MARIA stabilkan pesakit kritikal COVID-19 di PKRC MAEPS

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Benarkah UMNO bentuk jajaran baharu?

1. Sejak beberapa hari ini tular pelbagai poster yang...

Kerajaan PN: Kaji, siasat dan rangka…

20 Jan 2021: Kerajaan PN akan kaji kenaikan harga...

INW: Indonesia pasar menggoda sindikat narkoba internasional

masih lemahnya sistem pengamanan yang sudah ada Jakarta (ANTARA) -...

凯里:采访奥运媒体即日起接种疫苗

(布城14日马新社讯)全国新冠疫苗接种计划(PICK)协调部长凯里说,即将前往东京采访奥运会的媒体人员从今日起施打新冠疫苗。

SERDANG, 30 Mei — Di celah-celah bangunan di kawasan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) Bersepadu 2.0 Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), terletak satu khemah gelembung udara tekanan negatif yang didalamnya persis keadaan di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital, dengan peralatannya serta terdapat pesakit.

Dilengkapi empat katil, enam kerusi dan peralatan untuk resusitasi seperti di ICU, khemah MAEPS Acute Resuscitation And Isolation Area (MARIA) ini bertindak umpama ICU sementara yang mampu menempatkan 10 pesakit kritikal COVID-19 kategori 4 pada satu-satu masa yang perlu distabilkan dan memerlukan bantuan oksigen sebelum dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan lanjut.

Timbalan Pengarah 1 Klinikal PKRC MAEPS Dr Marzilawati Abd Rahman berkata sekiranya keadaan pesakit COVID-19 kategori 1, yakni yang tidak bergejala; kategori 2 (gejala ringan) dan kategori 3 (pesakit dengan radang paru-paru) di PKRC MAEPS berubah menjadi teruk; mereka akan dimasukkan ke MARIA untuk di “resus” (resusitasi) dan distabilkan sebelum dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan lanjut.

“Tempoh masa pesakit yang kami resus dan rawat sebelum dihantar ke hospital adalah dalam masa enam jam, namun ketika ini jumlah kes amat tinggi, jadi ada juga kes yang kami terpaksa ‘tahan’ sehingga 12 jam sebelum dihantar Hospital Sungai Buloh kerana keadaan kekangan katil dan bahagian di hospital itu,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata MARIA, yang diaktifkan pada Januari lepas, dikendalikan antara 40 dan 45 kakitangan sehari yang terdiri daripada doktor pakar, pegawai perubatan, penolong pegawai perubatan dan jururawat yang bertugas dalam dua syif iaitu pagi dan petang.

Menurut Dr Marzilawati, pada awal penubuhannya bilangan pesakit kategori 4 yang dirawat di MARIA adalah kurang daripada 10 orang, namun mutakhir ini berikutan peningkatan kes positif COVID-19 dalam negara, fasiliti itu menerima purata pesakit antara 50 ke 60 sehari.

“Dianggarkan 10 peratus (pesakit) kategori 3 akan menjadi ‘bertambah buruk’ atau bertukar menjadi kategori 4, yang akan memerlukan penggunaan tangki oksigen.

“Kes seperti ini yang memerlukan terapi oksigen, kami rawat di MARIA secara ‘transit’ dan kemudian pesakit dibawa ke Hospital Sungai Buloh; kerana kes-kes begini lebih bagus dengan oksigen berterusan di hospital yang boleh merawat pesakit dengan lebih efisien dan efektif,” katanya.

Selain menstabilkan pesakit yang mempunyai masalah pernafasan, beliau berkata MARIA juga merawat pesakit yang menghidap penyakit lain seperti kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung.

“Pesakit yang ada penyakit lain contohnya kencing manis, mungkin tidak dapat dikawal semasa kemasukan (ke PKRC MAEPS), kita rawat dia dulu untuk dalam beberapa jam (di MARIA) dan selepas rawatan dia telah baik, dan kemudian dia boleh masuk ke dewan.

“Ada juga kes yang tiba-tiba mereka dapat sakit dada, yang memerlukan rawatan seterusnya di hospital, jadi kita rawat dulu di sini (MARIA) dan kemudiannya kita hantar ke hospital untuk rawatan selanjutnya,” katanya.

Dr Marzilawati berkata 80 peratus pesakit yang dirawat di MARIA ialah pesakit yang memerlukan oksigen atau kategori 4 manakala selebihnya adalah disebabkan ‘medical illness’.

Bagi menampung pertambahan pesakit yang dibawa ke MARIA, beliau berkata pusat rawatan sementara itu disambungkan dengan Dewan B, yang bertindak sebagai unit sokongan kepada MARIA dengan kapasiti  60 katil.

Sehingga 26 Mei, PKRC MAEPS mempunyai kapasiti 5,648 katil dengan lebih 75 peratus daripadanya telah dipenuhi pesakit yang kebanyakan dari kawasan Kuala Lumpur dan Selangor.

— BERNAMA

BACA juga:

Leave a Reply