26.4 C
Kuala Lumpur
Monday, January 25, 2021

MCA pandang positif kerjasama UMNO-PAS

Meskipun beberapa pihak menuduh kerjasama UMNO dan Pas akan mencetuskan perpecahan kaum, namun parti tertua masyarakat Cina di Malaysia, MCA berpandangan sebaliknya.

Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker berkata, partinya tidak akan melabelkan perpaduan ummah yang dibentuk itu sebagai satu serangan ke atas bukan Islam.

Katanya, apatah lagi mahu menganggap kerjasama tersebut sebagai ‘Taliban’ seperti yang diungkapkan oleh seorang ahli politik daripada kem lawan.

“MCA tidak akan label perpaduan ummah yang dicapai antara Pas dan UMNO sebagai satu serangan ke atas bukan Islam atau ‘Taliban’. MCA akan cuba menjadi penghubung dan pengimbang dalam mengatasi sebarang kemelut politik atau ketidakfahaman politik yang ada,” katanya dalam akaun Facebook beliau semalam.

Bagi pemerhati UMNO, penjelasan MCA itu sesuatu yang positif meskipun sebelum ini timbul khabar angin kononnya MCA akan meninggalkan Barisan Nasional (BN) kerana dikatakan tidak senang dengan kerjasama UMNO dan Pas.

Dalam kenyataan beliau juga, Lian Ker berkata, MCA akan melibatkan diri dan mengingatkan mereka (UMNO dan Pas) untuk mengambil kira kandungan dan semangat Perlembagaan Persekutuan yang merupakan asas negara dan telah mencipta kedamaian, keharmonian dan kemajuan untuk lebih 60 tahun.- UTUSAN ONLINE

Berita berkaitan:
BN telah bersetuju bahawa Himpunan Penyatuan Ummah menjangkau semua bangsa – Nicole
https://pakdin.my/himpunan-penyatuan-ummah-menjangkau-semua-bangsa/

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.