Home / :: BLOG :: / MBSA ucap selamat tinggal kepada Stadium Shah Alam, kini jadi milik syarikat swasta

MBSA ucap selamat tinggal kepada Stadium Shah Alam, kini jadi milik syarikat swasta

Stadium Shah Alam Telah pun dah di swastakan…

Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) hari ini secara rasmi mengucapkan selamat tinggal kepada Kompleks Stadium Shah Alam selepas kerajaan negeri bersetuju menyerahkan sepenuhnya pengurusan kompleks tersebut kepada Darul Ehsan Facilities Management (DEFM) Sdn. Bhd.

MBSA terpaksa bersetuju dengan keputusan tersebut atas faktor kewangan akibat pengurangan hasil yang ketara selepas kerajaan negeri menjadikan Stadium Shah Alam sebagai gelanggang rasmi pasukan PKNS FC yang diketahui tidak memiliki penyokong yang besar berbanding pasukan utama Selangor, The Red Giant.

Keputusan berhubung pengambilalihan ini telah dibuat oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada 1 November 2017 dan berkuatkuasa sepenuhnya bermula 1 Januari 2018 yang lalu. Selain itu, kerajaan negeri turut meluluskan dana awal sebanyak RM10 juta kepada DEFM untuk menguruskan kompleks stadium tersebut bagi tempoh tiga tahun pertama.

Tindakan menswastakan sepenuhnya pengurusan Stadium Shah Alam ini jelas sekali telah menafikan segala jasa dan sumbangan MBSA yang bertanggjawab memastikan stadium keramat itu menjadi sebahagian daripada simbol dan kebanggaan rakyat Selangor khususnya pasukan The Red Giant dalam arena bola sepak di Malaysia.

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Kos operasi penternakan ayam meningkat selepas rejim PH memerintah kata persatuan

Persatuan terbesar mewakili industri ternakan mengalu-alukan siasatan berhubung dakwaan tentang kewujudan kartel di sebalik kekurangan bekalan telur ayam yang dikatakan menjadi punca kenaikan harganya sejak kebelakangan ini.

28 comments

  1. Mohd Taufik

    Ptut la kjaan slangor xnak team slangor guna stadium tu…rupanya nak jual stadium tu kpd pihak swasta…

  2. Achmad Achmad

    Bodoh…sakai akai..nampak sangat dh terdesak takda duit nak gunakan kempen PRU..logik akal la stadium hak milik kerajaan negeri tak ribut takda hujan jual pulak..bodohla kau ni jemin..memang perosak segalanya

  3. Mohamed Zuhri Amir

    Rakyat selangor Masih tutup Mata ke???

  4. Zak Wan

    Byk sgt kerosakan yg dilakukn sebagsi 76Tandq2 kejatuhan kerajaan pkr pasca pru14,,,tak ambil iktibar bgm khir toyo buat dlu, ,

  5. Aje Acid

    Yang paling win bagi dana kat syarikat swasta utk mulakan penswastaan bagus betul kerajaan negeri selangor siap bagi modal

  6. Muhamad Alfa Ghazali

    Boleh plak bg pihak tu 10 juta utk memulakan pengurusan.. kne siasat tu.. mcm mana plak syarikat dapat kontrak mengurus.. tp tak ada dana nak urus.. kroni pnye ke syarikat swasta tu.. hancur… Andai kata la kerajaan negeri bertukar tangan.. senang je jawapan dia org nnt knapa selangor tak boleh main kt ssa.. alasan.. dah jadi milik swasta.. berterusan la selangor tk dapat main.. klau tak pn nnt kerajaan baru kena tebus kontrak dgn jumlah tertentu.. buta buta dapat duit syarikat swasta tu… Jemin oh jemin

  7. Muhamad Alfa Ghazali

    Rupa nya mmg tak nak bg selangor main kt ssa sebab nak jual stadium ni la ye.. klau bg.. susah plak nak jual..

  8. Muhamad Alfa Ghazali

    Kata selangor kaya.. maintenance stadium pn tak mampu… Nak guna duit utk pru la tu…

  9. Muhamad Alfa Ghazali

    Mana macai jemin.. hadam betul betul apa yg jemin buat tu.. gadai sebelum kalah pru.. lepas tu nnt senang jawab.. klau SELANGOR nak main ssa.. tnye pihak pengurusan swasta tu.. bugima betul la..

  10. Mohamad Rani Raffie

    Rasuah! Harta rakyat dapat pada swasta. Macam Madey juga budak ni. Lepas pru kita siasat. Termasuk semua persatuan penjaja yang pkr kontrol collect duit dari penjaja. Perswastaan parking juga.

  11. A Aziz SZ

    The Red Giant kalo nk guna stadium ni sila bayar sewa… bukti kjaan selangor malas n gagal mentadbir… jln mudah, swastakan n collect cukai n fees… mereka bukan kaki bola sejati…

  12. Yusoff Abdullah Jaafar

    Patut company yang dapat stadium itu bayar kpd Kjaan Negeri bukan sebalik nya?
    Penswastaan abenda ni???

  13. Rauzan Adnan

    satu lg kejayaan azmin,,,,tahniah….

  14. Yop Kidai

    Tahniah jemin otak penipu dh la swasta kn siap bg modal lg, mesti yg dpt tu syarikat 2 hengget

  15. Daniel Danzel Smith

    Selangor xyah guna stadium shah alam pun xpe..duk kalah je sape nk tgk…duk diam diam

  16. Azrin Efanorezhar

    Nak buat modal utk pru akn dtg

  17. Roslan Jaafar

    Wahhh..klau d.swastakan bnyak la rasuh brleluasa..

  18. Roslan Jaafar

    Granprik batu3 dulu litar lumba kereta kini dah jadi hutan batuapartmen

  19. Mior Mohd Amin

    Bila masa plak jadi apartment..nampak sangat tak tau…

  20. Hafizul Sukri Al-Fateh

    Smoga pngurusan lbh effisien…jgn duk hrp MBSA sja..stadium pun bkulat..hrp pnswastaan ini dpt mngubah SSA jd sbuah stadium yg tbaik

  21. Sevenfour Skuad

    Syarikat glc negeri. Anak syarikat KDEB

  22. Mohammad Jaafar

    Ini la bahana nys kalau bg kt MB yg hanya tau jaga jamban…..#MBjamban..

  23. Saipul Bahrin Saipul

    Tahniah penyokong Selangor ada dah lihat apa yang MB buat untuk peminat bola sepak selangor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: