25 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Mat Sabu Gagal Bayar Hutang Tuntutan Saman Fitnah – Berdepan Tuntutan Muflis

Mat Sabu jangan bimbang, Kerajaan DAP Pulau Pinang akan tolong selesaikan.

Yang penting Mat Sabu kena jadi agen DAP.

mat sabu tuntutan muflis

MOHAMAD Sabu atau Mat Sabu kini berdepan tuntutan muflis selepas gagal membayar hutang saman fitnah bekas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar

Mungkin inilah penyebab Presiden Parti Amanah Nasional (PAN) itu begitu tertekan sehingga tercetus insiden mencampak pembesar suara ke arah poster Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini.

Menurut cerita peguam Wan Ahmad, Noor Hazira Abu Haiyan, notis kebankrapan telah disampaikan kepada Mat Sabu pada 3 Febuari, tetapi dia tidak mematuhinya.

Berikutan itu, beliau memfailkan petisyen pemiutang terhadap Mat Sabu, untuk mendapatkan RM200,000 yang diputuskan mahkamah sebelum ini.

Mahkamah Tinggi telah menetapkan 11 Ogos ini sebutan kes itu.

Mahkamah Tinggi pada 20 Mac 2014 memerintahkan Mat Sabu dan Setiausaha Agungnya Datuk Mustafa Ali membayar ganti rugi berjumlah RM200,000 kepada Wan Ahmad kerana memfitnah beliau berhubung isu ‘Projek IC’ di Sabah.

Pesuruhjaya Kehakiman Lee Heng Cheong ketika membenarkan saman Wan Ahmad, memutuskan bahawa plaintif berjaya membuktikan kesnya terhadap Mohamad atau Mat Sabu dan Mustafa selaku defendan.

Mahkamah juga memerintahkan kedua-dua defendan itu membayar kos berjumlah RM50,000 kepada Wan Ahmad.

Pada 5 Mac 2013, Wan Ahmad memfailkan saman dengan mendakwa Mohamad mengeluarkan kata-kata fitnah dalam artikel bertajuk ‘Wan Ahmad Tidak Boleh Dipercayai’ dan ‘Ragu Peranan SPR – Wan Ahmad Omar Mesti Letak Jawatan’ dalam Harakah edisi Jumaat 1-3 Feb 2013 selepas ditemu ramah pada 29 Jan 2013.

Dalam penyataan tuntutannya, Wan Ahmad mendakwa defendan mengeluarkan perkataan fitnah bahawa beliau tidak boleh dipercayai kononnya kerana terbabit dengan pengeluaran kad pengenalan biru dalam ‘Projek IC’ di Sabah

Berita Berkaitan

Komen

  1. Najib Razak juga berkata dia tidak tahu jumlah wang RM42 juta telah disalurkan dari syarikat SRC International ke dalam akaun peribadinya yang lain.
    Adakah dia ini sejenis manusia yang hanya tahu membelanjakan wang tanpa mengetahui dari mana ia datang dan berapa banyak sebenarnya yang dia telah dapat? -JMD-

  2. buat2 takder duit si sapu nih! kaki kencing otak penipu! nanti ader laaa pecacai kutip duit untuk dier! ke sabah, sarawak seluruh negara pakai duit saper? duit lembu kan? nga nga nga…

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.