25.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 19, 2021

Menteri Luar Saudi mahu bersemuka Mahathir

Menteri Luar Arab Saudi Adel Ahmed Al-Jubeir yang amat terkenal dengan ketegasan dan kelantangannya bersuara dijadualkan akan bersemuka dengan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad mengenai isu sumbangan derma 2.6 Billion kepada bekas Perdana Menteri DS Najib Razak.

Adel tiba sejak semalam, dan dijadualkan mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin Malaysia di Putrajaya esok.

Adel difahamkan amat hairan dengan Kerajaan Malaysia di bawah Pakatan Harapan dan juga Perdana Menteri Tun Mahathir kerana masih tidak dapat menerima isu derma tersebut dan seterusnya menyalahkan DS Najib tanpa sebab.

Sejak 2016, Najib secara konsisten menafikan bahawa wang itu diselewengkan dari 1MDB dan mendakwa bahawa ia adalah sumbangan daripada kerabat diraja Arab Saudi.

Adel juga telah dilaporkan berkata: “Kami menyedari tentang derma itu dan ia sumbangan ikhlas tanpa mengharapkan sebarang balasan.


“Kami juga sedar bahawa Peguam Negara Malaysia telah menyiasat perkara itu dengan teliti dan tidak menemui sebarang salah laku.

“Jadi, bagi kami, perkara itu telah ditutup”.kata Adel pada ketika itu.

Tun Dr. Mahathir juga pernah dipetik berkata hanya Negara Arab yang “gila” sahaja yang akan derma sebanyak RM2.6 Billion.

Berikutan dari itu, Wisma Putra mengesahkan Adel dijadual mengadakan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri di pejabat Perdana Menteri sebelum menamatkan lawatan beliau selama 3 hari di negara ini.

Wisma Putra masih belum mengesahkan samada Perdana Menteri Tun Mahathir akan berjumpa dengan Adel atau tidak.

………………………..

Menteri Saudi sahkan ‘derma’ Najib akan jumpa Mahathir
(http://news-us.dailyadvent.com/news/detail/d62aa641b94a06fb25337b96c272ebbe_my)

Menteri Luar Arab Saudi Adel Ahmed Al-Jubeir, yang pada tahun 2016 pernah dilaporkan sebagai berkata dana berbilion ringgit yang diterima oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah “sumbangan tulen” kini berada di negara ini untuk lawatan kerja tiga hari.

Beliau tiba sejak semalam, dan dijadualkan mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin Malaysia di Putrajaya esok.

Menurut Bernama yang memetik kenyataan Wisma Putra hari ini, Adel dijadual mengadakan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di pejabat Perdana Menteri sebelum menamatkan lawatan beliau.

Beliau juga dijadual bertemu Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah di Wisma Putra.

Pada April 2016, Adel, semasa pertemuan dengan menteri luar ketika itu, Datuk Seri Anifah Aman di Istanbul, ditanya tentang wang berbilion ringgit yang berada di akaun bank peribadi Najib.

Najib secara konsisten menafikan bahawa wang itu diselewengkan dari 1MDB dan mendakwa bahawa ia adalah sumbangan daripada kerabat diraja Arab Saudi.

Adel dilaporkan berkata: “Kami menyedari tentang derma itu dan ia sumbangan ikhlas tanpa mengharapkan sebarang balasan.


“Kami juga sedar bahawa Peguam Negara Malaysia telah menyiasat perkara itu dengan teliti dan tidak menemui sebarang salah laku.

“Jadi, bagi kami, perkara itu telah ditutup”.

Berikutan itu, kerajaan BN berulang kali merujuk kepada kenyataan Adel dalam mempertahankan Najib.

BN digulingkan pada pilihan raya umum 9 Mei lalu. Ia tumbang selepas berkuasa selama 61 tahun sejak merdeka.

Berita Berkaitan

Komen

 1. Apa standard arab ni kalau nak dibandingkan dgn Tun…Tun dunia iktiraf ketokohan nya…
  Suara nya lantang mengkritik barat dgn isu2 keganasan dan nasib rakyat palestin….
  Memang malu arab ni kalau jumpa Tun….bab ” derma ” berbillion tu.
  Tun mahu fakta ” trail of account”..BUKAN pakai dengar cerita ” pak sanggup”…

 2. Apa lah bodoh sangat menteri luo arab saidi ni…..mike bagi aje dokumen buktiyang arab saudi bagi derma pada najib pada sprm habeh cite …yang nak jumpa Tun buat apa….bila sprm minta bukti2 mike tak boleh nak bagi …mike ingat boleh setakat cakap mulut aje ke ! – jgn marah aaaaa

 3. Eloklah itu semoga segala persoalan akan terlerai cuma tinggal persoala 100 kilo gram jongkong emas ,bersama ratusan tas tangan yg berjumlah jutaan ringgit bersama2 jewellery yg tak terhingga jumlah harganya itu antara yg nak diketahui oleh rakyat pastinya

 4. GO HOME ! we dont need u to save a thief to further ruin our lives here. oh ! how much did najib promise to pay u tis time? with millions gallons of our BLOOD, is it ? U go home n solve the brutal murder case of reporter Jamal Khasoggi. bring Kashoggi back to life or u repent, change n obey god ! or the door of Jannah will shut for u.

 5. Bila Tun mendedahkan kpd Umum sumbangan Arab Saudi sebanyak RM2.6b,negara kuasa besar yg bukan Negara Islam akan menganggap Arab Saudi sebagai musuh mereka kerana wang sumbangan tersebut utk pembangunan Islam.Inilah yg akan menjadi asas perbincangan.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.