Mansuhkan GST buatkan Guan Eng & Mahathir semakin gelabah! #pakdin.my

Mereka cuba test market dengan sifar GST tetapi hanya dalam masa 3 hari sahaja mereka terpaksa batalkan. Ini kerana tindakan tersebut menyebabkan harga barangan pengguna meningkat nak antara 2% hingga 10%.

Ini menunjukan cadangan Pakatan Harapan untuk laksanakan SST bagi menggantikan GST menemui jalan buntu.

Lebih menakutkan lagi PH terpaksa melaksanakan projek ECRL bagi mengelak kerajaan China menarik balik dagangan tanpa had minyak sawit ke China malah eksport minyak sawit adalah kedua terbesar selepas India. Kalau dibatalkan apa akan jadi kepada ekonomi negara?

Masalahnya Dato Sri Najib mampu lakukan dengan kos RM55b tetapi Daim berkata dia perlukan tambahan RM11bilion. Sedangkan sebelum PRU14 Nurul Izzah pernah berkata PH mampu melakukan dengan kos 2 kali ganda lebih murah tetapi kenapa Daim nak tambah lagi RM11bilion.

Satu lagi Mahathir terpaksa melaksanakan BR1M bagi menyaingi rekod cemerlang Dato Sri Najib yg meninggalkan tanda aras pentabiran yang cemerlang berbanding mana-mana Perdana Menteri sebelum ini.

Masalahnya Mahathir bingung dengan banyak lagi janji bulan bintang yang memerlukan kos tinggi jika mahu ditunaikan iaitu seperti harga siling minyak RM1.50, Mansuhkan semua tol, tidak boleh kurangkan penjawat awam, pendidikan percuma, kos tambahan kesihatan dengan RM500 kepada setiap rakyat, KWSP kpd hampir 14 juta suri rumah sepenuh masa, rumah mampu milik di bawah 80k dan ada 300 janji lagi.

Dalam keadaan terdesak Mahathir terpaksa umumkan BR1M hanya RM300 × 2 berbanding Dato Sri Najib berjanji RM800 x 2 + bujang RM150, gaji di bawah RM5,000 dapat RM700, anak-anak penerima terima RM1,500 bagi setiap anak yang mamasuki Universiti.

Mahathir tidak lakukan semua kriteria BR1M tersebut dia hanya mampu lakukan kepada golongan B40 bermakna orang bujang, gaji di bawah RM2,000, anak yang memasuki Universiti di gugurkan, BERMAKNA dari angaran 10 juta yang di jangka menerima BR1M selepas mengambil kira tambahan kriteria baru berbanding 7 juta pada sebelum pengumuman manifesto Barisan Nasional.

Mahathir akan menyampaikan BR1M kpd angaran 2 juta orang sahaja. Itupun belum tentu kerana Najib telah meninggalkan simpanan negara RM431 bilion tetapi cabaran Mahathir bagaimana hendak laksanakan semua janjinya tanpa menjejaskan simpanan negara. Kalau kurang bermakna Mahathir atau Pakatan Harapan bukanlah hebat berbanding Kaedah pengurusan kewangan semasa di tangan Dato Sri Najib dan Barisan Nasional.

Benar cabaran Dato Sri Najib selepas PH tawan putrajaya “pentabiran PH hanya bawa fantasi bulan dan bintang yang tidak mampu menunaikan janji. Apatah mahathir janji nak buat semua ini dalam masa 100 hari… giler beb!!

Sebab itu Guan Eng awal-awal lagi sengaja spin hutang negara adalah RM800 bilion. Tetapi rakyat yang tidak faham ekonomi boleh lah dia tipu!

Hakikatnya Biar aku cerita pecahan hutang ini:

42% hutang warga asing,
37% hutang sektor swasta,
10% hutang awam,
9% hutang kredit pelaburan dan jaminan
2% hutang kerajaan

Kalau 2% hutang kerajaan dekat mana yang kata malaysia Bankrap di zaman Najib hingga menjadi senjata menjatuhkannya.

Jadi jelas kenapa Guan Eng awal-awal lagi menipu rakyat. Sebab dia sendiri telan air liur tak lepas setelah melihat prestasi terbaik Dato Sri Najib.

Persoalannya mampukah Guan Eng dan Mahathir PM boneka DAP (Kenapa boneka nanti aku cerita lagi) mampu untuk mereka PH mansuhkan GST.

Mereka pakatan harapan boleh cipta apa sahaja fitnah untuk menjatuhkan maruah dan mengaibkan Najib. Tapi ingat jika mereka gagal membina ekonomi negara dengan kukuh dan memenuhi semua janji, bermakna segala fitnah mereka kepada Najib akan hilang sekelip mata!

Kawan-kawan siapa ada popcorn minta sikit

?????✌✌✌✌✌✌

https://pakdin.my/tag/hutang-negara

Berkaitan