31.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

Menjawab Satu Lagi Viral Propaganda Yang Mengelirukan Pakatan Dari Whatsapp

Menjawab Satu Lagi Viral Propaganda Yang Mengelirukan Pakatan Dari Whatsapp:

1. Ringgit Malaysia Berbanding Dollar Singapura dan Brunei:

Selama lebih daripada 57 tahun UMNO telah mentadbir negara ini. Semasa Tun Tan Siew Sin Menteri Kewangan, Ringgit kami adalah salah satu mata wang yang paling kuat, setanding dengan Brunei dan Dolar Singapura dan lebih kuat daripada Mark Jerman atau Yen Jepun.

Siapa yang akan bermimpi bahawa Ringgit kita akan jatuh begitu drastik dan sekarang bersamaan dengan Singapura 0.38 sen.

Kebenaran Sebenar:
Mengapa Ringgit tidak mempunyai nilai yang sama dengan Dolar Singapura?

Jawapan mudah ialah boleh. Malah, ia boleh tetapi Malaysia yang memutuskan untuk menolak ini kerana mempunyai Ringgit yang kuat tidak memberi manfaat kepada ekonomi negara kita. Ini adalah subjek rumit. Sila baca ini untuk memahami bagaimana ekonomi Malaysia dan Singapura berbeza antara satu sama lain dan mengapa Dolar Singapura tidak mempunyai pilihan tetapi untuk terus meningkat.https://pakdin.my/mengapa-rm1-tidak-sama-dengan-sgd1/

2. Mengenai RON95

Kerajaan perlu menghentikan pembohongan dan omong kosong. Semua orang dalam industri minyak mengesahkan satu perkara. Malaysia mempunyai minyak mentah “paling manis” (“sweetest” crude oil) di dunia. Maksudnya adalah, kita menghasilkan minyak berkualiti tinggi di dunia. Yang terbaik dari yang terbaik. Tetapi rakyat tidak melihat ini. Ia dieksport untuk kegunaan orang lain di dunia. Kemudian Malaysia mengimport minyak berkualiti rendah dan gred rendah dengan harga yang sangat murah untuk digunakan oleh rakyat. Minyak kotor.

Persoalannya ialah ini. Tidakkah penghasilan minyak berkualiti tinggi “paling manis” (“sweetest” crude oil) Malaysia kepunyaan rakyat Malaysia? Mengapa menjualnya dengan harga yang lebih tinggi ke negara lain? Minyak itu milik rakyat Malaysia. Ia harus diberikan kepada rakyat Malaysia terlebih dahulu. Mengapa mengimport minyak kotor dan memberi kepada rakyat Malaysia? Mengapa rakyat Malaysia diperlakukan seperti anjing dan diberi tulang apabila orang lain diberikan daging yang baik untuk dimakan?

Kebenaran Sebenar:

Tidak ada perkara seperti “minyak kotor”. Sweet bermakna rendah sulfur dan masam adalah sebaliknya. Apa yang dimaksudkan ialah proses penapisan lebih mudah dengan “minyak manis” tetapi hasil akhirnya masih petrol berdasarkan penilaian RON dengan kualiti yang sama. Menggunakan petrol yang diperbuat daripada minyak mentah “manis” tidak bermakna boleh memberi lebih banyak kuasa atau kereta boleh terbang.

Secara tradisinya, terdapat premium kecil daripada beberapa dolar Amerika untuk minyak mentah “sweet” berbanding “masam”. Ini bukan perbezaan besar. Walau bagaimanapun, kelebihan premium ini telah mula hilang kerana jurang harga antara masam dan manis telah mengecil.
Baca sini: Sour is the new sweet: OPEC’s view of oil quality dilemma_
https://www.reuters.com/article/opec-oil-quality/sour-is-the-new-sweet-opecs-view-of-oil-quality-dilemma-idUSL5N0YI32I20150528

3. Subsidi Minyak
Satu lagi isu ialah subsidi. Tidak ada maknanya subsidi. Kerajaan Malaysia telah berbohong kepada rakyat Malaysia sejak 20 tahun lalu tentang subsidi. Lihatlah, apa yang kita hasilkan, kita tidak boleh memberi subsidi. Jika kerajaan tidak menjual minyak gred tinggi di luar negara dan berikan kepada rakyat Malaysia untuk menggunakannya, apa yang ada untuk memberi subsidi?

Kisah ini telah lama berlegar untuk menipu rakyat Malaysia, terutama penduduk kampung yang petrol itu perlu disubsidi. Kita tidak perlu memberi subsidi minyak atau bahan api kerana Malaysia menghasilkan minyak yang banyak bukan sahaja untuk rakyatnya tetapi juga untuk eksport. Jadi, jika anda menghasilkan minyak sendiri, apa yang ada untuk memberi subsidi?

Sekiranya kita menanam sayuran di kebun untuk makan sendiri, kita tidak boleh memberitahu orang bahawa sayur-sayuran kita disubsidi. Kita menanam dan menghasilkannya. Tidak tidak perlu sama sekali membelinya dari sumber luaran. Begitu juga dengan minyak. Kita menghasilkannya. Kita harus menggunakannya terlebih dahulu. Inilah cara yang difikirkan oleh Sultan Brunei. Itulah sebabnya beliau memberikan bahan bakarnya yang sangat murah kepada rakyatnya. Kemudian bakinya, di export pada harga global. Baginya, rakyat adalah diutamakan terlebih dahulu. Beliau memberikan rakyat minyak bersih dan murah kerana menjaga rakyatnya…

Kebenaran Sebenar:

Ini mungkin menjadi cerita yang baik untuk diberitahu 20 tahun atau 30 tahun yang lalu. Malangnya, ia tidak lagi benar.

Ya, Malaysia menghasilkan lebih banyak minyak daripada yang kita gunakan tetapi sekarang kita telah menjadi pengimport bersih marginal. Ini kerana pengeluaran minyak di Malaysia telah menurun sementara penggunaan telah meningkat. Lihatlah semakin banyak kereta di jalan raya. Peningkatan sedemikian tidak dipadankan dengan kenaikan telaga minyak di Malaysia. Lebih buruknya adalah bahawa telaga minyak yang lebih rendah kosnya dekat dengan daratan telah mula habis manakala telaga baru adalah dari pelantar luar pantai yang lebih mahal.

Lihat sini: Govt reveals M’sia net importer of crude oil, petroleum products since 2014_
https://www.thestar.com.my/business/business-news/2015/01/21/clearing-the-air-treasury-sec-gen-malaysia-net-importer-of-crude-oil-petroleum-products-since-2014/
https://pakdin.my/malaysia-sekarang-negara-pengimport-minyak-bersih-bukan-pengeluar/

Sekiranya anda mahu menyalahkan sesiapa pun, kita harus menyalahkan orang Malaysia kerana minat mereka terhadap kereta. Jualan kereta terus tinggi sehingga ramai keluarga mempunyai 2 atau 3 kereta. Pergi ke mana-mana Taman di Malaysia dan perhatikan rumah-rumah teres dan anda akan mengetahui bahawa masalah nombor satu mereka adalah kekurangan tempat untuk meletak kereta mereka di rumah.

Malah, Malaysia adalah salah satu negara yang kadar pemilikan kereta tertinggi di dunia.
Lihat sini: Malaysia Catat Pemilikan Kereta Ketiga Tertinggi Di Dunia
https://www.wanista.com/2014/33233/senarai-malaysia-catat-pemilikan-kereta-ketiga-tertinggi-di-dunia/
https://pakdin.my/malaysia-di-kedudukan-ke-12-tertinggi-jualan-kereta-baru-didunia-berasaskan-bilangan-penduduk/

Tidak boleh ada perbandingan dengan harga minyak dengan Brunei. Brunei mampu memberi petrol lebih murah (tetapi tidak banyak) kepada rakyat mereka. Brunei menghasilkan kira-kira 150,000 tong minyak sehari (bpd) berbanding 600,000 tong sehari di Malaysia. Ini bermakna Malaysia menghasilkan 4 kali lebih banyak minyak daripada Brunei tetapi populasi kita adalah 75 kali lebih besar daripada Brunei. Jelas sekali, minyak kita tidak mencukupi dibadingkan dengan populasi kita.
Juga, penggunaan minyak kita boleh mencapai 700,000 tong sehari. Setelah itu, terdapat tempoh masa pada 2016 di mana harga petrol kita adalah RM1.60. Ini sebenarnya lebih rendah daripada harga tetap di Brunei untuk beberapa ketika.

Lihat sini: Is Malaysia’s petrol price too cheap or too expensive?
http://limsiansee.blogspot.my/2017/10/is-malaysias-petrol-price-too-cheap-or.html


Berita Berkaitan

Darurat Politik: Agong Belum Perkenan, Suruh PM Balik Dulu

Yang Di Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah belum memberi sebarang perkenan atas...

Laporan Presiden UMNO ‘U-turn’ tidak benar

Laporan sebuah portal mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertindak ‘U-turn”...

UMNO Gesa Gencatan Politik, Fokus Sepenuhnya Agenda Bantu Rakyat – Ahmad Zahid

Umno hari ini mengumumkan “gencatan politik” bagi memastikan agenda menangani Covid-19 dan membantu rakyat...

Kamulah punca sistem negara ini rosak, kata Ramkarpal kepada Mahathir

Ahli Parlimen Bukit Gelugor dari DAP Ramkarpal Singh menyatakan kekesalannya bekerjasama dengan Dr Mahathir...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,356PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan