarkan Malaysia dari indeks Bon Dunia

Akhir sekali, kerajaan juga perlu berusaha meyakinkan pelabur untuk melabur dalam negara dengan memberikan gambaran positif kepada pelabur. Bukanlah sibuk mencari salah kerajaan lama, menjaja isu hutang RM1 trilion atau menyatakan kemungkinan berlakunya coup d’etat yang akan menakutkan para pelabur.
... ..

Terkini

Hukum Gantung Kerana Menghina Rasulullah

Jika kita imbas semula bagaimana penghinaan yang dilakukan oleh sebilangan rakyat Malaysia terhadap Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW tanpa rasa takut terhadap tindakan mereka...

Penyanyi hina nabi dihukum gantung sampai mati

Kano, Nigeria - Sebuah mahkamah Islam di utara Nigeria semalam menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang penyanyi lelaki kerana mempersendakan Nabi Muhammad SAW, kata...

Germany says Russian Covid-19 vaccine has not been sufficiently tested

BERLIN German Health Minister Jens Spahn on Wednesday said Russia's Covid-19 vaccine had not been sufficiently tested, adding the aim was to have a...

Hate Speech (and a bit of a Rant)

Nampaknya Fesbuk mendapati post saya mengenai cara orang Cina boleh menunjukkan bagaimana mereka terlalu angkuh dan sombong sebagai 'hate speech'. Dan mesej ini dari seorang...

Video: Kebanyakan Polis Tidak Berakhlak – Asri Janggut

Pengasas rangkaian Hot Burger, Mohd Asri Hamid mengkritik sebahagian anggota polis yang disifatkannya sebagai tidak menjaga akhlak dengan baik. Dalam satu video yang tersebar di...

Siasat Tun M, LGE dan Tommy

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menggesa siasatan terhadap salah guna kuasa rentetan daripada pendedahan YB Dato’ Takiyuddin Hassan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal...

Rasuah punca premis haram dilindungi di Sg Buloh – SPRM

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan tiga pegawai penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Cawangan Sungai Buloh kerana dipercayai mengutip dan...

Lelaki didakwa bunuh pensyarah UIAM

SEORANG lelaki didakwa di Mahkamah Majistret Sepang, hari ini, atas tuduhan membunuh seorang pensyarah sebuah universiti awam, yang juga isterinya, di satu lokasi berdekatan...

Perbelanjaan naik taraf Stadium Shah Alam libatkan kos RM250 juta – MB Selangor

Kerajaan negeri Selangor masih meneliti kerosakan yang berlaku di Stadium Shah Alam sebelum mengeluarkan perbelanjaan yang sepatutnya untuk proses menaik taraf venue berkenaan. Menteri Besar...

Dr Mahathir, Tommy Thomas dan Guan Eng tipu rakyat

KUALA LUMPUR : Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz hari ini mendedahkan bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas pernah berhasrat untuk menyelesaikan...

Popular

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Mukhriz jual 72,600 saham dalam Opcom

Berikutan penjualan itu, Mukhriz, pemegang saham utama dalam syarikat itu, kini hanya memegang 34.89 juta saham atau 21.64 peratus kepentingan, kata Opcom dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...