28.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 22, 2020

Media Prima dijangka catat untung

KUMPULAN media bersepadu, Media Prima Berhad (Media Prima) dijangka kembali mencatat keuntungan pada tahun kewangan 2021 dan 2022, demikian mengikut CGS-CIMB Securities International Pte Ltd.

Penyedia perkhidmatan kewangan bersepadu Asia itu dalam nota penyelidikannya berkata, jangkaannya itu disokong kos operasi yang lebih rendah serta penambahbaikan yang dibuat terutama membabitkan segmen televisyen dan beli-belah di rumah.

Media Prima semalam melaporkan kerugian bersih dalam separuh pertama 2020 (1H20) sebanyak RM38.3 juta, tidak termasuk kos penamatan pekerja RM11.3 juta.

Katanya, kerugian bersih 1H20 itu sesuatu di luar jangkaan berdasarkan dua sebab iaitu pertama ia hanya meliputi 28 peratus daripada unjuran penuh pihaknya dan 49 peratus oleh konsensus.

“Susulan itu, kami menjangkakan kumpulan itu mempamerkan prestasi lebih baik pada separuh kedua tahun ini dengan pengiklan perlahan-lahan mula kembali selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dilonggarkan sejak 4 Mei lalu.

“Kedua, keputusan kewangan itu adalah 25.7 peratus lebih rendah untuk tahun ke tahun (yoy) hasil daripada pengurangan kos yang agresif kerana perolehannya menguncup sebanyak 11.3 peratus yoy,” katanya.

Firma penyelidikan itu berkata, CJ Wow Shop yang 51 peratus dimiliki Media Prima meraih manfaat daripada pengguna yang semakin selesa dengan beli-belah dalam talian di tengah-tengah pandemik Covid-19.

Katanya, untung bersih perniagaan beli-belah di rumah itu pada 1H20 melonjak ke RM6.3 juta daripada kerugian bersih RM7.6 juta pada separuh pertama 2019.

“Kumpulan menjangkakan CJ Wow Shop untuk meneruskan trend keuntungan ini. Ini berserta dengan asas kos yang lebih rendah, melonjakkan semakan semula unjuran kami terhadap prestasi pada tahun kewangan 2021-2022,” katanya.

CGS-CIMB berkata, penyertaan Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary sebagai pemegang saham terbesar Media Prima secara perlahan-lahan, tetapi pasti, membawa banyak perubahan struktur kepada kumpulan berkenaan yang mana pihaknya percaya mampu membantu kumpulan pulih daripada kerugian.

“Susulan daripada peningkatan unjuran dalam tahun kewangan 2020-2022, kami menaikkan sasaran harga (TP) Media Prima daripada 19 sen ke 24 sen,” katanya.

Berita Berkaitan

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MIC ‘mahu’ kekal bertanding sembilan kerusi Parlimen

MIC mahu kekal bertanding di sembilan kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15)...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan...
00:00:53

#PRNSabah: Penularan Covid-19 di Sabah sandiwara kata Calon Warisan, Mohamaddin Ketapi

"Covid pandai melonjak hanya masa pilihanraya. Lepas pilihanraya, kes Covid di Sabah turun ke sifar" tuduh Ketapi. Pemimpin Warisan ini teruskan tuduhan dia bahawa kenaikan...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan