Menteri beri amaran fasiliti kesihatan boleh lumpuh

Fasiliti kesihatan awam boleh lumpuh sekiranya jumlah kes baharu Covid-19 pada paras 8,000 kes ke atas.

Amaran tersebut dikeluarkan oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Adham Baba selepas kapasiti fasiliti kesihatan kerajaan pada masa ini berada pada tahap maksimum.

Menurut Adham, Kementerian Kesihatan pada masa ini memberikan tumpuan kepada pemberian hanya rawatan paliatif untuk pesakit yang berkemungkinan rendah untuk sembuh.

Pesakit berkenaan, tidak akan dimasukkan ke dalam unit rawatan rapi atau hospital.

Katanya, hanya pesakit yang mempunyai berkemungkinan tinggi untuk sembuh sahaja diberi keutamaan.

“Ini termasuk mewujudkan kemudahan di luar hospital untuk menempatkan pesakit yang memerlukan bantuan alat pernafasan seperti khemah khas dan dewan khas sebagai kemudahan rawatan kritikal berskala besar,” katanya ketika mengadakan lawatan ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM, di Kuala Lumpur hari ini.

Kes positif di negara ini meningkat semula secara mendadak pada April dengan 8,290 kes dilaporkan pada 28 Mei.

Bilangan kes meningkat 9,020 pada 29 Mei lalu dengan status penularan jangkitan adalah tinggi dengan keupayaan untuk respon adalah rendah.

Adham berkata, tahap kesiapsiagaan hospital pada peringkat ini ialah pada tahap 2 iaitu mengenal pasti lebih banyak hospital untuk dijadikan hospital Covid-19, meningkatkan penyimpanan berpusat peralatan perubatan dan bekalan perubatan lain serta menukar fungsi wad-wad biasa untuk dijadikan sebagai katil rawatan kritikal.

Kemasukan pesakit kategori 3 ke hospital dikurangkan dengan memasukkan pesakit kategori itu ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) untuk rawatan dan pemantauan.

Pesakit kategori 4 yang memerlukan bantuan oksigen minimum dirawat di PKRC kecuali jika keadaan pesakit semakin teruk.-SM

Berkaitan