24.8 C
Kuala Lumpur
Friday, November 27, 2020

MCA Terima Konsep Perkongsian Kuasa – Tun M

mahathir-tambak-johor

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyambut baik pendirian MCA untuk kembali menyertai Kabinet selaras dengan konsep perkongsian kuasa yang diamalkan Barisan Nasional (BN).

Menurut beliau, dalam sebuah negara berbilang bangsa seperti Malaysia, tidak ada satu kaum boleh menguasai ekonomi dan politik sepenuhnya demi menjaga keharmonian rakyat.

Berdasarkan jumlah keahlian yang kecil, Mahathir berkata MCA tidak mampu untuk menangkis politik perkauman DAP, sambil menambah bahawa parti itu amat menyedari bahawa komitmennya untuk berkongsi kekayaan dan kuasa politik dengan Umno boleh menyebabkan mereka kehilangan sokongan di kalangan masyarakat Cina.

“Tetapi mereka masih percaya dengan konsep perkongsian dalam BN. Sama ada DAP mempunyai sokongan yang lebih daripada orang Cina berbanding MCA adalah tidak relevan.

“Apa yang relevan adalah kita menolak dominasi oleh mana-mana kaum dan bersedia untuk berkongsi kekayaan dan kuasa politik antara satu sama lain,” katanya menerusi posting terkini laman blog chedet.cc.

Mahathir berkata demikian bagi menjawab surat terbuka daripada seorang penulis blog yang mengkritiknya kerana menyokong pendirian MCA untuk kembali menyertai Kabinet kerana parti itu hanya mempunyai tujuh kerusi Parlimen berbanding DAP iaitu 39 kerusi.

Menurut penulis berkenaan, jumlah kerusi MCA itu menunjukkan parti berkenaan tidak mewakili suara kaum Cina.

Mengulas lanjut Mahathir berkata komponen BN mengangkat semangat perkongsian kuasa antara rakyat berbilang kaum di negara ini sementara DAP menolak konsep berkenaan kerana percaya dengan sistem meritokrasi iaitu ‘yang terbaik dapat semuanya dan yang tidak hilang segalanya’.

Tambah beliau walaupun Umno dan orang Melayu dilihat mendominasi kuasa politik di negara ini, namun menurutnya mereka bersedia berkongsi kuasa dengan orang Cina dan India.

Berita Berkaitan

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...