25.7 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

Mengapa rakyat perlu pikul ‘batu jemala’ Guan Eng?

MASIH ingatkah lagi peristiwa Julai 1988 apabila Ahli Parlimen Johor Bahru, Datuk Shahrir Abdul Samad meletakkan jawatannya kerana tidak sehaluan dengan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad.

Ini memaksa satu pilihan raya kecil pada Ogos berikut­nya. Shahrir, yang bertanding sebagai calon bebas, berjaya me­ngekalkan kerusi tersebut dengan majoriti besar – 12,613 undi.

shahrir-samad-1mdb

Susulan dari itu, dua tahun kemudian iaitu pada 14 Mac 1990, Dewan Rakyat meluluskan pindaan perlembagaan yang mengisytiharkan mana-mana ahlinya yang meletak jawatan hilang kelayakan untuk bertanding semula bagi tempoh lima tahun.

Pindaan itu dibuat semata-­mata untuk memberi isyarat bahawa pilihan raya bukanlah medan untuk menguji populariti individu.

Isu Shahrir dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng ketika ini berbeza.

Tindakan Guan Eng dan DAP Pulau Pinang mahu memanggil satu pilihan raya negeri bukan isu politik tetapi berkaitan dengan isu integriti berikutan kes rasuah yang bakal dihadapi ketua menterinya di mahkamah.

Tindak tanduk memanggil satu pilihan raya negeri ini bercanggah dengan perlembagaan Persekutuan kerana tidak semena-mena mahu berbuat demikian bertujuan untuk menguji populariti Guan Eng yang berdepan reputasi dan imejnya yang tercemar.

Andai kata DAP menang dalam pilihan raya negeri yang cuba difikirkannya, bermakna kononnya DAP dan Guan Eng sendiri masih dikehendaki oleh rakyat Pulau Pinang.

Mengapa perlu muslihat refe­rendum sebegini?

Sedangkan isu sebenarnya adalah isu peribadi Guan Eng di atas kelemahannya sendiri sebagai Ketua Menteri dan kedudukan Setiausaha Agung parti.

Soalnya sekarang wajarkah Guan Eng mengekalkan kedua-dua jawatan itu?

Sepatutnya DAP Pulau Pinang me­ngadakan segera satu mesyuarat tergempar untuk menentukan nasib Guan Eng.

Bukannya dengan memanggil satu pilihan raya kecil yang kosnya barangkali melebihi RM100 juta yang merupakan duit rakyat hanya semata-mata untuk ‘mem­bela’ seorang individu bernama ‘Lim Guan Eng’.

Kepimpinan DAP Pulau Pinang diketuai Chow Kon Yeow jangan terkeliru dengan permainan Guan Eng.

Guan Eng sepatutnya me­nge­mukakan bukti-bukti di mah­kamah untuk menentukan nasibnya sendiri. Bukannya rakyat Pulau Pinang yang memikul batu jemala itu.

tiada komen mahathir muhyiddin lumguan eng

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan