25.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 28, 2021

MCA dan Jawi

1. MCA sepatutnya membawa aliran sederhana acuan Barisan Nasional.

2. Malangnya hari ini mereka memilih mengikut jejak DAP kerana percaya itu jalan untuk menambah kerusi dalam PRU akan datang.

3. Ini bukan salah MCA sepenuhnya. Ia berpunca dari sikap sebahagian ahli UMNO sendiri yang sibuk memperlekehkan MCA kerana gagal menang kerusi masyarakat Cina.

4. BN perlukan MCA yang sederhana, bukannya mencipta sebuah lagi parti masayarakat cina ala DAP.

5. Untuk itu MCA harus diyakinkan bahawa peranan mereka ialah membentuk pemikiran masyarakat Cina yang sederhana dan menerima falsafah kemerdekaan negara ini.

6. Biarlah MCA kalah semua kerusi masyarakat Cina jika mengubah pandangan masyarakat Cina ini memerlukan masa yang panjang.

7. Jika DAP sanggup beri kerusi mereka kepada Melayu yang liberal, mengapa UMNO begitu berkira dengan MCA yang sederhana.

8. MCA dan BN tidak wajar memilih jalan singkat menang kerusi masyarakat Cina dengan mengubah strategi politik dari sederhana kepada ekstrem.

9. Hal yang sama juga harus terpakai kepada MIC.

10. Mereka harus mengubah pemahaman masyarakat India terhadap konsep negara ini dan perkongsian kuasa ala BN. Apa yang berlaku sekarang MIC cuba menjadi Hindraf kerana berebut populariti.

11. Demikian juga UMNO tidak harus membenarkan kumpulan ekstrem menguasai parti secara keterlaluan sehingga merosakkan hubungan antara kaum.

Oleh Ab Jalil Backer

Berita Berkaitan

Komen

 1. Fakta…!! Bukan auta.!!
  Penjelasan Raja Petra terhadap isu yg dibangkitkn oleh Alex Yoong..

  Alex Yong ; Kaum China membangunkan ekonomi supaya kamu (Melayu) tidak perlu makan ubi kayu di kampung.

  Raja Petra ; Alex Yoong, Melayu menanam padi 1000 tahun sebelum orang China datang pertengahan tahun 1800an. Fakta kamu, menunjukkan kamu tidak belajar sejarah di China. Orang China berhijrah ke Tanah Melayu kerana berlaku KEBULURAN DI CHINA dan kalau mereka tidak datang ke Tanah Melayu, mereka akan mati KELAPARAN di sana. Berjuta orang China sudah mati KEBULURAN di sana. Tetapi Melayu tidak mati kerana lapar atau hanya makan ubi kayu, kecuali masa pemerintahan Jepun.

  Raja Petra ; Alex Yoong, orang China datang ke Tanah Melayu, BUKAN UNTUK BANGUNKAN NEGARA INI, tetapi mereka LARI DARI MATI KELAPARAN di China. Orang China perlukan Melayu, tetapi MELAYU TAK PERKUKAN ORANG CHINA di sini.

  (Sebarkan)

 2. FAKTA..!! BUKAN AUTA..!!

  Tanah Melayu diserang Khmer(Angkor, Chenla) mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

  Tanah Melayu diserang Chola, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

  Tanah Melayu diserang Siam/Thai(Sukhotai, Thonburi, Ayuthaya, Rattanakosin) mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

  Tanah Melayu diserang Portugese, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

  Tanah Melayu diserang Belanda, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

  Tanah Melayu diserang oleh British, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan Tanah Melayu ini?

  Kalau nak pergi jauh sikit di Borneo, semasa Kesultanan Melayu Brunei di serang dan hampir dijajah oleh tentera Sepanyol dan Filipina, mana pergi Cina, mana pergi India untuk mempertahankan pulau Borneo? Yang akhirnya kemenangan di pihak Brunei, berjaya menghambat Sepanyol keluar dari Borneo. Begitu juga Melayu Banjar, mempertahankan Selatan Kalimantan/Borneo dari dijajah Belanda dan berakhir dengan kekalahan dan kejatuhan Kesultanan Banjar.

  Tiba2 mereka datang nak hak samarata, nak hapuskan hak bumiputra. Padahal orang-orang Melayu dan Pribumi bermati matian mempertahankan Tanah Air Ini sejak dulu lagi. Kalau tanya mereka apa itu
  Perang Musuh Bisik(Kedah-Thai) era Rattanakosin,
  Perang Selangor&Johor-Belanda,
  Perang Selangor-Thai era Rattanakosin,
  Perang Melaka-Thai era Ayuthaya,
  Perang Naning(Naning-British),
  Perang Tiga Segi(Johor-Aceh-Portugese), Perang Johor&Belanda-Portugese,
  Perang Srivijaya-Chenla,
  Perang Srivijaya-Chola,
  Perang Pattani-Thai era Thonburi&Rattanakosin
  dan banyak lagi. Rasa2 mereka tahu ke tidak tentang peperangan2 ini? Mereka berada dimana semasa peperangan2 ini berlaku?

  Info tambahan

  kami Bangsa Nusantara. Benua kalian nun jauh disana. Sini adalah Benua Kepulauan Nusantara Malay Archipelago. Kepulauan Melayu ia meliputi seluruh Asia Tenggara, Champa (Cambodia, Vietnam kini) Selatan Thai, Singapura, Sumatera Riau, Kalimantan, Selatan Filipina, sparuh Myanmar dan kawasan sekitar nya. Rumpun keluarga kami besar di bawah Malayo-Polynesian Austronésia, ia meliputi hampir separuh dari peta dunia sehingga Madagascar. Nenek.moyang kami hebat di lautan maritim dan daratan belayar disekitar kawasan ini tanpa perlu pasport. Berlayar di atas kapal jong yang besar tanpa perlu Kompas, hanya ikut arah angin dan bintang. Sebutkan sahaja empayar empayar orang Melayu dan Nusantara lain, Langkasuka Fu Nan Kedah Tua Sriwijaya, Tambralingga, Sailendra, Majapahit etc sampai lah kami masuk islam beramai2 dan menubuhkan pula Kerajaan BerSultan dari situ mula lah penubuhan Kerajaan Kesultanan Melaka Johor Riau Acheh, Pahang, Selangor dll..

  Jgn pernah kalian bermimpi mahu berkongsi hak dgn kami. Mana mungkin kami ingin berkongsi hak yang sama ke atas tanah pusaka wasiat peninggalan nenek moyang kami ini. Kami bumiputra semenanjung dan pribumi borneo akan pertahankan Perlembagaan yg telah diwarisi oleh kami hasil peninggalan nenek moyang kami untuk kami wasiat kan pula kepada generasi anak anak kami yg sdg membesar skrg ini dan utk generasi kami yg seterusnya.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.