27 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 24, 2020

MB Kelantan Ucap Terima Kasih Kepada PM

Rakyat Kelantan Sambut Baik 7 projek Besar

KOTA BARU: Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob pada Khamis merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana sudi menerima kunjungannya dalam satu pertemuan yang diadakan pada 28 Nov lalu.

Ahmad ketika mendedahkan butiran dalam pertemuan itu berkata banyak yang dibangkitkan demi kepentingan rakyat Kelantan seperti masalah migrasi air, soal berkaitan pengagihan royalti petroleum sehinggalah kepada pelaksanaan hukum hudud di negeri ini.

“Saya amat berterima kasih kerana Perdana Menteri sudi menerima kunjungan dan diberi peluang (untuk bertemu). Ini semua untuk kepentingan rakyat Kelantan.

“Banyak perkara yang telah kami bincangkan,” katanya ketika menggulung perbahasan titah ucapan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V pada persidangan Dewan Undangan Negeri di Kota Darul Naim di sini.

Ahmad berkata mengenai hukum hudud, terdapat beberapa perkara yang positif dan Najib telah meminta perkara itu diperbincangkan di antara Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (Jaheik).

Mengulas lanjut Ahmad berkata antara perkara lain yang dibangkitkan adalah pengagihan royalti minyak, permohonan pembinaan lebuh raya, pembinaan Jambatan Palekbang di Kampung Cina di sini dan menaik taraf beberapa projek pembangunan.

“Insya-Allah dengan kerjasama kedua-dua pihak (kerajaan pusat dan negeri)akan mempercepatkan kemudahan ini dilaksanakan di Kelantan,” katanya.

Sementara itu, Ahmad memberi jaminan akan mengkaji dengan teliti permohonan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) agar tidak lagi meluluskan penukaran status tanah pertanian kepada perumahan.

Katanya, kerajaan negeri sedar jika perkara itu berterusan sudah tentu hasil pertanian terutama hasil beras negara semakin berkurangan sekiranya status tanah pertanian itu ditukar.

“Saya setuju dengan permohonan KADA itu dan berharap pihak berkuasa tempatan akan memantau dan tidak lagi memberi keizinan untuk penukaran status itu lagi,” katanya.Persidangan ditangguhkan kepada satu tarikh lain.

Berita Berkaitan

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...